Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Chuligani-zaatakowali-mlodych-pilkarzy-i-ich-rodzicow-n55391.html

ot i rebiata..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wojna rządzi się swoimi prawami, biegunowo odległymi od systemu prawa podczas pokoju.
Choć, tak jak napisałem, jestem przeciwnikiem kary śmierci, to w pełni podzielam wyroki Trybunału Norymberskiego - to był czas wyjątkowy i wyjątkowe zbrodnie przeciw ludzkości. Natomiast w mojej ocenie bardziej dolegliwym dla tych ludzi byłby dożywotni pobyt w więzieniu.

jednak wole te kolby

W tym rowie do Żydzi z Ukrainy, ci co strzelają to Einsatzkommando B. Dirlewangera spotkał los, który zgotował innym - polscy żołnierze zatłukli go kolbami. Większość brygady "Dirlewanger" również zakończyła marny żywot z kulką w głowie.
Weźmy przykład Hessa, który w Spandau miał bardzo dużo czasu na przemyślenia - aż w końcu popełnił samobójstwo.

czemu Hal w izraelskim?w rowie jest może 40 Polaków i 1 Żyd czemu to Żydzi maja mieć prawo osadu i kary? pewne jednostki trzeba eliminować ,psychopatów typu Oskar Dirlewanger chciałbyś jeszcze raz dopuścić do czynów?

...a Kopernik był kobietą;)

@pivo - dożywocie w izraelskim więzieniu, a ramach resocjalizacji praca np. w izraelskim hospicujm; do końca życia.

gdzie to w moim wpisie wyczytałeś K&K?Hal w piłkę nie grał(to nie sport),nie bił się (nie rozumie agresji),z wf-u zapewne zawsze zwolnienie;),my takich na podwórku nazywaliśmy ..... , mężczyźni maja pikę, boks,siłownie,motory,piwo itd.,Hal i jemu podobni zakupy,taniec z gwiazdami ,seriale ,wino ..., zajmij się problemami w dziale kobieta H ,a i odpowiedz jaka masz kare dla tego esesmana z tematu KS

Hal, dziarskim chłopcom z Szewców Witkacego logika i tak na niewiele się zda ;)

KK, czysta klasyczna logika :)

czyli że każdy kto lubi się bić jest murowanym kandydatem na kibica?

znaczy bić się nie lubiłeś i w piłkę nie kopałes ,oj ja już widze co z Ciebie był za tytpek;]

Nie, nie trzęsę portkami przed meczami - dla mnie piłka nożna to nie sport; ma najgorsze z możliwych skojarzenia.

Twój Donald tez nosił...,dalej trzesiesz portkami przed meczami?

Nie, to nie faszystowska młodzieżówka - to dzieci, który są podatne na indoktrynacje. Noszą szaliki, zaczynają się utożsamiać z kibolami. Poczekaj, aż będą miały po "naście" lat - już nie będą takie rozkoszne i uśmiechnięte; będą rzucać kamieniami w ludzi.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mVv5Csjb00s# Hal tylko mi nie pisz ze to faszystowska młodzieżówka;) Ty się boisz iść na mecz :):)

http://wyborcza.pl/1,75478,9126747,Mafiosi_i_kibole_Ruchu_Chorzow.html

http://m.newsweek.pl/spoleczenstwo,kibice-czy-mafia-bojowkarze-ruchu-chorzow-w-grupie-przestepczej,84976,1,1.html

Myślę, że jeszcze mi się uda Ciebie zaskoczyć ^^

to mnie Hal zaskoczyłes...

Są zbyt tępawi, aby tworzyć takie prowokacje. Odbierz im pały, ustaw w szeregu z kibolami...nie odróżnisz jednych od drugich. Poziom mentalny podobny.

Inne tematy z forum

e-sport (6 odpowiedzi)

co sadziecie o suplementach dla gamerow? czy faktycznie sa one skuteczne? czy na prawde...

Wojna....co nas czeka? (85 odpowiedzi)

Nie będę się wymądrzać ,wiem tylko ,że pełznie do mnie strach,żal,niepewność,tracę poczucie...

Vibracje (15 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU