Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Posłuchałem, uśmiechnąłem się do siebie, zdania nie zmienię - Twój nick jedynie potwierdza moją tezę.
Nie komentuję relacji Premier Tusk - kibice stadionowi; to że to polityczna zagrywka jest dla oczywiste. Powinien pójść o krok dalej i zrobić z bandyterką gruntowny porządek, a nie machać bez sensu szabelką.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale Halewicz jesteś ograniczony ,masz wyoraną psychikę .
Dla ciebie nie ma już powrotu ze świata kreowanego przez mas media.
posłuchaj mądrzejszych od siebie :
http://www.youtube.com/watch?v=TE3tJptKCKM
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Możliwe, że masz rację, że gdy przyjdzie Euro2012 żaden kibol na stadion nie wejdzie. Osobiście wybiorę się na mecz i popatrzę.

poczekamy ,kiboli na stadionach nie będzie ,większość z zakazami za przeklinanie stanie na schodach odpalenie racy itd.o biletach nie wspomne,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

...i rispekt

eh..tak możemy się przerzucać argumentami ale powiem wam tak:

poczekamy na Euro 2012 gdzie nasze polskie zuchy pokażą światu "polski piknik" heh..

tam gdzieś niechcący z liścia ktoś zawodnika posmera
lub tez sędziego petardą połechta
będzie fun i entuzjastik..

Możesz zaklinać rzeczywistość ale jej nie zmienisz. Mam nadzieję, że nowy rząd zrobi gruntowny porządek z kibolstwem - raz i na zawsze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

jest ale marginalnie i praktycznie poza stadionami,do lat 90 jest salonowo wrecz:),to samo z nazistami kto ich jeszcze pamięta moze 2-3 kluby sie z nimi identyfikuja

Pivo
ja wierze że Ty czujesz to co mówisz i szanuje.
ale
Wszyscy widzieliśmy tłum szalikowców szalejący po meczy w pociągach, cała moja dzielnia chodziła na Lechie i się jarała jak gumką po plecach oberwali.
I nie mów mi że nie Ty także nigdy nie widziałeś rozróby, że w niej nie brałeś udział i że cie to nie kręciło.
Ty oczywiście powiesz to samo co moi znajomi że " tak kiedyś to może.. ale teraz już tego nie ma". Bzdura. Mimo trendu na większy luz, cały czas jest. Są zabawy z policją i powiązania niejasne z przestępczością i głupota i rasizm. Jeżeli tego nie widzisz to znaczy że naprawdę masz chyba z 60 lat.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pivo - odwiedzanie domów dziecka nie zmieni faktów, że ci sami ludzie za chwilę zamieniają się w bandziorów. Przemoc nie jest synonimem męskości, a raczej głupoty - tam gdzie kończą się argumenty, tam pojawia się przemoc.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

co bym Ci nie przedstawił to i tak na swoje przeinaczysz,oddają krew-na pewno nazistowska,odwiedzają domy dziecka-werbują do swoich bojówek narybek,odwiedzają dzieci w szpitalach- pewnie chcą je porwać,ja Halewicz wiem lepiej, co prawda nie byłem nigdy na stadionie ale wiem bo jestem Halewicz najmądrzejszy i moja prawda jest najmojsza,tak Hal facet musi umieć i w pysk dać, i dzieckiem się zaopiekować, bo jest FACETEM samcem ,nie taka babą z żelem na głowie lansująca się po galeriach handlowych,

"a chłopaki i w ryj potrafią dać i dzieciakami zaopiekować" - i to w zasadzie można uznać za podsumowanie Twojej retoryki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Pivo
Czytam te Twoje „ochłoń” i „może” i przypomina mi się scena z komedii „wyścig szczurów”, gdzie bohaterzy przypadkowo trafiają do muzeum neonazistów. Jeden z przewodników mówi tak:

„Klaus Barbie, alias „Rzeźnik Lyonu”. Żydowscy rewizjoniści ględzą o obozach śmierci, „zbrodniach przeciwko ludzkości”. Nasze muzeum ukazuje nieznane oblicze Klausa Barbiego. Męża, kochanego ojca, znawcy win i trzykrotnego mistrza tańca”
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

cóż widzimy ,ludzie będący na sektorze uciekają w górę na koronę stadionu ,nie wbijają się na murawę,zapewne zostali zagazowani ,jak odróżniasz chuligana od zwykłego kibica ????

"...6 08.2011 lipiec 2011 aresztowanie pseudokibiców podejrzanych w sprawie grupy „Pershinga” z Solca Kujawskiego zajmującej się porwaniami...."zapewne Ci goście byli tez np. miłośnikami siłowni czemu zatem nie pisze się aresztowanie ćwiczących swoje mięśnie??czy porwanie miało podtekst kibicowski??
"...27 08.2011 Bójka na Trybunach w Myśliborzu pomiędzy Kasztelan Żarnów – LKS Lubochnia. Przypadkowy 44-latek wylądował w szpitalu. ..." opisz jako naoczny świadek co takiego kibice zrobili temu 44- latkowi???może wylądował w szpitalu bo dostał pała lub z gumówki od nadpobudliwego policjanta??
"...03.09. 2011 Rozróba podczas sparingu drużyn ze Żmigrodu i Wrocławia – 5 zakazów stadionowych...."zakaz możesz dostać za odpalenie racy i wyzywanie sędziego
"...14.09.2011 Zatrzymanie pseudokibica w łodzi za pobicie i wymuszenie. Kara do 10 lat więzienia..." na stadionie wymuszał i pobijał czy jak???równie dobrze można napisać kolejny mechanik samochodowy pobił i wymusił
"...14.09.2011 pięciu pseudokibiców Legii Warszawa dokonało kradzieży na stacji paliw przy w powiecie zgierskim, podczas wyjazdu na mecz w Holandii. ..." ok dalej to nie kibice tylko pseudokibice ,kibiców według niektórych jest tylko kilka %.....,20 tys na PGE pseudokibiców , weź to sobie chłopie wyobraź i ochłoń
.każdy kto da komuś w ryj i jest kibicem od razu jest identyfikowany jako kibic bandyta a nie bandyta zwykły człowiek ,Kowalski po za stadionem jest Kowalskim a nie Kowalskim kibicem klubu X!!,czemu ?każdy student to narkoman?ksiadz pedofil?,

Hal nie odwracaj kota ogonem wskaz stadion gdzie bywają całe rodziny, znasz się na tym to napisz , ,dla ułatwienia podpowiem ze jest tam moc atrakcji dla dzieciaków,a chłopaki i w ryj potrafią dać i dzieciakami się zaopiekować ,co do tego czy bywam z rodzina tak i owszem ostatnio zabrałem zonę z dziećmi na mecz i byli zachwyceni ,nic złego mnie nie spotkało na tymże obiekcie jak i na innych stadionach na których bywam,Wasze przykłady z 8 ligi zadymy przekoloryzowane przez dziennikarzy ,ludzie to nie lata 90-te gdzie latały faktycznie całe sektory:),tak tam bym rodziny nie zabrał,ktoś na taniej propagandzie buduje sobie poparcie a Wy to łykacie ,kiedy byliście na stadionie się pytam?i jaka zadymę widzieliście?Kocham stadiony ale nie z Waszej wyobraźni, bez popcornu, coli i Krzyska Ibisza , to jest piłka ,męski sport aczkolwiek pięknych kobiet na trybunach nie brakuje(o dziwo nie boja się jak niektóry mężczyźni) ,emocje ,fanatyzm...... ,kto nie stał w kotle w 95 min kiedy zdobywa /traci sie bramke nie zrozumie tego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oooo możemy, możemy - nie mam co do tego żadnej wątpliwości ^_^
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

jee i za to szacun hal ;)
Widzisz czasem możemy razem dać czadu ;)

Zwróć uwagę, że poruszyłem dość wrażliwy temat - w zasadzie kibole powinni zasypać mnie pogróżkami, groźbami...paru tutaj próbowało coś tam wyjaśniać ale nieudolnie. A tu cisza...
Media również nie poruszają tego tematu od tej strony. Jakby nie widziały zagrożenia, neonazistowskich symboli, rasizmu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nic dodać nic ująć.
Poprę każdą partię, która wreszcie ruszy ten szit - wskaże środki finansowania wierchuszki kibolskiej i zacznie głośno mówić o tym że ta wąska grupa cwaniaków, nie kocha wcale swojego klubu tylko toczy go jak rak - bierze kaskę za "spokój na stadionie" albo korzysta z profitów sprzedaży gadżetów klubowych.
Same kluby są sobie winne bo ich prezesi nie chcą zadzierać żeby nie obniżać frekwencji albo nie prowokować burd. Mam osobiście dosyć zadymiarzy którzy grożą zawodnikom i zdzierają z nich ubranie. To wszystko nie jest normalne i nie ma nic wspólnego ze sportem. A najbardziej mam dosyć głupków którzy ślepo za nimi idą. Obudźcie się ludzie. Ktoś z robi sobie z was tani ser.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Poruszasz ważną kwestię - ktoś im na to pozwala, ktoś drukuje wlepki, wspiera ich.
Z tych kiboli jednak jest dobry biznes. Oni za ostatnie pieniądze, zarobione lub ukradzione, kupią szaliki, czapeczki, itd... Na fanatykach i pożytecznych idiotach zawsze dobrze się zarabia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

reklama świetlna (13 odpowiedzi)

hej. czy waszym zdaniem warto jest inwestować w reklamę świetlną? pozdrawiam

Prezent dla kobiety (174 odpowiedzi)

Co można kupić kobiecie znając się od dwóch miesięcy. Zapraszam do dyskusji panie też mogą...

Koszt stworzenia strony internetowej (11 odpowiedzi)

Jaki może być koszt związany ze stworzeniem strony internetowej? Zastanawiam się czy powinna to...