Ekstremalne kalendarium

Witajcie. Proponuję stworzyć na forum wštek dotyczšcy pokrewnych harpaganowi imprez na orientację. Spróbujmy zatem uporzšdkować sobie co gdzie oraz kiedy jest rozgrywane a także czy warto w tym wzišœć udział. Harpagan oraz Kierat sš dosyć dobrze znane. A co powiecie na temat Stokrotki, Zażynka, Rajdu Orła Bielika czy Dymna? Tymczasem!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ekstremalne kalendarium

Na napieraj.pl jest taki kalendarz. Choć na 2007 rok jeszcze nie jest wypełniony.

Zbyt ogólnie napisałeś żeby się wypowiadać...nie za bardzo wiadomo na jaki temat...

Tu się można zapoznać jakie imprezy istnieją:
http://masakra.webpark.pl/linki.htm

Na stronę napieraj.pl oczywiście zaglądałem jeszcze przed poruszeniem tematu na forum. Tak jak jednak powiedział już mój przedmówca, kalendarz na 2007 jest wysoce niekompletny. Nie ma w nim zaznaczonego nawet Harpagana! Byłem także na stronie stokrotki oraz zażynka. Pierwsza impreza odbywa się chyba pod koniec września. Natomiast zażynek bardzo szczegółowo ma opisaną swoją imprezę poza jednym małym szczególikiem. Za nic nie mogłem znaleźć tam terminu owej imprezy.

Jeżeli ktoś startował w którejś z powyższych imprez to może zechciałby się podzielić po krótce swoimi spostrzeżeniami i wrażeniami. Pozdrawiam!

dominik napisał(a):

>...Natomiast zażynek bardzo szczegółowo ma
> opisaną swoją imprezę poza jednym małym szczególikiem. Za nic
> nie mogłem znaleźć tam terminu owej imprezy.

Jest wzmianka w zakładce Wspomnienia... 23-24 IX

> Jeżeli ktoś startował w którejś z powyższych imprez to może
> zechciałby się podzielić po krótce swoimi spostrzeżeniami i
> wrażeniami. Pozdrawiam!

Byłem na Zażynku w tym roku. Pokrótce powiem, że impreza jest rewelacyjna. Super warunki, wyśmienita organizacja, extra tereny, wspaniałe towarzystwo i rodzinny klimat... dopisała tez pogoda, także 263km pękło niewiadomo kiedy :-)

Pozdro...

> Na stronę napieraj.pl oczywiście zaglądałem jeszcze przed
> poruszeniem tematu na forum. Tak jak jednak powiedział już mój
> przedmówca, kalendarz na 2007 jest wysoce niekompletny.

Jak na zawołanie kalendarz się wypełnił, ale zapewne do kalendarza dołożą jeszcze drugie tyle imprez :-)

Nie startowałem w tych imprezach o które pytasz i w Zażynku po przeczytaniu relacji Wikiego startować nie zamierzam, choć kiedyś chciałem. 5 okrążeń po 50km, po prostu porażka!
http://www.republika.pl/kwiki/zazynek2005.html

Ja również Zażynek kwalifikuję do wyścigów , a nie imprez na orientację, ale gwoli uzupełnienia trzeba dodać ,że w 2006 iwg zapowiedzi w latach następnych trasa nie polega na pokonywaniu tych samych okrążeń.

Już w tym roku było 5 różnych pętli po: 100, 50, 50, 25 i 25 km, także monotonnosci nie ma i zadnej porażki. W przyszłym ma być podobno też opcja dodatkowej 50-ki dla twardzieli :-)

No to piknie, niechęć mi przeszła, zastanawiam się czy uda się w tym roku wystartować :) Czy to pewne informacje?

Tereny Puszczy Knyszyńskiej zwiedzałem w tym roku samochodem i pieszo i jest tam pięknie i dziko. Będąc tam w połowie marca, gdy w Białymstoku śnieg znikał bardzo szybko, a na szlakach zalegał nie spotkałem przez 2 tygodnie prawie żadnego turysty :)

Witam!
Zażynek wyścigiem!!!(chyba z samym sobą). Absolutnie się z tym nie zgadzam. Jest to impreza TURYSTYCZNA mająca na celu propagowanie aktywnego wypoczynku i promocje pięknych terenów Puszczy Knyszyńskiej i okolic, a dopiero w dalszej kolejności polegająca na sprawdzaniu własnych możliwości. Między innymi dlatego rozpoczyna się w dzień i między innymi dlatego nie jest na niej prowadzona klasyfikacja miejscowa. I wcale prosta nawigacja na tym rajdzie nie oznacza że przejście 100 km staje się czymś dziecinnie prostym.
Pozdrawiam.

