Re: Energa - gwarancja stałej ceny - pilna prośba o opinię!!
Toczę z nimi boje od początku stycznia 2016 i ręce opadają (już wysłałem 4 reklamacje):
Mój przypadek jest taki:
1. Zadzwonił konsultant z ofertą
2. Poprosiłem o przesłanie umowy na email celem szczegółowego zapoznania się z umową.
3. Otrzymałem email z ofertą, ale nie przeczytałem email, nie potwierdziłem odczytania, nie odpowiedziałem w żadnej formie na wiadomość.
4. Energa automatycznie przypisała moje 2 nieruchomości do oferty
5. Na jakiej zawarto umowę podstawie!?
Perełki z ich odpowiedzi:
"Istnieje możliwość wypowiedzenia umowy, jednak zgodnie wiąże się to z karą umowną w wysokości 50 zł od każdego niewykorzystanego miesiąca trwania umowy"
"W odpowiedzi informuję, że odstąpienie od oferty było możliwe w terminie 14 dni od momentu otrzymania przez Pana, na wskazany adres e-mail, dokumentów zawierających informacje o ofercie"
"powołując się na artykuł 26 ustawy o ochronie danych osobowych, w którym mowa o poprawnym zabezpieczeniu danych przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, nie możemy udostępnić nagrania rozmowy, ponieważ zobowiązani jesteśmy chronić interesy osób, których te nagrania dotyczą"
"Proszę zatem o podanie szczegółowych danych m.in:
- data i w miarę możliwości godzina rozmowy
- imię i nazwisko konsultanta, z którym rozmowa była przeprowadzona"
Chyba trafiam na kretynów bo za każdym razem odpowiadają mi różne osoby (już 3, w tym pełnomocnik Energa).
Nic sobie nie robią z tego, że łamią ustawę Pozycja 827 Ustawa z dnia 30.05.2014 o prawach konsumenta art. 20 pkt 2 i nie posiadają:
1. Mojej zgody wyrażonej słownie w trakcie rozmowy z konsultantem.
2. Podpisanej przeze mnie umowy (w żadnej formie).
3. Potwierdzenia z serwera, że ich email z ofertą w ogóle doszedł do moje skrzynki pocztowej.
4. Potwierdzenia odczytania przez właściciela konta email przesłanej oferty.
Kieruję sprawę do:
1.Północny Odział Terenowy Urzędu Regulacji Energetyki w Gdańsku, ul. Okopowa 7, 80-819 Gdańsk.
2.Federacja Konsumentów, ul. Obrońców Westerplatte 12, 80-317 Gdańsk.
Jestem tak zdeterminowany, że na pewno zgłoszę sprawę na Policję i do gazety.
Bezprawnie wcisnęli mi coś czego nie chciałem i dodatkowo ukradną mi z mojego konta 1600 zł w ciągu 4 lat.
Zachęcam wszystkich do działania bo nie można tego tak zostawić.
4
0