Falowiec - pytania.

Temat dostępny też na forum: Dom i mieszkanie Zaspa
witam zamierzam zakupic kawalerke w falowcach na zaspie/przymorzy/zabiance taka 16-17m2 wejscie z klatki schodowej nie z galerii z balkonem Czy ktos ma doswiadczenie o wadach i zaletach tejze tzn halas z klatki, posiadanie piwnicy-czy brak itd
Cenie kazda merytoryczna uwage
Falowce rzeczpospolitej obroncow jagiellonska piastowska
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: falowiec 16m2

zaraz nas złapia biura nieruchomosci:)
ja tez szukam
kawalerki ,na parterze ,ew 1 pietro

falowiec zawsze tanszy
hałas bardziej od podworka z placem zabaw i od ulicy
z klatki? malo co...
piwnice w falowcach --ryzyko trzymac warosciowe rzeczy
ogolnie --sa bardziej i mniej zadbane -falowce,na Jagiellonskiej ok
moim zdaniem całkiem przyzwoicie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

jesli szukasz parter lub 1 pietro to chyba myslisz o inwestycji na wynajem, mnie bardziej interesuje wyzsze pietro 7-10 i obowiazkowo do remontu by zrobic pod swoje wymagania....chociaz 17m2 to niewielkie mozliwosci :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak sie zastanawiam ,czy samemu ryzykowac poszukiwania

bo słyszałam o takich machlojach niby włascicieli,

z meldunkami,

ukryte wady,

mam w pamiecie taki przypadek,ze facet sprzedał i za ch..nie wyniosl sie --przygwozdzony przez instytucje po dłuugim czasie...o****ł mieszkanie ,zdewastował i dopiero sie wyprowadził

ciekawe co inni n ato

moze niepotrzebnie sugeruje sie tym co najgorsze..?

zakup samodzielnie mieszkania w bloku to pestka:
- ogladasz przydzial ze SM gdy lokal nalezy do spoldzielni wiec juz znaja czlonka,
- jesli jest ksiega wieczysta sprawdzasz odpis i mozna samodzielnie w sadzie rejonowym,
- obowiazek wymeldowania zawsze taki sam - Posrednik nic Ci nie pomoze - zawsze standardowy zwrot prawny w akcie notarialnym

Posrednicy nieruchomosci ograniczaja sie do pobrania prowizji - najczesciej od sprzedajacego - omijajac mozecie podzielic sie prowizja 2-3% czyli okolo 2000-3000 zl
- daja jeszcze ogloszenia na internecie i ...
....koniec !!!

Warto korzystac z ich uslug gdy mieszkasz daleko i umowia Ci kilka mieszkan do obejrzenia w jeden dzien
ALE to i tak zadko sie angazuja bo zalezy im na sprzedajacym nie na kupujacym :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

moze i masz racje
ale skoro oferuja mieszkanie to chyba cokolwiek sprawdzaja czy nie?
poza tym troszke mozna ich przymusic do pracy

znalezc mieszkanie--to nie jest niemozliwe tylko duzo sleczenia..
kiedys pytałam sie --i tych zobowiazan było wiecej w biurze,ktore mam blisko--pilnowali wymeldowania np

ok--to gdybanie--masz czas -lepiej samemu
i tak jest sprawdzanie konieczne

Polskie znaki Ci zniknęły z komputera? Tego się czytać nie da.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Kochanienki nie czytaj!:)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Isia:

W wątkach "konkretnych" mogłabyś się nieco postarać i nie straszyć stylem pisania :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

ale o co chodzi o co chodzi ????
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak poczytasz ze zrozumiemiem do czego zobowiazani sa posrednicy ( i w nastepnej kolejnosci notariusze) to zrozumiesz ze placisz......za to ze przeczytali ogloszenie o znalezli kupujacego. Nie ma tam zadnej odpowiedzialnosci... no wiem oburza sie oni... ale to niestety prawda. poczytaj potem ZE ZROZUMIENIEM rozne akty notarialne i tam jest jak WOL napisane prawie wprost ze "POTEM MOZESZ MNIE W D...E POCALOWAC". Tylko trzeba to zrozumiec. A jak nie rozumiesz.... to w przypadku problemow ..... oddasz sprawe do sadu i tam Ci wszystko wyjasnia. Ze wiedzialy galy co braly. I tyle.
O ile posrednika mozesz pominac... to niestety notariusza juz nie - stad zawyzone stawki - podzialalo LOBBY prawnicze.

Re: Falowiec - pytania.

Piwnicę przydzielają na każde mieszkanie.Hałasu z klatki praktycznie nie powinno być słychać,bo prawie na każdym piętrze są wstawione drzwi w przedsionkach przy mieszkaniach na klatce.

Piwnice mysle uzywac tylko jako graciarnie na cos co nawet moze zmienic wlasciciela i nie bedzie zal :)
- a ile jest mieszkan bezposrednio z klatki schodowej a nie z galerii ???
myslalem ze tylko ta kawalerka (wiem ze z galerii sa tez jedno pokojowe oraz dwu pokojowe z roznymi pokojami,
- w innym artykule czytalem ze sa takze mieszkania cztero pojowe z klatki schodowej

Mnie interesuje TYLKO kawalerka 16m2 na wysokim pietrze koniecznie do remontu gdyby ktos cos to bede tu zagladal pozdr
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeśli się nie mylę to w zależności od klatki schodowej układ mieszkań z klatki schodowej w falowcach jest różny, mogą to być kawalerki po 18 metrów oraz po 30 metrów z ciemną kuchnią ale czasem są to mieszkania połączone i mają 60 metrów jako trzy lub cztery pokoje - dokładnie nie wiem

Są też 42 metrowe, dwa pokoje, kuchnie zazwyczaj poprzerabiane z ciemnych na te z aneksami. Z klatki słychać niewiele, chyba, że ktoś planuje fotel przy drzwiach w przedpokoju.
Mieszka się normalnie, jak to w bloku. Jak sie trafi na sąsiada-wariata, to wszędzie będzie kiepsko ;)

Sam kupiłem mieszkanie w falowcu jako inwestycję, uważam to za dobrą lokalizację i rewelacyjną do tego cenę.
Jednak ja w ogóle nie brałem pod uwagę kawalerki.Tylko 46m2 się dla mnie liczył.Kawalerki są cenowo są dosyć niekorzystne w przeliczeniu m2. Poza tym jak mozna mieszkać w 16m2 ?
Przecież to klaustrofobia.
Ja znalazłem mieszkanie na Piastowskiej 100, pierwsze piętro do odświeżenia gruntownego. Przy wynajmie zainteresowanie było naprawdę duże.

Generalnie mieszkania są albo 38m2 pokoik i kuchnia od galerii albo 46 z kuchnią od galerii i dwa pokoje z od balkonu.W klatkach są albo kawalerki albo podobno 4 pokojowe mieszkania o powierzchni 60m2.

Masz pytania ,pytaj postaram się pomóc

zastanawiam sie nad http://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-sprzedam/mieszkanie-gdansk-przymorze-cena-129-000-ogl10067987.html
co sadzisz .luki.

130.000 za mieszkanie do GENERALNEGO remontu to dość wysoka cena. w remont robiąc samemu malowanie i zlecając łazienkę glazurnikowi wydasz jakieś 16-20 tys. do tego jeszcze 10 tys za okna i drzwii. Ciężko będzie Ci wynająć takie mieszkanie. Dwu pokojowe zawsze wynajmą 2 parki studentów lub dwoje singli itp. Ceny za czynsz są bardzo podobne. POza tym omijał bym oczywiście falowce przy obrońców wybrzeża i jagiellońskiej (za duże). Dziś szukając raz jeszcze skupiłbym uwagę tylko na Piastowskiej i przede wszystkim na rzeczypospolitej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ludzie, przeciez to sie rozsypie za 20 lat, wystarczy zobaczyc jak to juz teraz wyglada :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

wygląda tak, że bardzo dużo ludzi tam mieszka, miejsce jest bardzo dobre a cena atrakcyjna. Galerie mają swoją specyfikę ale naprawdę można tam dobrze mieszkać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-sprzedam/mieszkanie-gdansk-przymorze-187000-zl-ogl10081787.html

za 170.000 brałbym

aha, i nigdy parter ,oraz 10 piętro...

a moze takie http://nogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-sprzedam/mieszkanie-18-m2-gdansk-ul-piastowska-ogl58022379.html
fajnie zrobione ale CENA jak za Sopot
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

zrobione raczej w dolnych rejonach przeciętności. a cena rzeczywiście powala. wyglada na pomyłkę, albo jakiś żart.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

zastanów się czy chciałbyś mieszkać w czymś takim. NIe masz piekarnika, lodówki tylko speudo kuchenke gazową i mały zlew. Chcesz się kredytować na tą nieruchomość?
Ja mieszkałem do niedawna w kawalerce 32m2 i to było całkiem ok jak na kawalerkę, w 18 m2 nie chciałbym spędzić nawet tygodnia. Ciężko będzie Ci to wynająć.Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

LIDL koło zielonego rynku (17 odpowiedzi)

Czy to prawda że na placu koło rynku będzie Lidl?

gdzie chodzicie do stomatologa? (12 odpowiedzi)

Gdzie chodzicie do stomatologa częściowo refundowanego przez NFZ? proszę o rady i namiary na...