Z tą prostą nawigacją to bym nie przesadzał. Oczywiście nie jest to Harpagan, ale to, że trasa jest z góry narzucona na niektórych odcinkach bywa utrudnieniem, a nie ułatwieniem. Jeśli masz dojść do określonego PK i pomylisz drogę, którą obrałeś, wystarczy najczęściej skorygować kierunek marszu, by błąd naprawić. Tutaj cały czas musisz się pilnować, a każde zejście z wyznaczonej trasy skutkuje koniecznością powrotu do miejsca, w którym popełniło się błąd. Oczywiście dużo zależy od trasy i ta na dwóch edycjach, w których brałem udział nie była specjalnie trudna, ale kilka trudnych miejsc za każdym razem było i parę razy musiałem się wycofywać z pomylonej drogi.

Nie zrażaj się! My też cały czas uczymy się, także na własnych błędach. Taka sytuacja wystąpiła raz i akurat wtedy kiedy startował Wiki. Od zeszłego roku nie ma wogóle powtórek, każda pętla jest inna, jedyne co się pokrywa to to, że ostatnie 100 dla kolarzy to trasa piechurów ale to chyba nie problem. Serdecznie zapraszamy

W 100-krotce nie startowałem, w Zażynku dwukrotnie (na TP). Imprezę polecam tym szczególnie, którzy nie lubią tłoku. Kalendarz z roku 2006, linki do większości podobnych imprez oraz liczne relacje moje i moich przyjaciół można znaleźć na mojej stronie http://andrzejsochon.webpark.pl
Pozdrawiam i życzę miłej lektury.

W takim razie co powiecie o Rajdzie Orła Bielika? O ile się nie myle impreza ta odbywa się na początku roku. Jak wypada ona na tle Harpagana porównując skalę trudności?

dominik napisał(a):
> W takim razie co powiecie o Rajdzie Orła Bielika? O ile się nie
> myle impreza ta odbywa się na początku roku. Jak wypada ona na
> tle Harpagana porównując skalę trudności?

Bielik jest czerwiec/lipiec. To impreza ZUPEŁNIE inna. Na Bieliku masz szeroki wachlarz atrakcji. Przykładowo:

Bielik 2005: rower 150, pieszo 70, kajak symbolicznie, rolki 10 czy 15.
Bielik 2006: rower 120, pieszo 70, kajak 30, rolki 20, pływanie wpław 1 km.

Nie licząc zadań specjalnych.

Impreza świetna pod względem organizacyjnym, i te edycje które były dotychczas poprowadzone - w interesujących, ciekawych miejscach. Na pewno jej ukończenie nie należy do najłatwiejszych. Mimo wszystko jeżeli ktoś jest aktywny fizycznie, to powinien spróbować. Przeżycia są niezapomniane. Aha. Oczywiscie wszystko na orientację.

pzdr
TJ, który Bielika 2005 ukończył, a 2006 poddał ;))

Witaj!
Koniec roku to czas przygotowań i planów na nadchodzące 12 miesięcy więc nie dziw się, że w połowie grudnia nie było jeszcze terminu zażynka. Teraz już wszystko ustalone. Zażynek 2007 22 - 23 września 2007 ponownie w Michałowie, zresztą wszystkie informacje, aktualności i regulamin na stronie www.zazynek.pl. Zapraszamy!

31.03-1.04 2007 II Kaszubskia Włóczęga
Mało znana impreza na Kaszubach :) moze nie tak ekstremalna jak Harpagan ale jako jedna z ostatnich mozliwosci na sprawdzenie sie z mapa i kompasem przed Harpaganem.
Zapraszam w Imieniu Organizatorow
Wiecej na stronie: www.akk.pg.gda.pl

w kwietniu zapraszam na Wertepy :)
http://wertepy.nonstop.podgore.pl/

Szkoda że nie ma jeszcze żadnych szczegółów i nie można się zapisać, a kwiecień blisko.
Ja wybieram się w kwietniu na Emmeta, Wertepy, Harpagana i Maraton Zbyszka z Bogdańca.
Pozdrawiam wszystkich napieraczy
Irzi Rajder

A na LUCa nie jedziesz?? Czy LUC wogole bedzie? na stronie jest cisza...