Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

W życiu bym nie poszedł na mecz piłki nożnej z moim dzieciakiem. Musiałbym być chory na umyśle.
Mało jest przemocy w telewizji, internecie i literaturze współczesnej. Trzeba się nieźle napocić, żeby znaleźć zdrową i godną uwagi rozrywkę, aby dobrze ukierunkować umysł własnej pociechy.
Miałbym to teraz psuć i samemu sobie zaprzeczać chodząc z nim, aby oglądało ludzi którzy drą się na stadionach, potem okładają pięściami, a na koniec demolują wszystko co się da?
Raz mi wystarczyło, że jechałem z nimi przypadkowo w tramwaju z dzieckiem na kolanach. Wtuliło się tylko ze strach w moje ramiona.
Dla mnie kibice w grupie to po prostu bandyci i nic więcej. Są bezwzględni, nieobliczalni i nie liczący się z nikim spoza własnej grupy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@pivo, sadyl, bezpozdrowień - Panowie, nie pitol**e głupot i głodnych kawałków, bardzo proszę.
Nacjonaliści w Polsce to faszyści, posługujący się nazistowską kolorystyką, grafiką i image - nikt przy zdrowych zmysłach nie uzna tego za przypadek.
Krzyż celtycki, obecny wśród kiboli Lechii Gdańsk, w konotacji jak wyżej, to symbol neonazistów, zabroniony np. w Niemczech. Tu nie ma patriotyzmu, tu jest faszyzm z nazistowskimi wpływami (uściślając, hybryda prawicowego narodowego socjalizmu - pewien polityczny absurd).
Że też wy wstydu nie macie, że utożsamiać się z największymi bandytami XXw.

Poniższe zdjęcie pokazuje ostatnie chwile Żyda, człowieka takiego jak wy, czy ja, który czuł, kochał, martwił się, był kiedyś dzieckiem, sam miał dzieci. Skończył w dole pełny trupów, bo był Żydem.
Popatrzcie, wy Polacy, na przerażenie w oczach tego człowieka, popatrzcie na obojętność oprawcy - tak wygląda nacjonalizm, tak wygląda nazim....
image

P.S. prosiłbym Admina, aby nie usuwał tego zdjęcia - nie w obliczu jawnie występujących w Polsce faszystowskich bojówek ONR i kibolskich bandytów. Niech to zdjęcie będzie memento dla młodych ludzi, niech popatrzę na tę ludzką tragedię.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

A tu link z forum gdzie kibole z faszystowskimi avatarmi nakręcają się na marsz niepodległości.

http://forum.szalikowcy.com/viewtopic.php?p=74000

pokażcie to dziadkowi;)

"Patrioci" i "Nacjonaliści" z ONR, ci którzy wczoraj świętowali święto niepodległości...ale czyjej niepodległości?

image

Bardzo patriotyczne gesty, kolorystyka, ubiór...bardzo to polskie i niepodległe, takie patriotyczne...
image

A to ONR? Nie!!! To NSDAP...a prawie bym się pomylił

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oczywiście - mówienie ze wszyscy którzy chodzą na mecze to faszyści jest absurdem. Ale równie potężnym niedomówieniem jest twierdzenie że kiboli nie było na zadymie. No ale przecież dziadek chodzi na Lechię wiec przemocy niema. Ano jest. W bardzo jaskrawej mniejszości ale ta mniejszość psuje wszystko. I wy to sankcjonujecie.

Wychylcie łby poza swój zaścianek - zobaczcie jak wyglądają mecze w Portugalii, Niemczech, albo na wyspach.

Aresztowali 94 ludzi z niemieckiej antify bo oni blokowali marsz. Ale zadymę zrobili szalikowcy, którzy od początku szli z tyłu. Mówienie że popaprańców nie ma wcale jest wdł mnie tchórzostwem i głupotą jak gadka że skini są spoko tylko nie trzeba ich prowokować. Ja tez mam dosyć waszego biegu lemingów. Nie docierają do was żadne argumenty.

Sadyl
Nie komentuj bo robią to mądrzejsi od ciebie np Żakowski.

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,10631305,Zakowski__Nie_stoimy_na_drodze_polskich_patriotow_.html

Choć przecież i tak wszyscy oprócz dziadka kłamią;)

@Ktoś i Kasandra:

wg aktualnych informacji z KG Policji (raczej nie tendencyjnych):
Policja na Marszu Niepodległości zatrzymała 212 osób w tym 94 osoby obywatelstwa niemieckego.

Nie skomentuję tego - wystarczy, ze komuś nie sprawia bólu logiczne myślenie, aby sam sobie wyrobił pogląd nt zamieszek w Warszawie.

napisze jedyny koemntarz tutaj, bo nie warto się z wami wdawać z konwersacje

- wasze wszysktie informacje są z internetu nie wierzcie we wszystko co tam pisza

-mój dziadek chodzi na Lechie od 60 lat, siedzi na młynie, spiewa piosenki też jest dla was huliganem?

- te vlepki (Lechii) powstały ileś lat temu jak jeszcze nie było "mody" na Lechie a na mecze chodziło po kilkaset osób

-kibic jest nacjonalistą czy nacjonalista może byc kibicem?

- pitolicie tu o Marszu Niepodległości, akurat byłem wczoraj w Warszawie i potwierdzam swoje słowa, że media wszysktiego nie pokazują, to co się stało zaczeło się od prowokacji policji i antify - więc nieoceniajcie tego co tam się działo siedzac w domu w kapciach i oglądając tvn

Kibice to jest grupa osób do której może nalezeć każdy - student, emeryt, mój dziadek, rózówe blondynki, małolaci strzelający fotki na nk, nacjonalisci, dyrektorzy, bezrobotni, ksiądz, złodziej itd itp więc przestańcie uogólniać i szufladkować nas internetowi teoretycy

Pivo
jakiś czas temu udowadniałeś nam że kibole i nacjonaliści to dwie różne sprawy. Wczoraj słuchałem na tok fm jak nawaleni speedem szalikowcy dali z pokaz swych uczuć patriotycznych.

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,10629229,Zadymy_podczas_Swieta_Niepodleglosci__Bitwa_z_policja_.html

żenuła..

Wiesz, problem nie w tym, że szczeniak robi sobie żarty ale...jak sobie żartuje. Zwróć uwagę na wydźwięk tego zdjęcia: szalik kibolski, pistolet, zakryta twarz. Apoteoza przemocy i bandytyzmu wprost nawiązująca do konotacji ze światem piłki nożnej, sportu który zdominowany jest przez bandytów.

http://www.ratunku-co-robic.ownlog.com/grozny-gangsta,2150643,link.html

Właściwie to czasem nie wiadomo kiedy ktoś sobie robi jaja a kiedy nie. Część dzieciaków traktuje to poważnie. Na szczęscie potem z tego wyrastają.

jaja sobie robi? A skąd bierze przykład, żeby w 9-ką i w takim szaliku tak pozować? Sam to wymyślił??? o_O

Ty to jesteś Hal as,potrafisz ze zdjęcia ocenić czy gość jest tępy czy ostry;] ,kto wie może z niego wyrośnie drugi Twój idol od PO,to dzieciak zwykły dzieciak jaja sobie robi a Ty sie spinasz:]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Klasyczny przykład młodego, tępego kibola.

image

Jeśli mam stąpać po ziemie po której panoszy się banda szaleńców w biało-zielonych szalikach i mordem w oczach bo..ktoś ma niebiesko-żółtą czapkę z pomponem - to faktycznie, jestem ponad tym.

a takze : studentka,polityka,lekarka,działalnosciówka,policyjka,k****ka,paserka,itd.cały przekrój społeczeństwa Hal ....prawie oprócz Ciebie;) ale Ty nie stąpasz po ziemi Ty unosisz się ponad zwykłymi ludźmi,Twoje zdrowie

Bez wypieków - raczej przekonany, że jednak mam rację. Jak nie handel prochami, gangsterka i przemoc - to neofaszym. Bagno.

na meczach kradli te samochody czy jak?nawet jeśli 100 Lechistów by było w tym gangu to co ?kibicowanie to hobby jak zbieranie znaczków czy taniec,zapewne 60 % Gdańszczan to Lechisci i każdy ma coś tam na sumieniu ,podkręcanie akcji czy jak Ty tam wolisz" marna prowokacja" żeby zainteresować takich jak Ty ,gdyby powiedzieli ze rozbito gang zapewne byś tego nie zanotował w głowie ,info jak codzien, ale wystarczy słowo kibic walisz w klawiaturę z wypiekami na twarzy

a wątek "lechijny" to oczywiście przypadek o_O
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

3 z nich chodziło do tej samej szkoły,ta szkoła to wylęgarnia gangsterów...

Inne tematy z forum

Biżuteria jako prezent? (41 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

reklama świetlna (13 odpowiedzi)

hej. czy waszym zdaniem warto jest inwestować w reklamę świetlną? pozdrawiam

Vibracje (14 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU