Estakada dla rowerzystów!!!!!

Jestem ciekaw dlaczego nasi drogowcy nie przewidzieli możliwości jazdy
rowerem po estakadzie w Gdyni. Teraz, żeby przedostać się z Obłuża na
Morską, trzeba jechać albo do centrum, albo na Pucką. Może ktoś zna
alternatywną trasę? Oczywiście nie mam na myśli pokonywania torów z rowerem
na grzbiecie, bo często jeżdżę z dziećmi. A swoją drogą te kilka ścieżek
rowerowych też wypadałoby połączyć. Planuje się remont ul. Wiśniewskiego.
Nawet powstał nowy wiadukt, ale oczywiście nikt o rowerzystach nie pomyślał.
Teraz jeżdżą po ulicy i to dość ruchliwej. Może warto jednak uwzględnić w
planach jakąś trasę zanim rozpocznie się dalszą przebudowę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Estakada dla rowerzystów!!!!!

Ja np. jeżdże w ten sposób, że na ostatnim zjeździe z estakady zjeżdżam w prawo... tzn jade dołem i jak jest ostatni zjazd z estakady to skręcam w prawo... no i jade przez te tory :] to przejście nie jest niebezpieczne no ale jak z dziećmi to rozumiem.... zostaje tylko pucka (gdzie zawsze są szlabany pozamykane :) ) albo przez centrum (gdzie wdycha się super świeże powietrze :( )

pozdro.
nurek

P.S. PISZEMY PETYCJE DO SZCZURKA !! :)))

Ja raz sie pokusilem na jazde przez estakade. Pomyslalem sobie ze bankowo zaden patrol nie bedzie akurat jechal. No i sie pomylilem.

Piszemy jasne!! Gdzie mam tą petycję podpisać. Ja i moja familia. To już pare głosów.

Czesc Chlopaki,

jestem doprawdy zaniepokojony poruszanymi przez Was sprawami!

Dzieki Waszej pomocy zrozumialem, ze sprawa sciezki rowerowej laczacej Obluze z Chylonia jest priorytetowa dla naszego miasta.

Zdecydowalem, ze zwieksze deficyt Gdyni o dodatkowe kilkanascie milionow zlotych dla Waszego dobra i wybuduje dodatkowa sciezke rowerowa wzdluz estakady!

Spolecznosc Naszego miasta napewno zrozumie ten honjy gest.

muczas gracjas mister RAT

hehe... dobre :)))

dzięki szczurek za kubek maturalny :) :P

pozdro.
nurek

Szczurek napisał(a):

> Czesc Chlopaki,
>
> jestem doprawdy zaniepokojony poruszanymi przez Was sprawami!
>
> Dzieki Waszej pomocy zrozumialem, ze sprawa sciezki rowerowej
> laczacej Obluze z Chylonia jest priorytetowa dla naszego
> miasta.
>
> Zdecydowalem, ze zwieksze deficyt Gdyni o dodatkowe kilkanascie
> milionow zlotych dla Waszego dobra i wybuduje dodatkowa sciezke
> rowerowa wzdluz estakady!
>
> Spolecznosc Naszego miasta napewno zrozumie ten honjy gest.
Przecież to nie prezydent szczurek!!!On sam nie zajmuje się takimi sprawami, a kilkanaście milionow złotych? Przecież to żart!!!Nie mówiąc już o błędaCH

Ja rowniez sie podpisuje, sam mieszkam na Obluzu i czesto mam ten problem. Przewaznie jade wtedy przez Pucka, a jak tam szlaban zamkniety to tylko patrze czy nic nie jedzie i przejezdzam. Przez centrum nie oplaca sie jezdzic bo w sumie za dlugo i nie przepadam za jazda w towarzystwie "sznurka" samochodow. Jednak z dzieckiem nie polecam przejazdu przy zamknietym szlabanie. A jezeli mowimy o jezdzie rowerem po estakadzie to pewnego razu jadac autobusem 197 z Chyloni na Obluze zaobserwowalem bikera ubranego w stroj sportowy , pedaly SPD i osprzecik XTR. Zasuwa sobie on razno estakada w strone Obluza po sciezce przy jezdni, jechal rowno z autobusem wiec moglem cala sytuacje dobrze zaobserwowac. W pewnym momencie owy biker oglada sie za siebie. Jechalem wtedy z qmplem i mowie do niego: "patrz zaraz sie rozbije, przeciez ta sciezka jest zamknieta, nie ma tam przejazdu". Rowerzysta jadacy wtedy okolo 45km\h obraca glowe do przodu i patrzy ze przed nim koniec drogi, daje ostro po hamulcach i ledwo co unika wbicia sie w barierki zamykajace droge. Uwazam za bezsens budowanie sciezki jezeli jest ona na koncu zabudowana barierka i nie przejezdna. Moze nie kosztowaloby wiele gdyby po prostu dokonczyli ta sciezke i otworzyli ja, uwazam ze to mogloby byc dobrym rozwiazaniem dla wszystkich.

pozdROWER dla wszystkich bikerow i bikerek (a zwlaszcza tych, zmagajacych sie z omawianym tutaj problemem)

P.S. Sorki ze nie ma ogonkow(polskich literek), ale pisze na bardzo glupim komputerze.

ooo żywy.... a gdzie mieszkasz ???? na czym jeździsz ??? i jak i gdzie jeździsz ??? to może byśmy gdzieś śmignęli :))

pozro.
nurek

P.S. ja jeżdże na niebieskim unibike :P i w niebieskim kasku bella z orłem na czaszce :)))))) (to tak żeby mnie poznać jakby co :P )

pozdro.
nurek

pozdrawiam kolegow z Obluza,
ja rowniez mieszkam niedaleko:)

Pucka to rzeczywiscie chyba jedyna sensowna droga z tej czesci miasta do lasu w Chylonii:)

Ja jezdze na srebrnej Biri(w Polsce malo znana firma) z czerwonymi dodatkami, a helm moj to niebiesko-czarno-bialy Bell Stryker. Jezelibys mnie zobaczyl to krzycz, to bede wiedzial:-)))

pozdROWER

mam 2 kolegow ktorzy jechali estakada. mieli fara ze zadnego patrolu nie bylo, bo jak zjezdzali to glebe jeden zaliczyl ;)

Chłopaki przeprowadżcie się do Kacka lub na Karwiny , do lasku będzie 2 minuty ! A tak na poważnie to trzeba jakieś rowerowe lobby w Gdyni uruchomić , jeśli sami o siebie nie zadbamy to nikt tego nie zrobi .

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...