Fiat Punto II

Fiat ten jest jednym z bardziej popularnych aut klasy C w naszym kraju. Nie ma się zresztą czemu dziwić. Punto II jest dostępne w 3- i 5-cio drzwiowej wersji, z pięcioma silnikami (1.2 8v, 1.2 16v, 1.8 16v, 1.9 D, 1.9 JTD), dwiema manualnymi skrzyniami biegów (5-cio i 6-cio biegową), przekładnią automatyczną/sekwencyjną (6-cio lub 7-mio biegową) oraz 15 kolorami karoserii, z dwoma odcieniami ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Love punto

Bardzo lubię mojego punciaka II / 1,2 16v dynamic. Problemy z parującymi reflektorami przednimi są dołujące. W moim ponad 3 letnim punciaku problem pojawia się co jakiś czas, ale wg. serwisu wszystko jest w normie. Mogę sobie wymienić za niezłe pieniążki lampy! Może pomoże :(( Serwis jest niekompetentny i przypomina dawne śmieszne czasy PRL - u. Tak poza tym autko niezłe. Ma jednak słaby lakier. Nawet zderzenie z komarem moze mu zaszkodzić. Broń Boże myjnia automatyczna! PS Zbyt szybko koroduje miska olejowa i inne elementy podwozia! Nowa miska kosztuje ponad 400 złotych + robocizna!!!!
Pozdrawiam AD

Nie ma konkurencji!!!

jesli chodzi o segment B, to PUNTO II jest na razie bezkonkurencyjne. Nie posiadam tej marki, ale jeżdżę różnymi markami i powiem tak:
VW - dno, SKODA - słaba, ale lepsza od VW, CORSA - lepiej nie mówić, a Clio - mozna porównać, ale jest słabsze od Punto. Przede wszystkim stylistyka pojazdu jest OK, jednostki napedowe włochów NIE MAJĄ konkurencji. (Niemcy są na końcu). Zawieszenie ciut za miękkie, ale niezłe. Bardzo dobry silnik 1.2 16v.
Jesli ktoś pisze xle o FIACIE, to znaczy, że albo nie zna marki, albo jest po prostu upośledzony i to kompletnie. W segmencie B - Punto wygrywa. nie ma żadnej dyskusji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

klasa C ????????

autorze to jest typowy przedstawiciel klasy B, brakuje elementarnej wiedzy :-D , nie pisz wiecej o samochodach.

Awayjność PUNTO II

Samochód generalnie do 80 tys. praktycznie bez awaryjny nielicząc zespołu przepustnicy. Po tym przrebiegu liczba usterek rośnie w zastraszającym tempie. W moim przypadku wymagana była wymiana sprzęgła, siłownika sprzęgła, amortyzatorów i sprężyn, pompa wody, wentylator chłodnicy, wentylator kabiny, końcówki drążków kierowniczych, tulei metalowo-gumowych w przednich wachaczach. Nie wspomnę o wadzie fabrycznej dotyczącej znacznej, tak mi się wydaje liczby tego modelu z rocznika 2000, a mianowicie źle uszczelnione blachy przegrody czołowej co skutkuje zalewanie wnętrza samochodu wodą. Musiałem wymienić całe maty wygłuszenia na miejscu kierowcy i pasażera bo zgniły od nagromadzonej wody gdyż otwory odpływowe były skutecznie zaklejone matami bitumicznymi. Dodam jeszcze , że w przypadku gdy samochód stoi na pochyłym parkingu przodem do góry to woda z podszybia kapie bezpośrednio na gąbczastą uszczelkę kolumny kierownicy co powoduje po około 15 min przesączanie sięjej do wnętrza samochodu. Zaobserwowałem to gdy robiłem doszczelnienie blach przegrody czołowej. Podsumowując projekt fajny, samochód funkcjonalny, ale jakość wykonania i części użytych materiałów skandaliczna.

Fiat to syf - BZDURA!!!!!

Dodam coś od siebie, bo sądzę że mogę, po przejechaniu punciakiem ponad 140 tys. km przez 5 lat. Jedyne wizyty w serwisie jakie miałem to typowe rzeczy polegające na wymianie płynów, filtrów itp. Do tej pory jeżdżąc po polskich dziurach amory są wciąż sprawne (bad. tech.). A silnik (1.2 8v - swojego czasu the best w swojej klasie) pali średnio ok 6 l/100 km, niezależnie od pory roku. A nie oszczędzam go i poruszam się często po mieście. Poza tym serwisowanie tych niby "złomów" jest o wiele tańsze od pozostałych. POLECAM punciaka każdemu, choć teraz spieprzyli trochę przód z tymi światłami. I niech skończą wypisywać bzdury oszołomy, co nigdy fiata nie miały a wiedzą wszystko na jego temat.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

punto 1.4 16v

jest super to poprostu rajdówka. mało pali 6,5l na 100km. przejechałem 30 tyś bez awarii. Pięny wygląd

Punto II - 100 tys km

Za jedno mogę pochwalić swoje 5 letnie Punto - niewielkie zyżycie paliwa. Jednak niektóre ustarki sąwręcz drażniące:
* po 2 latach pękła przednia szyba (zero śladów uderzenia). Wymiana na nową, która po roku znowu pękła (kilka stów do tyłu). Dopiero znajomy w warszatcie wstawił mi Pilkingtona (to samo co oryginał Fiata tylko że za pół ceny) i teraz bez problemów. Podobno tamta była źle wklejona.
* po 2 latach padła mi osłona przeciwsłoneczna po stronie kierowcy - nowa koło 100 zł; wymiana i poroku z nowu trzask - pęła sprężyna, czyli znowu 100 zł
* po 3 latach wyrobiły się przeguby kulowe na ramionach poruszających wycieraczki (koszt zużytej uszczelki - może 1 zł, Fiat chce 700 zł za cały mechanizm. Znajomy przysapawał mi migomatem pięćdziesiąt groszy - koszt 10 zł;
* głośne tylne zawieszenie - podobno normalka
* po 55 tys km poszła mi uszczelka pod głowicą;
* po 60 tys km padł tłumik - cały
itd. itd.
drobnych usterek można by mnożyć
Ostatni przegląd jaki zrobiłem w ASO Fiata był po 60 tys km. Po każdym coś mi uszkadzano i kwotowano stwierdzeniem - TAK BYŁO.
Teraz robię samochód u znajomego i wiem że ze mnie nie ździera.
Dobra rada: samochód całkiem OK, ale OMIJAJCIE ASO FIATA - albo coś ukradną, albo zniszczą.

Punto II jest super

Mam Punto II od ponad roku z silnikiem 8V. Jak do tej pory przejechalem ponad 10 tys km i nie zauważyłem żadnych usterek. Aktualnie auto ma przejechane niecale 50 tys km. Jeździ sie super. To auto wg mnie ma wszystko to co powinien mieć samochód. Jedyną usterką było zużycie tłumnika, który zresztą dało sie jescze naprawić bez wymiany. Naprawde niewim skąd takie złe opinie na temat tego auta. Uważam że głównie wynika to z tego że niektórzy poprostu nie potrafią własciwie obchodzić sie z samochodem. Niedawno widziałem takie samo Punto jak moje ale to co zobaczyłem na zewnątrz i wewnątrz to bylo coś przerażającego, jak można taki smochód doprowadzić do takiego stanu. Podejrzewam ze tacy ludzie kupują takie auto bo jest w miare przystępna cena, a gdyby to było każde inne posypało by sie znacznie wcześniej i nikt by nawet nie oglądał tak zniszczonego samochodu. I jak tu mówić o trwałości czy awaryjności. Wszystko zależy co kto tym autem robi i do czego je uzywa. Jednym słowem mozna to wytłumaczyć tak: DUPA jest od s****ia a geba od gadania a nie odwrotnie. A szereg ludzi nie widzi róznicy bo wydaje im sie co to taki jakiś FIAT. Jakby miał jakiegos WV albo Opla albo Japońca jakiegoś to by dmuchał i chuchał a potem chwalił sie jakie to jego autko sprawne. To wszysttko zależy od podejścia poszczególnych osób. Są tacy co fiatem 126 robili prawie 200 tys km bez naprawy np silnika a byli tacy co potrafili takie samo auto zgnoic po paru kilometrach. I wcale nie ma tu większej reguły ze ktoś powie udał sie albo nie - nic bardziej błędnego.

Poza tym dziś mozna powiedziec ze w tej klasie i nie tylko - ogólnie mówiąc nie ma złych samochodów - tylko kierowcy są do bani. to by było na tyle tych opini. Pozdrawiam wszystkich którzy wiedzą do czego słuzy samochód niewazne czy jest to FIAt czy jakiś inny model.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

punto

Czytam opinie uzytkownikow i mysle ze mam szczescie.Moje Punto 2001 to auto do nauki jazdy ktore jest eksoloatowane od rana do wieczora z przebiegiem ponad 140 tys.km,a jedyne naprawy to -raz sprzeglo,silnik wentylatora chlodnicy a w konsekwencji uszkodzona uszczelka pod glowica,dwa razy wymiana klockow przod.To wszystko.Wczesniej uzytkowalem inne auta na nauce jazdy poczawszy od Fiata 126 i Punto do szkolenia jest najlepsze, oczywisci sa lepsze auta od Fiata.Moim zdaniem o kazdy samochod nalezy dbac bo one maja swoja dusze-moze to brzmi dziwnie ale tak jest.Pozdrawiam wszystkie PUNCIAKI....

