Fiat Punto II

Fiat ten jest jednym z bardziej popularnych aut klasy C w naszym kraju. Nie ma się zresztą czemu dziwić. Punto II jest dostępne w 3- i 5-cio drzwiowej wersji, z pięcioma silnikami (1.2 8v, 1.2 16v, 1.8 16v, 1.9 D, 1.9 JTD), dwiema manualnymi skrzyniami biegów (5-cio i 6-cio biegową), przekładnią automatyczną/sekwencyjną (6-cio lub 7-mio biegową) oraz 15 kolorami karoserii, z dwoma odcieniami ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziwne stukanie

mam punto II z 2003 roku, wymieniałam juz tlumik, zamek w drzwiach poniewaz przestal dzialac centralny zamek, nie bylo mozliwosci zankniecia samochodu. ale najbardziej niepokoja mnie dziwne pukania i stukania, pojawiaja sie podczas jazdy na wstecznym biegu, oraz to pewnie cos w zawieszeniu, podczas jazdy po nierównościach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przejechałem punto 2 16V z 2001roku 160000km.Na początku serwisowałem go w autoryzowanym serwisie.Później sam decydowałem co należy naprawiać.I chyba tu tkwi sukces małej awaryjności .Nie widzę powodu by na moim samochodzie uczyła się grupa domorosłych mechaników.Oczywiście ,wymieniłem sprzęgło ale jak ktoś chce, Punto wyciągać jacht z wody i to po stromej skarpie to życzę szczęścia (za głupotę się płaci).Wymieniłem też alternator -ostrzegam przed wjeżdżaniem do wody .Alternator w Puncie rozgrzewa się
i gwałtowne studzenie, powoduje pękanie obudowy.Tu ciekawa historia -alternator do wersji ze wspomaganiem elektrycznym jest bardzo drogi .Do wersji bez wspomagania kosztuje 250zl.Różnica między nimi to podkładka dystansowa pod koło pasowe.Jeżdżę już kilka miesięcy i nie widzę negatywnego wpływu na instalację elektryczną.Samochód ma charakter ,niezłe przyspieszenie mało pali a najważniejsze że go lubię.

Fiat Punto II to super autko a dodatkowo ekonomiczne i za rosadna cene a co do awryjnosci to bije wszystkie inne autka gdyz praktycznie jest bezawaryjne tylko trzeba o nie dbac i nie piszcie ze to gowno bo naprawde sie nei znacie lub kupiliscie jaka beznadziejna wersje!!! Polecam Punciaka!!!

Punto II

Mam Puncioka II 1,2 8V 2000.Wozi mnie bezawaryjnie od 110kkm. Wymiany paska rozrzadu co 60kkm; sprzeglo padlo przy 130kkm; tlumik srodkowy + peknieta rura przy 100kkm; tlumik koncowy przy 140kkm; peknieta rura miedzy tl. koncowym i srodkowym przy 170kkm; wymiana uszczelki pod glowica silnika ok.60 kkm; padajace regularnie H7, kupuje chinskie za 6-7PLN, roznie trzymia: od 3 m-cy do 1,5 roku; amorki przednie- wyciek ok. 125kkm; linki hamulca recznego oraz tarcze ham. przednich ok. 170kkm; korozja i pot oleju na misce olejowej- wymiana 175kkm; Aku 45Ah: wymiana 110kkm; klocki co 30-40kkm. Aktualny przebieg 185kkm

Punto II 1,2 8V

Od 9 lat przemieszczam się punciakiem, 200 tys przebiegu- przez ten czas zdążyłem wymienić kompletne sprzęgło, tarcze hamulcowe, amortyzatory, wymiana uszczelki pokrywy zaworów chyba z 3 razy, remont kapitalny skrzyni biegów, wymiana wentylatora nawiewu, mechanizmu podnoszenia szyby drzwi przednich prawych- norma, sprężyny tylnego zawieszenia oraz- o czym nie będę pisał- to co się wymienia podczas eksploatacji- płyny, klocki filtry itp. Ogólnie autko sprawuje się dobrze, żwawy silnik, w miarę wygodne. Reasumując punciak jest dobry jak ma do 5 lat- później natychmiast między ludzi, bez względu na stan!!!!!!!!!!!.

