EKO-BUD Banino-proszę o opinie

Zamierzam zakupić mieszkanie w szeregu od tej własnie firmy. Bardzo proszę o wszelkie informacje oraz opiniie na temat tego dewelopera
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 18

Re: EKO-BUD Banino-proszę o opinie

Tak z dwa tygodnie temu i problemy się skończyły przynajmniej narazie.
Pamiętaj też o tym aby nie było ciągu zwrotnego nie możesz mieć otwartych wszystkich kratek. Tak naprawdę wentylacja wyciągnie tyle ile doprowadzimy do mieszkania przez nawiewniki roszczelnione okno, jeśli masz kominek to zapotrzebowanie na powietrze dodatkowo rośnie więc może pojawić się dodatkowe nawiewy do mieszkania. Jak wcześniej napisałem zwykły zawór zwrotny napewno pomoże ja mam taki zainstalowany już wcześniej niej niż turbowenty i problem nawiewania zimnego powietrza do mieszkania zniknął.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a kiedy u Ciebie turbowent zamontowali? bo ja nigdzie rożnicy nie widze tzn zgłaszałem mowili ze zamontują ale w kuchni dalej dmucha do środka i turbo nie ma :)

Mieszkam koło 3 miesięcy i podpisuję się pod tymi wadami aczkolwiek dużo z nich zależy od tego, że są to świeże budynki i niektórych rzeczy nie przeskoczysz.
Ad.1 Szapary niestey muszą być ze względu na wentylację w mieszkaniu zbyt mocne uszczelnienie dzwi wejściowych spowoduje zbieranie się wilgoci. W moim przypadku akurat to nie przeszkadza mam mieszkanie na piętrze i jest ok.
Ad. 2 Co okien to faktycznie masakra ale po kilku interwencjach i regulacjach jest ok.
Ad.4 Wentylacja się poprawiła w momencie montażu turbowentów na końcach wywietrzników. Taka mała rada wcześniej zamontowałem zawór zwrotny na kratce wentylacyjne koszt 15 zł w OBI a naprawdę działa fajnie.
Więcej problemów raczej nie miałem:)

No i juz po paru miesiącach mieszkania mogę troszkę się wypowiedzieć. Jak zwykle bywa, widzimy więcej wad niż zalet 

WADY:
1. Drzwi wejściowe - sprawdzić, u mnie nie szczelne, na dole widoczna szpara/prześwit
2. Drzwi do pomieszczenia gospodarczego(dla osób z ogródkiem) zła wentylacja, drzwi się pocą, woda na posadzce sprawa troszkę wygląda lepiej przy wyciągnięciu wszystkich uszczelek
3. Okna - przeciągi, wieje, źle osadzone, nie wyregulowane. Niestety odbija się to również na hałasie, słychać wszystko, przejeżdżający samochód, szczekające psy wypuszczane samopas na posesji przez sąsiadów, a nawet rozmowy ludzi przechodzących drogą.
4. Wentylacja tu paskudna sprawa, powietrze nie jest zasysane tylko wdmuchiwane do środka, do tego stopnia że trzeba zaklejać, przysłaniać kratki. Ostatnio było dokonywane poprawki ale niestety to w niczym nie pomogło
5. Samoloty niestety SA okresy, że przelatują wprost nad dachem i jest to niestety mocno słyszalne
6. Podgrzewanie wody dla osób przyzwyczajonych strumienia ciepłej wody czeka rozczarowanie. Piec nie ma takiej wydajności aby podgrzać wodę w pełnym strumieniu. Można uzyskać wodę ciepłym natomiast przy średnim strumieniu

ZALETY:
1. Raczej spokojna i cicha okolica (pomijając samoloty)
2. Wykonanie jak dla mnie ok. Na tą chwilę nie widzę żadnych objawów wilgoci. Wilgotność w mieszkaniu utrzymywana na poziomie 40%-60%
3. Ogrzewanie przy zamontowanym ogrzewaniu podłogowym, rachunki za gaz między 300-450zł, przy zachowaniu min 20 stopi w mieszkaniu
4. Współpraca z deweloperem jak na razie jestem zadowolony.

