Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Tak, obejrzałem te filmy - większość widziałem już wcześniej. Nie zrobiły na mnie wrażenia, bo większość z nich to, excuse moi, tania propaganda. Chrystus na transparencie i napis "Boże chroń fanatyków"...przecież to bluźnierstwo!
Pisałem już powyższej, że ten kibolski "patriotyzm", to opakowanie, to fałsz i obłuda - pod tą skórą kryje się niebezpieczna bestia.
To też dobry sposób na walkę kiboli z policją, bo przecież jak tu powalić na ziemię kogoś, kto trzyma biało-czerwoną flagę i krzyczy Polska! ...a na kurtce ma naszywkę "White Power World Wide".

Oddzielam margines, wierz mi. Oddzielam w pełni świadomy tego piszę i co wiem, a co często odczuwałem na własnej skórze.

Gdy miałem 16/17 lat i przeżywałem okres buntu młodzieńczego, a ideologia skinhead`ów i owego "patriotyzmu" była niezwykle popularna w tych czasach (głęboka komuna, milicja pałująca kogo popadnie), doskonale znałem środowisko trójmiejskiej skrajnej prawicy.
Znam tę ideologię, znam mechanizmy myślowe młodych ludzi ubierających się w MA-1 i martensy (wtedy były tzw. rumunki, a martensy miał "Adolf" i "Gwizdek", bo mieli bogatych rodziców).

Więc proszę, nie pieprz mi tutaj o patriotyzmie, wierze w Boga i Wielkiej Polsce, bo gdy ja stałem w pierwszym szeregu, to Ciebie jeszcze na świecie nie było. Wtedy wróg był prawdziwy i realny - komuna ze swoją milicją. Gdy milicja pałowała nas po koncertach w Burdlu, czy Wyspie, to zapewniam Cię, że nie było na kogo się poskarżyć, opisać tego w internecie, zawiadamiać prasy.
Ale, co naprawdę dziwaczne, fascynacja nazizmem była identyczna - ten sam mix poglądów i ta sama nomenklatura. Z jednej strony kurtki naszyta biało-czerwona flaga, z drugiej naszywka z oznaczeniem dywizji "Nordland" - znamienny absurd. Widzę, że Ty również poddałeś się tej pokrętnej ideologii i wierzysz, że kibolskie bandy, to prawdziwi Polacy:) Teraz tylko wróg jest inny - premier Tusk o_O Wtedy była komuna i arabscy "studenci" z Libii (a faktycznie członkowie islamskich grup ekstremistycznych). A teraz jest Platforma Obywatelska, Żydzi, Żydo-komuna, homoseksualiści i każdy, kto odstaje ideowo od jedynie słusznych patriotów-Polaków, Lwów (lekko wyleniałych) Północy.
Przyszedł czas, że zacząłem samodzielnie myśleć i nie potrzebowałem identyfikować się z jakąkolwiek grupą. Dorosłem do bycia indywidualistą i "braterstwo broni" zaczęło mnie zwyczajnie śmieszyć.

Co z tego zostało? Plamy po usuniętych tatuażach, "flyers" w piwnicy i parę fotek z tamtego czasu. Większość ludzi, z którymi wtedy się przyjaźniłem, dojrzała, założyła rodziny, znormalniała - i jakoś im te radykalne poglądy minęły. Czego i Tobie życzę:)

P.S. także zanim zaczniesz przekonywać Halewicza, że kibole i skinhead`zi to fajne i polskie chłopaki, dobrze się zastanów, co piszesz ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

co Ci będę pisał ,popatrz w tvn i wyborczej tego nie zobaczysz
http://www.youtube.com/watch?v=cIDkhBjOS3w&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=8lJXVfwmHy4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=vnPLgiU1oqo
http://www.youtube.com/watch?v=tEonOYqPrrk&feature=related
oddziel margines nazistów i innych bandziorów i spójrz szerzej na kibiców
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z serca piszesz i czuję, że tak właśnie myślisz. A to oznacza, że kompletnie się pogubiłeś. Głód, brud, wróg, wojna, honor, ojczyzna, braterstwo broni...to nie 1939! Halo!!! Tu Ziemia do Pivo!!!
Miłość do klubu (o_O?) nie może być usprawiedliwieniem dla pseud patriotycznych postaw podszywanych przemocą i szukaniem burd ulicznych (nazywasz to "awanturami").
Jakiż jest cel tej przemocy? Komu i czemu ona ma służyć? Opowiedz mi o pozytywnych akcjach kiboli, z chęcią poczytam.

