Fiat Punto II

Fiat ten jest jednym z bardziej popularnych aut klasy C w naszym kraju. Nie ma się zresztą czemu dziwić. Punto II jest dostępne w 3- i 5-cio drzwiowej wersji, z pięcioma silnikami (1.2 8v, 1.2 16v, 1.8 16v, 1.9 D, 1.9 JTD), dwiema manualnymi skrzyniami biegów (5-cio i 6-cio biegową), przekładnią automatyczną/sekwencyjną (6-cio lub 7-mio biegową) oraz 15 kolorami karoserii, z dwoma odcieniami ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Punto 1.9D 2001r

Posiadam punto 1.9D 2001r 3D, wcale nie jest aż takie złe, spalanie w normie, trasa samemu to ok ~4.2 l/100, mieszany ~5.0 l/100. Jak na diesla może być. Co do uwag to nie polecam instalowania centralnego zamka i alarmu bo kupa roboty. Jeździ sie fajnie, tanie części.

PUNTO II

Kieruję zapytanie odnośnie silników w punciaku.
Zamierzam kupić punto II z rocznika 2000 do 2002 i pytanie: Jaki silnik wybrać ?. Benzynowy 8V czy 16V, diesla D czy JTD. Proszę o szczere wypowiedzi, czyli pozytywy i negatywy. Czym się kierować ???

Kupa gowna

na pole bym sie wstydzil tym wyjechac :D kupa zlomu i tyle pozdrawiam mesio maniakow:):)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

naprawde fajne autko

mam punciak 1.2 8v 0d 2001r(salon) i zrobione 120 tys km,i nic nie zostalo wymienione w tym samochodzie oczywiscie poza rzeczami eksploatacyjnymi,zadnych usterek nigdy mnie nei zawiodło, i niech nikt nie pierdoli ze jest awaryjne,bo łątwo mówic jak si enie wie,polecam serio ten samochodzik nic do zarzucenia,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Punto II 1.2 8v 60km

Kupilem go tydzien temu, 4-lata, 76tys km, gaz, zobaczymy jak sie bedzie spisywal. Zuzycie paliwa przy normalnej jezdzie - po miescie 7,5-8L. Wczesniej jezdzilem fiesta '96 1.3 60km. Spalanie prawie takie samo, ale punto jest troche dynamiczniejszy i fajniejszy dzwiek silnika - fiat ma o wiele wieksze wnetrze. Plastiki choc slabej jakosci to nie trzeszcza. W rodzinie jest jeszcze thalia '02 dci.. i z tych trzech aut fiat jest najfajnieszy.

Awaryjnosci kropki

Kupiłem punto w 2002r. Po przejechaniu kilkunastu tysiecy zaczely sie pierwsze problemy-zapowietrzał się ukłąd chłodzenia. Później nastapił mały wyciek z tego układu. Po zageszczeniu połynu wszytko bylo ok ale do czasu. Małym problemem były też kontrolka od wtryskiwaczy. Samochód wchodzil na gigantyczne obroty-panowie z ASO wyjaśnili że to wina modułu przepustnicy a koszt to 1000 zł. Obeznie padł silniczek przy chłodnicy. Odwiedziłem ASO a panowie powiedzieli mi że to nie wszystko. Przy okazji trzeba wymienić tarcze i klocki hamulcoiwe bo przy prawym kole sie rozleciala tarcza. A żeby tego bylo malo to jeszcze trzeba wymienić pompę plynu chłodzącego bo jest pęknieta. Łączny koszt to 1200zł. Autko ma przejechane 70 tysięcy wieć nie powinno się sypac jak samochód 15 letni, a jednak...Nigdy wiecej nie kupię fiata. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

nigdy więcej

Fiata Punto mam od czerwca 2002.Spalanie latem-5,6 ,zima 6,5 litra przy spokojnej jeżdzie do 100 km/g.Przejechałem 70 tys km.awarie-po 3 latach akumulator,43.000 pompa wodna wyła po otwarciu termostatu wyła, znajomy z serwisu podpowiedział że to wina płynu Paraflu-czegoś nie dodali.45,000-wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów,47,000 km-klapa padła centrala elektroniczna silnik pracował na 2 cylindrach-koszt około 1600 zł(4 rok ekspl)znowu po podpowiedzi znajomego z serwisu okazało się że centrala w moim Punto powinnna być wymieniona w ramach akcji serwisowej.Sfingowali wymiane tej centrali w moim samochodzie.Zrobiłem dym w serwisie i wymienili mi na nową za DARMOCHE z przeprosinami winę zwalając że omyłkowo zaksięgowano.Kto ciemniak to płacvi za jej wymianę.Teraz ma centralę od Doblo 65 KM, nie te same osiągi trochę trzeba kręcić na wyższe obroty ale jest OK.KLocki opony -bez wymiany zrobię 100 tyś .Ponadto blacha bez uwag jak i zawieszenie.Serwis FIATA to dno-unikajcie

Punto II 180 tyś

Powiem krótko 180 tyś w 3 lata i zadanej naprawy , wcześniej miałem vw polo 120 tys się rozkraczył. Wspaniałe autko ci co twierdza ze to jest gówno to najwidoczniej nigdy nim nie jeździli. Albo jeżdżą autami konkurencji i wstyd im się przyzna ze kupili złomy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

malo pali niezawodny fajnie wygalda

mam punto 2 wersje GO sound i mam juz 100tys km i nic w nim nie robilem, tankuje i jezdze

Fiat

Jak mowi przyslowie chcesz miesc grata kup se Fiata i sie z tym zgadam w 100% jezdzilem 2 fiatami i nigdy w zyciu juz niechce widziec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Moje 1 Punto

Posiadam Punto wersja active 3-d kupiony od dealera-wcześniej samochód egzeminacyjny.
Silnik 1.2 według mnie jest troche za słaby, ale za to spalanie jest bardzo niskie w mieście wg komputera potrafie tak uzytkować samochód że pali poniżej 6 litrów. Wnętrze,mimo że to 3-d jest dość spore jak na tą klase.W środku jest baaardzo cicho-znajomi są tym bardzo zdziwieni, Samochód ma 38000 przebiegu, jak do tej pory żadnych poważnych awari-więc uważam go za solidny samochód.Minusem Punto jest słąba widoczność do tyłu podczas cofania.
W przyszłości zamierzam sprzedać ten samochód-

PUNTO II nierówna praca silnika

mam problem z moją czerwoną strzała ( końcówka 2003r- Sound) ma założoną instalację gazową(Fiatowska) przejechałem nim 55000km i zaczoł fisiować na obrotach tzn. na benzynie i na gazie skacze między 900 a 1400 abrotów(faluje) i podczas jazdy gdy zmieniam bieg "zawiesza się na obrotach" i dopiero po chwili spada z obrotów. Wymieniłem korpus przepustnicy i nic, odłączyłem centralkę sterującą gazem i nic, zauważyłem że jak zaczyna "falować" a ja naciskam pulsacyjnie hamulec to obroty silnika rosną do 2000. PROSZĘ POMUŻCIE BO NIE WIEM CO ROBIĆ----DESPERAT---

opony...............

Wie ktoś może czy wejdą opony np. 205/45/15 do punto III ? Bo mam 185/60/14 seryjnie zamontowane. Chciałbym zmienić i mieć szersze co najmniej max 205 szeroką opone:)

opony...............

Wie ktoś może czy wejdą opony np. 205/45/15 do punto III ? Bo mam 185/60/14 seryjnie zamontowane. Chciałbym zmienić i mieć szersze co najmniej max 205 szeroką opone:)

punciak

Jak tylko na Polskę wprowadzono PUNTO II tak szybko udałem się do salonu i go zakupiłem 1,2 8v wersja SX i jestem z niego bardzo zadowolony użytkuje go już 6 lat i powiem wam w nim nic nie nawala poza małym szczegułem od 2 lat mam problem z włanczaniem 1 biegu oraz po dłuższej jeździe np.po mieście odczówam duży opor przy zmianie biegów ale na długich trasach ten opór zanika i jedzie się spoks. Radziłem się wielu fachowców ale bez żadnej konkretnej odpowiedzi kazali mi wymieniać olej w skrzyni ,łożysko nawet całą skrzynie,cięgna zmiany biegów a nawet lewarek i sam już nie wiem może ktoś mi pomoże z WAS użytkowników punciaka uwielbiam nim jeździć i bardzo by mi na tym zależało piszcie na moją poczte a.zap71@interia.pl rok temu założyłem gaz i wcale nia żałuje jeżdże raczej dużo a przy obecnych skokach cen paliw mósiałbym rezygnować z niektórych wyjazdów a moja rodzina porusza sie zawsze ze mną i wszyscy są zadowoleni IM także zależy na NIM bo jest on naszą wolnością CZYŻ TO NIE WSPANIAŁE WSIĄŚĆ DO NIEGO PARE CIUCHÓW W BAGAŻNIK I NA DRUGI KONIEC POLSKI <<>>

Problemy z mrozami!

W grudniu,kupilem renault megane 1.9d.Od kiedy przyszly wieksze mrozy to stale mam problemy z silnikiem i auto zamiast jezdzic to stoi na warsztacie u mechanika!!!

ODRADZAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jeśli nosicie się z zamiarem kupna fiata punto odradzam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Brak iskry

Mam Fiata Punto 55 z 97 r, poza kilkoma różnymi awariami wynikającymi może z wieku auta i przebiegu km obecnie 110 tys.największym problemem jest to ze od czasu do czasu auto nieuruchamia się .Sprawdzone zostało wszystko albo prawie wszystko. W momencie w którym się nie da go uruchomić ,stwierdzone zostało ze brak jest iskry.Na drugi dzień jest iskra i uruchamia się , przyznam szczerze ze mam tego dość, może ktoś miał podobny przypadek i podpowie mi co może być tego przyczyną,świece są dobre,przewody też ,wymontowany został alarm i też nie uruchomił się więc co?

Czy są gdzieś brewki na refletory przednie do punciaka 3-ki? troche ma za duże te reflektory no i jakis bedlock by mi się przydał :)

Tez mam

Tez jestem posiadaczem Fiata Punto 1.2.16v sporting + sport pack i inne bajery.Jak do tej pory to jedynie swiatla mi nawalaja ale mozna temu zaradzic.Raczej wszystko chodzi jak powinno i nie ma co nazekac.To nie jest mercedes czy bmv.Jezeli chodzi o osiagi to na swiatlach malo kto ma szanse ze mna.
Pozdrawiam.