Wczoraj po mieszkaniach chodził przedstawiciel formy VOLTA przyłączenie podobno w marcu. Czekałem na ten moment, ale teraz przyznam się szczerze, że zaczynam się zastanawiać czy skorzystam. Firma żąda sobie za aktywację 495zł!!! Biorąc pod uwagę że my jesteśmy już okablowanie i światłowody są podprowadzone pod budynek jest to gruba przesada. Na stronie Volty, można sobie przeczytać ile podłączenie kosztuje w innych miejscowościach(80zł), inne są też koszty poszczególnych pakietów. Jak dla mnie to trochę przesadzają. Czekam na wasze opinie

2 też ;)

1 to 26
2 - 28
3 - 30
4 - 32
5 - 34
6 - 36
7 - 38
8 - 40
9 - 42
10 - 44
11 - 46
12 - 48
13 - 50
14 - 52

Ale jakie to numery domu ja mieszkam nr 40

Nie ale z pod 1 tak :)

Zapraszam na FB

https://www.facebook.com/pages/Eko-Bud-Banino-ulWsp%C3%B3lna/666323423401970?skip_nax_wizard=true

Witam, znajdę tu sąsiadów z szeregu 12? 11,13? :)

jak zeszłej zimy odpaliliśmy ogrzewanie "na rozruch" ... to faktycznie rachunek mielismy mega. ale to zawsze jest tak podczas uruchomienia pieca.

Podłogówka na 1 i podłoga jest przyjemnie ciepła, no i my kominkiem grzejemy także nasze zużycie duże nie jest- podłogówka w łazience plus ciepła woda to ok 150 zł na miesiąc (taryfa w3)

w czasie wykańczania trzeba grzać na maxa przez rok chyba, że wolisz mieć grzyb na ścianach

Ja jestem przerażony - w sobote włączyłem piec na 45stopi we wtorek po południu sprawdziłęm zużycie - przez ten czas nabiło 50m3 - masakra to przecież ok 100zł przez 3-4dni.
Co do regulacji to podłogówkę wszędzie prócz w sypialni - wszystko było odkrecone na max.

Zastanawiam się nad zamontowaniem czujnika bezprzewodowego (pogodowego lub pokojowego), ale powiem szczerze że nie zanm się na tym zupełnie i nie wiem co jest właściwe a co nie.

mazab a przy tak ustawionym piecu jakie jest zuzycie gazu?

A i jeszcze jedno pytanie - na jakim biegu macie ustawioną pompe do podłogówki?

my w bliźniaku mamy 30 na piecu ustawione, podłogówka non stop grzejniki w łazience na 21 stopni, reszta pomieszczeń również ustawienia na 2,5 na grzejniku. kuchenka m.in. gazowa, za gaz teraz płacimy ok 200 240 zł za miesiąc. w domu jest upał.... nie ma kiedy palić w kominku.

Nie pamiętam zupełnie- teraz mamy chyba coś ok 40 stopni na piecu i ktoś nam mówił że 40-50 to tak optymalnie jest..

700 zł o ja.... masakra.... A jaka temperatura na piecu była ustawiona?

Latem to ok 320 zł za dwa miesiące (podgrzanie ciepłej wody plus podłogówka w lazience), zimą zamierzamy ogrzewać kominkiem a gaz to tylko jak do tej pory :) za grzanie na początku w trakcie remontu wyszło nas ok 700 zł za 1 miesiąc (wszystkie kaloryfery odkręcone maksymalnie )
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Powiedzcie mi proszę jak szacujecie wysokość swoich rachunków za ogrzewanie (całorocznie)?
Nigdy nie miałem do czynienia z ogrzewaniem gazowym i nie mam pojęcia jak sklasyfikować je cenowo.

Wszystko jasne. Dziękuje za informacje

Inne tematy z forum

Taras z desek kompozytowych - (71 odpowiedzi)

Czy ktoś ma taras z desek kompozytowych? Polecacie jakieś konkretne firmy? Jak deski się...

Rolnik bez litości (4 odpowiedzi)

Który tam taki mądry i już w sierpniu jedzie z "naturalnym" nawozem po polach? Oddychać się nie...

jaki piec wybrać do domu? (97 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...