EURES

Witam,
Czy ktoś z obecnych tutaj znalazł tam pracę?

Macie jakieś doświadczenia z tym biurem/pośrednictwem
(nie wiem za bardzo jak nazwać... )
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: EURES

Hej, ja jakieś pół roku temu założyłam konto na EURES. Eures to powiedzmy taka platforma, na której ofert pracy mają zamieszczać pośredniaki z Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Każdy szukający pracy może też tam założyć konto, przeglądać i aplikować na oferty, sam pracodawca może też takiego delikwenta wyszukać. Zakładanie konta troszkę trwa, wypełnianie wszystkich rubryczek, układanie CV w języku kraju nas interesującego. Jak już się z tym uporamy otwierają się przed nami bramy do sezamu z ofertami pracy;) oczywiście wszystko piko glanco legalne i pachnące świeżutkimi umowami. To tyle z propagandy przedstawianej jako info o eures. A jak to u mnie wyglądało? Pół roku temu byłam pewna, że umowa na wcześniejszą pracę nie zostanie przedłużona i wpadłam w wir szukania ogłoszeń i aplikowania. Jednak pomysł szukania pracy w Eures szybko upadł. Najpierw liczyłam (o słodka naiwności), że może znajdę pracę związaną z dość specjalistycznym wykształceniem. Pudło. Następnie z racji noża na gardle obrałam kierunek w jakim też mam doświadczenie czyli gastro lub sklep, w jakimś z krajów niemieckojęzycznych. Tu ofert się pojawiały a jakże, nawet oznaczone "flagą" czyli dostępne dla obcokrajowców. Jednak większość pracodawców nie zapewniała noclegu ani pomocy w znalezieniu mieszkania, wymagania solidne (nie mówię o języku, bo oczywiste że kelner, barman musi się umieć porozmawiać), doświadczenie duże, najlepiej porobione kursy, a wypłata bez szału. To wszystko jakoś dałoby się pozałatwiać, jednak po co? Pracę, w każdym razie za barem bez lat doświadczenia i z językiem byle komunikatywnym znajdzie się w 2 tygodnie lub 1mc, w necie jest masa ogłoszeń tego typu, sama tak swego czasu zrobiłam i trafiłam w dobre miejsce. Ktoś powie, że ale ryzykowałaś nielegalne zatrudnienie czy burdel, to Wam powiem, że szanowna komisja europejska która dzierży nadzór nad euresem ma gdzieś prawidłowości w zamieszczanych ofertach, zbyt lubieżne ogłoszenia nie przejdą, fakt ale to sito odcedzające byle jakie oferty ma wielkie oczka, o czym z resztą ostrzegają przy zakładaniu konta, zaznaczając, żeby uważać na oszustów. Ja eures szybko zarzuciłam, może gdybym poszukała głębiej i głębiej dokopałabym się do perełki. Może komuś z forumowiczów udało się znaleźć przez eures pracę. Byłaby to bardzo dobra wiadomość świadcząca o tym, że ta kupa pieniędzy idąca z naszych pieniędzy na utrzymanie polskiej filii tego przybytku nie idzie na marne.
Dla mnie osobiście bardziej efektywne jest odpowiadanie na ogłoszenia z innych portali. Poza tym szczerze mówiąc tych ogłoszeń "z flagą" nie ma takiego zatrzęsienia, co w przypadku gastro jest dziwne, bo zapotrzebowanie na emigrantów do tej branży jest spore.
Ogółem założyć konto można, nie zaszkodzi, a czy pomoże? Może w innej branży, np w budowlance, jednak na cuda bym nie liczyła.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

GDDKIA praca opinie (7 odpowiedzi)

Proszę o opinie na temat pracy w dziale finansowo-księgowym w Gdańsku,

Kursy/szkolenia (19 odpowiedzi)

Przykro mi - nie jestem kobietą, która ma max średnie wykształcenie - nie jestem ubezpieczona w...

Praca za granicą dla elektryków, ślusarzy, spawaczy (4 odpowiedzi)

Marine Ship Service jest dynamicznie rozwijającą się firmą, poszukujemy pracowników na...