Wiesz, gro z kiboli fascynuje nazizm, utożsamiają się często ze swoimi "bohaterami". Himmler, Heydrich byli wspaniałymi ojcami i mężami - wręcz wzorowymi. Himmler pieszczotliwie zwracał się do swojej córki Puppi (Gudrun Himmler), a ona do dnia dzisiejszego twierdzi, że "tatuś" był wspaniałym człowiekiem. Himmler też organizował "pozytywne akcje", wspierał organizacje kombatanckie, opiekował się rodzinami poległych, a honor i wierność ojczyźnie były dla niego priorytetem. Nie przeszkadzało mu to oczywiście w organizowaniu masowych mordów wrogów jego ukochanego klubu - NSDAP. On też z miłości do klubu wyrżnął 6.000.000 Żydów, bo nie nosili szalików z barwami klubowymi.
Prawda, że podobna retoryka? :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

bo kibole Hal robią to wszystko z miłości do klubu ,nie dla pieniędzy nie dla władzy jak politycy,kochają swój klub i kochają swój kraj ,kto nie przemierzał setek kilometrów za swoim klubem głodny, zmęczony w brudnym pociągu,po przegranym meczu ,czekając na atak wroga ,nie skuma tej więzi,Ty widzisz sucha notatkę w gazecie ze kibole to albo tamto prawdy jest w tym może z 10 %,czemu nie wiesz o pozytywnych akcjach kiboli?bo o takich Ci nie napiszą w gazecie ,oceniasz kibica po tym co czytasz i widzisz w tv ,a ja Ci powiem Hal ze pewnie przez całe życie nie poznasz tak swojego kumpla od brydża, jak ja swojego w 10 sekund kiedy nie zostawia cie na awanturze,Polska to waleczny naród nie mamy innej wojny to mamy swoje stadiony.To kibice pamiętają o naszych bohaterach,dla nich honor i ojczyzna jest ważniejsza od kasy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

a teraz mamy jeszcze "tóskobus" - kolejną prowokację kiboli.

Jak można kojarzyć kiboli z patriotyzmem?? o,O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

dzisiaj, 07:07 Gazeta Wyborcza

"Kibice bydgoskiego Zawiszy wskazali kandydatów, na których sympatycy klubu powinni głosować w nadchodzących wyborach. Jeden z nich, Tomasz Zagrabski startujący z list Nowej Prawicy Janusza Korwin-Mikkego jest m.in. za legalizacją zorganizowanych bijatyk kibiców tzw. ustawek - informuje "Gazeta Wyborcza".

Zagrabski twierdzi, że "ustawki" powinny być legalne tak samo jak mecze bokserskie i walki MMA, bo "udział w nich biorą tylko osoby, które chcą tego i nie mają do siebie później pretensji". Kandydat Nowej Prawicy jest czynnym kibicem Zawiszy, a w klubie odpowiada m.in. za przygotowanie meczowych opraw.

Jak podaje "Gazeta Wyborcza", oprócz legalizacji "ustawek", Zagrabski chce też legalizacji pirotechniki na stadionach, wyprowadzenia z nich policji, a także wolności słowa i działania.

Przedstawiciel Nowej Prawicy nie jest jedynym popieranym przez bydgoskich kibiców kandydatem. Oprócz niego kibice popierają Tomasza Regę i Mariusza Walenciaka, którzy chcą wejść do sejmu z list PiS. Obaj od lat współpracują ze Stowarzyszeniem Piłkarskim "Zawisza" z Bydgoszczy i są czynnymi kibicami klubu.

Więcej w "Gazecie Wyborczej"."
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

http://www.youtube.com/watch?v=_2L3rrIeQz0
http://www.youtube.com/watch?v=c3Rdm1-DF5I&feature=related - to już klasyk.
http://www.youtube.com/watch?v=yb1zpRhOBoo&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=hw_UbDV1UFo
http://www.youtube.com/watch?v=pMYPQ3zIchg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=NU4zV0uQgag&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=deGxkEoomgw
http://www.youtube.com/watch?v=RW9CR5onNV8&feature=related
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

http://www.youtube.com/watch?v=0ILbDMeXEtA Kibice Legii w Holandii
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/szokujace-nagranie-z-walk-kiboli-w-krakowie,1,4848693,region-wiadomosc.html