punto 1999-2003

witam posiadam punto od jakiegos czasu jetem z niego zadowolony po za wymiana drobnych czesi ktore kosztowaly mnie grosze co do innch samochodow ktore nie zbedne sa do jazdy a stan drog mowi sam za siebie.moje auto 1,2.8V jest bardzo zwinne i dynamiczne spalanie 7,8 litrow bo jazda tylko po miescie na trasie rzadko bywam wiec nic nie powiem ile pali.posiadalem wczesniej fiata uno 1,4 jesli chodzi o silnik zlego slowa nie powiem ale reszta jest do dupy i dlatego kupilem punto wyglad super jazda tez nie posiada rzadnego wspomagania itp rzeczy podstawowa wersia tylko poduszka dla kierowcy ale auto super nic zlego na niego nie powiem za te pieniadze sami wiecie jakie mamy zarobki auto super tylo lac i jechac rada na przyszlosc zmiana oleju w silniku co rok nie patrzac na stan licznika i wszysko jest ok ja tak robie i jak na moje 4 auto do silnika nie zagladalem polscam i pozdrawiam milosnikow tego auta szkoda ze fiat nie pomyslal o siliku 2,0 lub wiecej litrow i wiecej koni bo moze bym sie skusil

Kropka to własnie ten puntk który ginie na choryzoncie!

Dostałem własnie auto Punto II 1.2 60km i co musze przyznać autko ma 5 lat 60tys przejechane i do wymiany jest sprzęgło, dzwi od strony kierowcy opadły(z winy mojej żeby nie było!)i wymiana silniczka nawiwu troche świszczy, ALE! to naprawde nic! Bo poza tym nic sie nie dzieje! Mój znamomy ma nowe Renau Megan 2004 i nie było rzeczy której by nie wymienił! Psuje sie kompletnie wszystko od momentu wyjechania z salonu. I to całe gadanie o Yarisach Clio it to stranie w banie! Punto zbiera sie pieknie jak na 60km! idealne autko na miasto i w trese. Ze strony wizualnej przestrone wnętrze i duży komfort jazdy. Poza tym oczywiście ze stony wizualnej Cudo! No nic kupować i jeżdzić nic dodac nic ując.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

punto jest super:) zreszta kupujac uzywane auto niewazne jakiej marki tzreba sie liczyc z naprawami zawsze cos bedzie pozdrawiam:)

Punto II 1.2 8V

Jestem 5 tym właścicielem... nie uważasz, że to właśnie tu jest problem ?? Albo ten na początku je Cudnie traktował, albo po prostu nie udany egzemplarz i każdy po kolei go odsprzedawał. Używane kupujemy od 1 właściciela, dalej to już różnie. I to od normalnego człowieka. Moje punto ma 120 tyś przebiegu i jest cudne:).Co do zawieszenia Golf 4 ma lepsze niż Punto, ale Golf 4 to już inna klasa, o wiele droższy.

raczej nietrwałe

posiadam punto II od 2 lat jestem 5 właścicielem tego auta, wersja 3d, 1.9d silnik nie do zajeżdzenia i na dodatek ekonomiczny, 5,5l w cyklu mieszanym, niema przyzwoitego przyśpieszenia ale 160 jeszcze poleci, barwne, ciekawe stylistycznie wnętrze, ciekawy wygląd zewnętrzny, dorzucone niestandardowe 15" do lepszej przyczepności,pali nawet przy minus 20,dziś sprawdzałem,wygląda świetnie i na tym koniec, auto ma na chwile obecną 109 kkm i wszystko w nim zaczyna sie psuć,ciężko wchodzą biegi,czasem nie moge znaleźć 3 biegu,wspomaganie wysiada,zapala sie kontrolka i przestaje chodzic,trzeba gasic i odpalac auto zeby zaskoczyło,ostatnio coraz czesciej,cieknie z silnika i z łączenia ze skrzynią biegów,zamek lewy sie zepsół i bagażnika też,fotele sie nie przesuwają przy składaniu (taka lineczka sie rozgina na końcu) auto grzechocze na wszystkich dołkach mimo wymiany zawieszenia i nawet na orginalnych 14" na których mam zimówki,co 10 tys wymiana końcówków drążków kierowniczych,zachodzą reflektory,szwankują wycieraczki,grzechocze tapicerka,mimo wszystko autko przyjemnie sie prowadzi i dla osób które lubią w samochodzie grzebać godne polecenia,ja sie przesiadłem na golf 4 1.4 i jest lepszy

ANUSIA

HEJ POTRZEBUJE POMOCY NIE UMIEM WYMIENIC SOBIE ŚWIATŁA STOPU Z LEWEJ STRONY. JAK MAM TO ZROBIĆ POMÓŻCIE PROSZE

punto 55 ED

Mam kropka od paru lat i jako inżynier mechanik mogę powiedzieć na temat fiata parę słów.
Jeżdżąc zgodnie z techniką kierowania pojazdem auto będzie słuzyło bezawaryjnie przez wiele lat.Auta klasy mini to nie MB czy BMW.Jakość jest adekwatna do ceny zakupu. Przejeździłem autem ponad 140 tys km, wymieniam regularnie klocki, olej , filtry oraz wszelakie paski, świece itp. Nie ma takiej opcji żebym mial awarię gdzieś na drodze, bądź problemy z uruchomieniem auta w bardzo niskich temp. Jak ktoś nie nauczył się dobrze jeździć na kursie L to będzie niszczył samochody i miał pretensję do producenta, że nie umie robić aut.

