Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Tak, obejrzałem te filmy - większość widziałem już wcześniej. Nie zrobiły na mnie wrażenia, bo większość z nich to, excuse moi, tania propaganda. Chrystus na transparencie i napis "Boże chroń fanatyków"...przecież to bluźnierstwo!
Pisałem już powyższej, że ten kibolski "patriotyzm", to opakowanie, to fałsz i obłuda - pod tą skórą kryje się niebezpieczna bestia.
To też dobry sposób na walkę kiboli z policją, bo przecież jak tu powalić na ziemię kogoś, kto trzyma biało-czerwoną flagę i krzyczy Polska! ...a na kurtce ma naszywkę "White Power World Wide".

Oddzielam margines, wierz mi. Oddzielam w pełni świadomy tego piszę i co wiem, a co często odczuwałem na własnej skórze.

Gdy miałem 16/17 lat i przeżywałem okres buntu młodzieńczego, a ideologia skinhead`ów i owego "patriotyzmu" była niezwykle popularna w tych czasach (głęboka komuna, milicja pałująca kogo popadnie), doskonale znałem środowisko trójmiejskiej skrajnej prawicy.
Znam tę ideologię, znam mechanizmy myślowe młodych ludzi ubierających się w MA-1 i martensy (wtedy były tzw. rumunki, a martensy miał "Adolf" i "Gwizdek", bo mieli bogatych rodziców).

Więc proszę, nie pieprz mi tutaj o patriotyzmie, wierze w Boga i Wielkiej Polsce, bo gdy ja stałem w pierwszym szeregu, to Ciebie jeszcze na świecie nie było. Wtedy wróg był prawdziwy i realny - komuna ze swoją milicją. Gdy milicja pałowała nas po koncertach w Burdlu, czy Wyspie, to zapewniam Cię, że nie było na kogo się poskarżyć, opisać tego w internecie, zawiadamiać prasy.
Ale, co naprawdę dziwaczne, fascynacja nazizmem była identyczna - ten sam mix poglądów i ta sama nomenklatura. Z jednej strony kurtki naszyta biało-czerwona flaga, z drugiej naszywka z oznaczeniem dywizji "Nordland" - znamienny absurd. Widzę, że Ty również poddałeś się tej pokrętnej ideologii i wierzysz, że kibolskie bandy, to prawdziwi Polacy:) Teraz tylko wróg jest inny - premier Tusk o_O Wtedy była komuna i arabscy "studenci" z Libii (a faktycznie członkowie islamskich grup ekstremistycznych). A teraz jest Platforma Obywatelska, Żydzi, Żydo-komuna, homoseksualiści i każdy, kto odstaje ideowo od jedynie słusznych patriotów-Polaków, Lwów (lekko wyleniałych) Północy.
Przyszedł czas, że zacząłem samodzielnie myśleć i nie potrzebowałem identyfikować się z jakąkolwiek grupą. Dorosłem do bycia indywidualistą i "braterstwo broni" zaczęło mnie zwyczajnie śmieszyć.

Co z tego zostało? Plamy po usuniętych tatuażach, "flyers" w piwnicy i parę fotek z tamtego czasu. Większość ludzi, z którymi wtedy się przyjaźniłem, dojrzała, założyła rodziny, znormalniała - i jakoś im te radykalne poglądy minęły. Czego i Tobie życzę:)

P.S. także zanim zaczniesz przekonywać Halewicza, że kibole i skinhead`zi to fajne i polskie chłopaki, dobrze się zastanów, co piszesz ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

co Ci będę pisał ,popatrz w tvn i wyborczej tego nie zobaczysz
http://www.youtube.com/watch?v=cIDkhBjOS3w&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=8lJXVfwmHy4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=vnPLgiU1oqo
http://www.youtube.com/watch?v=tEonOYqPrrk&feature=related
oddziel margines nazistów i innych bandziorów i spójrz szerzej na kibiców
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z serca piszesz i czuję, że tak właśnie myślisz. A to oznacza, że kompletnie się pogubiłeś. Głód, brud, wróg, wojna, honor, ojczyzna, braterstwo broni...to nie 1939! Halo!!! Tu Ziemia do Pivo!!!
Miłość do klubu (o_O?) nie może być usprawiedliwieniem dla pseud patriotycznych postaw podszywanych przemocą i szukaniem burd ulicznych (nazywasz to "awanturami").
Jakiż jest cel tej przemocy? Komu i czemu ona ma służyć? Opowiedz mi o pozytywnych akcjach kiboli, z chęcią poczytam.

Wiesz, gro z kiboli fascynuje nazizm, utożsamiają się często ze swoimi "bohaterami". Himmler, Heydrich byli wspaniałymi ojcami i mężami - wręcz wzorowymi. Himmler pieszczotliwie zwracał się do swojej córki Puppi (Gudrun Himmler), a ona do dnia dzisiejszego twierdzi, że "tatuś" był wspaniałym człowiekiem. Himmler też organizował "pozytywne akcje", wspierał organizacje kombatanckie, opiekował się rodzinami poległych, a honor i wierność ojczyźnie były dla niego priorytetem. Nie przeszkadzało mu to oczywiście w organizowaniu masowych mordów wrogów jego ukochanego klubu - NSDAP. On też z miłości do klubu wyrżnął 6.000.000 Żydów, bo nie nosili szalików z barwami klubowymi.
Prawda, że podobna retoryka? :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

bo kibole Hal robią to wszystko z miłości do klubu ,nie dla pieniędzy nie dla władzy jak politycy,kochają swój klub i kochają swój kraj ,kto nie przemierzał setek kilometrów za swoim klubem głodny, zmęczony w brudnym pociągu,po przegranym meczu ,czekając na atak wroga ,nie skuma tej więzi,Ty widzisz sucha notatkę w gazecie ze kibole to albo tamto prawdy jest w tym może z 10 %,czemu nie wiesz o pozytywnych akcjach kiboli?bo o takich Ci nie napiszą w gazecie ,oceniasz kibica po tym co czytasz i widzisz w tv ,a ja Ci powiem Hal ze pewnie przez całe życie nie poznasz tak swojego kumpla od brydża, jak ja swojego w 10 sekund kiedy nie zostawia cie na awanturze,Polska to waleczny naród nie mamy innej wojny to mamy swoje stadiony.To kibice pamiętają o naszych bohaterach,dla nich honor i ojczyzna jest ważniejsza od kasy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

a teraz mamy jeszcze "tóskobus" - kolejną prowokację kiboli.

Jak można kojarzyć kiboli z patriotyzmem?? o,O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

dzisiaj, 07:07 Gazeta Wyborcza

"Kibice bydgoskiego Zawiszy wskazali kandydatów, na których sympatycy klubu powinni głosować w nadchodzących wyborach. Jeden z nich, Tomasz Zagrabski startujący z list Nowej Prawicy Janusza Korwin-Mikkego jest m.in. za legalizacją zorganizowanych bijatyk kibiców tzw. ustawek - informuje "Gazeta Wyborcza".

Zagrabski twierdzi, że "ustawki" powinny być legalne tak samo jak mecze bokserskie i walki MMA, bo "udział w nich biorą tylko osoby, które chcą tego i nie mają do siebie później pretensji". Kandydat Nowej Prawicy jest czynnym kibicem Zawiszy, a w klubie odpowiada m.in. za przygotowanie meczowych opraw.

Jak podaje "Gazeta Wyborcza", oprócz legalizacji "ustawek", Zagrabski chce też legalizacji pirotechniki na stadionach, wyprowadzenia z nich policji, a także wolności słowa i działania.

Przedstawiciel Nowej Prawicy nie jest jedynym popieranym przez bydgoskich kibiców kandydatem. Oprócz niego kibice popierają Tomasza Regę i Mariusza Walenciaka, którzy chcą wejść do sejmu z list PiS. Obaj od lat współpracują ze Stowarzyszeniem Piłkarskim "Zawisza" z Bydgoszczy i są czynnymi kibicami klubu.

Więcej w "Gazecie Wyborczej"."
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

http://www.youtube.com/watch?v=_2L3rrIeQz0
http://www.youtube.com/watch?v=c3Rdm1-DF5I&feature=related - to już klasyk.
http://www.youtube.com/watch?v=yb1zpRhOBoo&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=hw_UbDV1UFo
http://www.youtube.com/watch?v=pMYPQ3zIchg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=NU4zV0uQgag&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=deGxkEoomgw
http://www.youtube.com/watch?v=RW9CR5onNV8&feature=related
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

http://www.youtube.com/watch?v=0ILbDMeXEtA Kibice Legii w Holandii
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/szokujace-nagranie-z-walk-kiboli-w-krakowie,1,4848693,region-wiadomosc.html

