Re: Energa - gwarancja stałej ceny - pilna prośba o opinię!!
Witam, Energa również oszukała moją mamę. Pod koniec maja pracownik tej firmy zjawił się u nas i zachęcał do podpisania nowej umowy - jak tłumaczył, jest taka potrzeba ponieważ stara jest na mojego nieżyjącego już tatę i trzeba podpisać nową. Początkowo mama była niechętna, ale ten zagroził że jeśli nie zmieni tego w ciągu trzech dni będzie musiała zapłacić karę w wysokości 5 tyś zł. Niestety to zadziałało i pan został zaproszony do środka. Pospiesznie zaczął wypisywać umowę, nie tłumacząc przy tym niczego. Na pytania czy to taka sama umowa jak poprzednia, tylko na inną osobę odpowiedział twierdząco, oraz zapewniał że nie będą się z nią wiązały dodatkowe koszta. Mama dostała kopię umowy, druk odstąpienia od umowy zawartej na odległość oraz warunki grupowego ubezpieczenia assistance pzu oraz warunki dodatkowego ubezpieczenia oc uniqa. Na pytanie co to - pan wyjaśnił że teraz klienci w ramach umowy są ubezpieczeni, oczywiście zapewnił że bezkosztowo. Jakie było zdziwienie kiedy pierwszy rachunek przyszedł o ponad 50 zł wyższy niż poprzednie - jak się okazało dołączona została dodatkowa oplata handlową. Po moim telefonie do Energa celem wyjaśnienia tej opłaty, Pani na infolinii poinformowała mnie że jest ona uwzględniona w Regulaminie oferty- której mama notabene nie widziała na oczy. Poprosila wiec o przeslanoe kopii tegoz regulaminu, zeby wiedziec w co tak naptawdę sie wpakowala - na umowie widnieje tylko wpisana odrecznie przez pracownika niewiele mowiaca nazwa oferty Pakiet Pełnej Ochrony. Próbowalam znaleźć jakies informacje w internecie na temat tej oferty- niestety nic nie znalazłam.Czekamy teraz na te dokumenty - okres oczekiwania do 14 dni. Ja natomiast od jutra zaczynam dzwonić do wszelkich instytucji zaczynając od Uokik w celu uzyskania pomocy lub wniesienia skargi na te działania. Jeśli ktoś znalazł się w podobnej sytuacji proszę o informację czy udało się odstąpić od podpisanej umowy po czasie 14 dni od jej podpisania bez konsekwencji finansowych. Pozdrawiam.
0
0