Punto II 1.2 8V

To moja 2 Opinia. Dodam, że jeśli ktoś ma kłopot to zapraszam na:

www.fiatpunto.com.pl

Znajdziecie tu wszystko, w razie problemów z Punto 2 1.2 8V, osobiście służę pomocą na forum. "Adas"

Pisząc opinie, nie obrażajmy innych marek, i te inne niech naszej nie obrażają :). Każdy dobry, który jedzie.. :))

Posiadam Punto II już 5 lat i jeżdżę wszędzie, do pracy, na działkę, dość często na dłuższe wycieczki. Na razie wymieniłem tylko pompę wodną,zaraz po utracie gwarancji. poza tym jest bez zarzutu. Golfy Fabie i inne gady mogą się przy nim schować.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

mam problem

Mam PuntoII 1,2 2003,1 rejestracja w 2004,stan licznika 14.5tys.km.Obecnie przebywam za granica i dzisiaj podczas jazdy zapalila mi sie kontrolka silnikaEOBD,w instrukcji przeczytalam,jezeli pali sie swiatlem ciaglym,to sygnal uszkodzenia w systemie zasilania/zaplonu.Boje sie,ze uszkodze silnik.Moze ktos mial podobny problem???Goraco prosze o informacje.Roza.

Fiat P II 2005r.

Witam Serdecznie. Swojego fiata (1.2 8V, 60 km aktiv) mam 3 lata. Kupiłem go jako nowe autko. Poprzednio miałem P I 98r. 2 lata jazdy 48 tys i luzik. Obecnie mam również drugie auto więc punciaka używam mniej. Przejechałem nim 47 tyś. km i nie mogę powiedzieć nic złego na jego temat. Ci, którzy kupują fiata i nie oczekują wygody jak w mercedesie, bezawaryjności jak w mazdzie - będą zadowoleni. Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania i szerokiej drogi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Punto 2 1.2 8V 60KM + LPG

Kupiony 8 marca 2007 roku. Rocznik listopad 2001 miał 95tyś, teraz 120tyś. Przez te 17mcy, wymieniłem: opony bo były słabe, klocki, wahacz, linkę zmiany biegów, linki od ręcznego. Z silnikiem, skrzynią biegów żadnych problemów.Dobry komfort jazdy, nawet bardzo jak na nie duży samochodzik, dużo radości z jazdy, fajnie trzyma się drogi, super wygląda, co najmniej tak 10x lepiej niż golfy 1,2,3. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na forum fiatpunto.com.pl

A to film na youtube, mój Kropek z najsłabszym silnikiem, mam zwykły licznik, ale mam wspomaganie City Dual Drive.

http://pl.youtube.com/watch?v=AH4XcRFLCS0

Jak na 60KM + instalka LPG na pace nie jest źle..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

fiat punto II 1.2 8v SX

pozdrawiam mam punto od trzech lat rocznik 2000 autko dobre mało pali po 120tys km wymieny to tarcze klocki wachacze pasek rozrządu obecnie pęknął alternator ale jeszcze działa tak że będzie do wykończenia aż padnie poza tym jest wszystko OK będę jeszcze długo nim śmigał części tanie i wszędzie dostępne pozdrawiam nerwosoli z awaryjnych vw golf

PUNTO 1,9 JTD - 7 lat i 155 000 km

awaryjne-to chyba zalezy od egzemplarza-ja swojego kupilem w salonie w 2001 roku i jestem zadowolony. Praktycznnie nic w nim nie robilem-wymiania rozrzadu po 100000,po 5 latach akumulator,po 150000 wymiana sprzegla bo padlo-no ale po 150000 jestem w stanie to zrozumiec.Denerwujaca jest czsta wymiana zarowek h7 bo czesto sie przepalaja-a nie sa za tanie.Zawieszenie,silnik i skrzynia-wszystko suche od nowosci.Zastrzezenia mam do drobiazgow np praca wycieraczek i po 7 latach plastiki troszke trzeszcza-ale nie jest tak zle.Duzy plus dla mojej "kropki" za spalanie-przy rownej jezdzie po autostradzie bez naglego przyspieszania i hamowania przy predkosci 100 km/h pali zaledwie 3,7 litra ropy, w miesice zamyka sie w 6 l wiec tez nie jest tak zle.Stylistyka-rzecz gustu-mi sie podoba.Ja osobiscie nie mam wiekszych zastrzezen do mojego egzemplarza i mam nadzieje ze jeszcze mi posluzy dobrych pare lat.

dosyć tani w zakupie i utrzymaniu i o to chyba chodzi mam 2002 rok 16v i jestem zadowolony polecam jak na fiata jest to chyba jeden z udanych aut