To tak w ramach polemiki z tymi, którym przemoc kibolska się podoba.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Hitler kiedyś powiedział do Żydów:
- Wybuduję wam dom z oknami. Będziecie mogli sobie w nim spokojnie mieszkać. Pamiętajcie tylko, jak zobaczę któregoś w oknie, pozabijam wszystkich!
I wybudował im szklarnię...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Halewicz poruszył poważny problem, tu z faszystami nie ma zartow
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

tu masz swój NIEWIELKI PROMIL http://www.youtube.com/watch?v=RW9CR5onNV8 DZICZ, po prostu DZICZ
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

również krótko:
ad1: temat zgłębiłem wystarczająco i nazistowsko-rasistowskie symbole rozpoznaję bez trudu. Środowisko kibolskie miałem okazję poznać - i to samą "wierchuszkę". Napawają mnie przerażeniem. Mentalność dzikich ludzi.
ad2: podszedłem "naukowo" i wprost - WSZYSTKIE kluby piłkarskie kolportują takie materiały. Zamieściłem mikro promil tych materiałów - ot, dla zobrazowania tematu. To nie są ułamki informacji, a wynik wielomiesięcznego audytu serwisów kibicowskich. Trudno abym w takim wątku zamieścił tysiące wypowiedzi, zdjęć i nagrań.
ad3: o co tu pytać, skoro kibolstwo rozumie tylko argumenty pały i siekiery?? o_O MMA!!!
ad4: oczywiście, że kosztuje - i jest to z pewnością dobry biznes, bo zarabia się na tępocie na łyso golonych młodzieńców. Za ten nalepki odpowiadają WSZYSTKIE kluby piłkarskie w Polsce. Naklejka "White Star" została wycofana z oficjalnej sprzedaży Wisły Kraków po rozpętaniu się wokół niej awantury medialnej.
ad5: te naklejki odzwierciedlają prawdę - tacy jesteście i to przeraża
ad6: skala zjawiska jest minimalna????? Rozumiem, że to ponury żart. Nie będę tutaj wklejał zdjęć z meczów, na których 90% stanu trybun to banda łysych bandziorów z mordem w oczach. A może jednak wrzucić?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

nie odnioslem sie bo nie mialm ochoty sie rozpisywac i nadal nie ma, wiec krotko...
1) zeby wyglaszac tak kategoryczne sądy i pozostac przy tym czlowiekiem powaznym powiniennes bardziej zglebic temat, moze przeprowadzic badania socjologiczne - wywiady, ankiety itd a przynajmniej poznac srodowisko kibicow/kiboli
2) tymczasem bazujesz na ulamkach informaci... naklejki, ktore pokazujesz to pewno zrodlo i podejdz do niego naukowo a nie tworzysz narracje jak ci sie wydaje
3) podejscie naukowe powinno opierac sie na pytaniach o autorow, o skale zjawiska ale tez o samo zrodlo
4) wytworzenie takiej nalepki, znaczka - stworzenie grafiki, wydruk, kolportaz troche trwa, troche kosztuje... i trzeba troche sie wysilc
sadze, ze nie kazdy kibic po meczu drukuje takie rzeczy,
a za te nalepki odpowiedzialny jest PROMIL wszystkich kibolow/kbicow
5) te naklejki odzwierciedlaja na pewno stan umyslu ich autorow, ale na pewno nie wszystkich lyssych kibicow
6) skala zjawiska jest minimalna, a twoje uogolnienia i generalizacje nie maja silnych podstaw....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

dobra to dodam ci prywatny watek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

to pisz na PW, a nie zaśmiecasz wątek "Offtopami"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

bo pisze tylko do ciebie,ty jesteś godnym przeciwnikiem
Halewicz-bo to prywatny wpis
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

może dla odmiany napiszesz coś na temat, co? o_O Bo w kółko tylko Halewicz to, Halewicz tamto, Halewicz siamto - naprawdę masz obsesję:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

Halweicz dawaj wierszyk wczoraj dobrze ci poszło
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale co ma wspólnego rasizm na świecie, do rasizmu w Polsce? Omawiam temat polskich rasistowskich grup powiązanych z piłką nożną.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Inne tematy z forum

Biżuteria jako prezent? (41 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

a to na rano ;) (345 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

reklama świetlna (13 odpowiedzi)

hej. czy waszym zdaniem warto jest inwestować w reklamę świetlną? pozdrawiam