Re: Euro Styl
Jestem zainteresowany ich inwestycją pn. Oliwa Park, stąd zbadałem dosyć dokładnie tą spółkę i grupę kapitałową.
Jak się dowiedziałem, wyodrębnienie poszczególnych inwestycji do spółek córek jest głównie wymogiem banków finansujących, a nie widzi mi się dewelopera. Ma to na celu doprowadzenie do pełnej transparentności przepływów, gdzie deweloper pieniędzy od klientów na jedna inwestycję nie "przepuści" na drugą. Trochę mam do czynienia z bankami i w ich opinii Euro Styl to dobrze poukładana firma z bardzo wysokim kapitałem - przeszło 148 mln PLN (warto porównać to z innymi).
Dla mnie osobiście fakt, iż PKO BP jest bankiem finansującym Oliwę Park, stanowi dodatkowy atut, gdzie inspektorzy bankowi kontrolują, na co są przeznaczane wpłaty klientów. Tak na marginesie, ta inwestycja jest realizowana przez spółkę córkę Euro Styl'u.
W sprawie formy prawnej, to spółka komadytowo-akcyjna NIE MA KOMANDYTARIUSZA, tylko KOMPLEMENTARIUSZA, który odpowiada całym swoim majątkiem, a jego rolą jest zarządzanie spółką. Spółka, a właściwie jej akcjonariusze, odpowiadają do wysokości wniesionego kapitału, co w przypadku Euro Stylu to prawie 150 mln PLN. Nie wierzę, aby ktoś ryzykował takimi pieniędzmi, jakby chciał się "zawinąć" z rynku.
Przy moim skromnym wykształceniu prawnym, współczuję takich konsultacji z prawnikami, którzy nie potrafią przeczytać Kodeksu Spółek Handlowych.
0
0