To tak w ramach polemiki z tymi, którym przemoc kibolska się podoba.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Hitler kiedyś powiedział do Żydów:
- Wybuduję wam dom z oknami. Będziecie mogli sobie w nim spokojnie mieszkać. Pamiętajcie tylko, jak zobaczę któregoś w oknie, pozabijam wszystkich!
I wybudował im szklarnię...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Halewicz poruszył poważny problem, tu z faszystami nie ma zartow
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

tu masz swój NIEWIELKI PROMIL http://www.youtube.com/watch?v=RW9CR5onNV8 DZICZ, po prostu DZICZ
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

również krótko:
ad1: temat zgłębiłem wystarczająco i nazistowsko-rasistowskie symbole rozpoznaję bez trudu. Środowisko kibolskie miałem okazję poznać - i to samą "wierchuszkę". Napawają mnie przerażeniem. Mentalność dzikich ludzi.
ad2: podszedłem "naukowo" i wprost - WSZYSTKIE kluby piłkarskie kolportują takie materiały. Zamieściłem mikro promil tych materiałów - ot, dla zobrazowania tematu. To nie są ułamki informacji, a wynik wielomiesięcznego audytu serwisów kibicowskich. Trudno abym w takim wątku zamieścił tysiące wypowiedzi, zdjęć i nagrań.
ad3: o co tu pytać, skoro kibolstwo rozumie tylko argumenty pały i siekiery?? o_O MMA!!!
ad4: oczywiście, że kosztuje - i jest to z pewnością dobry biznes, bo zarabia się na tępocie na łyso golonych młodzieńców. Za ten nalepki odpowiadają WSZYSTKIE kluby piłkarskie w Polsce. Naklejka "White Star" została wycofana z oficjalnej sprzedaży Wisły Kraków po rozpętaniu się wokół niej awantury medialnej.
ad5: te naklejki odzwierciedlają prawdę - tacy jesteście i to przeraża
ad6: skala zjawiska jest minimalna????? Rozumiem, że to ponury żart. Nie będę tutaj wklejał zdjęć z meczów, na których 90% stanu trybun to banda łysych bandziorów z mordem w oczach. A może jednak wrzucić?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

nie odnioslem sie bo nie mialm ochoty sie rozpisywac i nadal nie ma, wiec krotko...
1) zeby wyglaszac tak kategoryczne sądy i pozostac przy tym czlowiekiem powaznym powiniennes bardziej zglebic temat, moze przeprowadzic badania socjologiczne - wywiady, ankiety itd a przynajmniej poznac srodowisko kibicow/kiboli
2) tymczasem bazujesz na ulamkach informaci... naklejki, ktore pokazujesz to pewno zrodlo i podejdz do niego naukowo a nie tworzysz narracje jak ci sie wydaje
3) podejscie naukowe powinno opierac sie na pytaniach o autorow, o skale zjawiska ale tez o samo zrodlo
4) wytworzenie takiej nalepki, znaczka - stworzenie grafiki, wydruk, kolportaz troche trwa, troche kosztuje... i trzeba troche sie wysilc
sadze, ze nie kazdy kibic po meczu drukuje takie rzeczy,
a za te nalepki odpowiedzialny jest PROMIL wszystkich kibolow/kbicow
5) te naklejki odzwierciedlaja na pewno stan umyslu ich autorow, ale na pewno nie wszystkich lyssych kibicow
6) skala zjawiska jest minimalna, a twoje uogolnienia i generalizacje nie maja silnych podstaw....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

dobra to dodam ci prywatny watek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

to pisz na PW, a nie zaśmiecasz wątek "Offtopami"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

bo pisze tylko do ciebie,ty jesteś godnym przeciwnikiem
Halewicz-bo to prywatny wpis
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

może dla odmiany napiszesz coś na temat, co? o_O Bo w kółko tylko Halewicz to, Halewicz tamto, Halewicz siamto - naprawdę masz obsesję:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

Halweicz dawaj wierszyk wczoraj dobrze ci poszło
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale co ma wspólnego rasizm na świecie, do rasizmu w Polsce? Omawiam temat polskich rasistowskich grup powiązanych z piłką nożną.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Inne tematy z forum

e-sport (6 odpowiedzi)

co sadziecie o suplementach dla gamerow? czy faktycznie sa one skuteczne? czy na prawde...

Koszt stworzenia strony internetowej (11 odpowiedzi)

Jaki może być koszt związany ze stworzeniem strony internetowej? Zastanawiam się czy powinna to...

a to na rano ;) (345 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...