Zaparowane lampy przednie

Dla wszystkich, którym podczas deszczy parują lampy przednie, nie wymieniajcie ich tylko sprawdzcie czy dobrze są zamontowane pokrywy hermetyczne !!! Co do awaryjności to jest różnie. Ja w przeciągu 3 lat wymieniłem 4 akumulatory (wina serwisu - okazało się, że był uszkodzony alternalor), przednia szybę, klocki i tarcze hamulcowe (również wina Fiata - oryginalne klocki zjechały tarcze w rok użytkowania). Do plusów można zaliczyć żwawy silnik (1.2 16V) oraz brak zużycia amortyzatorów przez 3 lata (a polskie drogi są niemiłosierne)

FIAT CODE SEICENTO

POWIEDZCIE JAK SIE KODUJE NOWY KLUCZYK JEZELI JEST MATKA JAK WYGLĄDA PROCEDURA

FIAT CODE SEICENTO

POWIEDZCIE JAK SIE KODUJE NOWY KLUCZYK JEZELI JEST MATKA JAK WYGLĄDA PROCEDURA

sprzeglo, czy skrzynia biegow?

Mam trzyletniego punciaka 1,2 16v. Ostatno przy rozgrzanym silniku przy zmianie biegów z 1 na 2 slychac gluche stuki. Ponadto podczas wylaczania silnika slychac metaliczny wizg. Mechanik wymienial mi juz 2 razy pompe wodna. Pomagalo na 2 lub 3 miesiace. Potem problem pojawial sie znowu. POMOOOOOOOOOOOOCY!!!!!

Super bryka tylko do patrzenia

Kupiłem autko w 2000 r.nowe w salonie
Jazda warszawa i okolice no i urlop po Polsce
Usterki 2000-2002
1.Trzy razy wymiana reflektorów przednich (zaparowane)
2.Wymiana silnika wentylatore chłodnicy
(żeby nie robić tego często proponuję zabezpieczyć smarem tylną część wirnika,zaciera się od brudu.)
3 Wymiana styków poduszki powietrznej kierowcy
4.Wycieki układu chłodzenia
5.Wycieki oleju- uszczelka pokrywy okolice korka wlewu i odpowietrz.
6 Żarówki świateł mijania x3
7.Skrzypienie z tyłu samoch. ( tuleja belki chyba)
2002-2005
1.Wymiana alternatora -pęknięta obudowa
2.Spawanie tłumika przepalił się i wlokłem go po drodze aż do warsztatu
3.Podczas jazdy i przy dużych skrętach wyłącza sią wspomaganie kierownicy (trzeba wyłączyć zapłon i ponownie załączyć potem jest o`key na jakiś czas
4.Dzisiaj 19/03/2005 padł rozrusznik
wymiana automatu razrusznika i czyszczenie tuleji.
5.W silniku czasami słychać stuki nie wiem jeszcze co to jest
przejechałem 58000 km
Wszyscy którzy tak chwalą ten samochodzik
niech poczekają z tym zachwytem do trzeciego roku eksploatacj.
Może inni będą mieli więcej szczęścia
ja drugi raz Fiata nie kupię
Pozdrawiam

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Punto to samochód??????

Boze ludzie co to jest:D:D:D 1.2 ccm pojemnosci moja kosiarka do trawy ma wiecej Pozdrawiam i milej jazdy sorry raczej pchania !!!!!!!!!

Punto

Mam pytanie!
Mój Punciak w marcu kończy 2 lata. Bardzo duzo jeżdżę i powinienem teraz udać się do serwisu Fiata na przegląd. Waham się czy nie zaoszczędzić na tym i nie udać się do mechanika gdzie za tę samą usługęi zapłacę o wiele taniej!
Może ktoś z Was był w takiej sytuacji.
Czekam na odpowiedzi!

punto power

suer autko gdyz latwo i tanio sie go tunninguje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PUNTO 09.2003 III facelift versus Yaris

oto moja historia 25 tys km w ciagu 13 miesiecy uzytkowania ,wcale sie nie patyczkowalem 120 -130 w trasie gdzie sie dalo przyspieszanie wyprzedzanie do ok 3300 obrotow na kazdym biegu czasem do 5000 obr. 1,2 60 km.Pod gorki niezle ciagnie.Awarie tluczacy sie zamek drzwi kierowcy.czuc ze juz troche sie sprzegielko zdarlo ,poza tym zarowka tylnych swiatel i tyle. Zadnych awarii ,postojow itp. Eksploatowany dojazd do pracy codziennie 4 km w jedna strone oraz duzo w trasie w tym nauka jazdy mojej zony :)
W statystykach ujmuje sie wszystkie auta a ja powiem tak punto II co 5 te to nauka jazdy jak to auto taki test przetrzyma to ja nie mam uwag.Ciekawe jakby Yariski sie sprawowaly w roli nauki jazdy ale one sa za drogie wiec ich nie biora do tego celu.Ja mialem uprzedzenia do tego auta ale zaryzykowalem i teraz sie ciesze.36000 zl za full opcje bez klimy .Fabia tak wyposazona kosztowala wtedy 4800 zl wiecej.Zapomnialem o zuzyciu paliwa -auto tankowane glownie shell i statoil zliczylem litry i kilometry w ciagu roku nie przekroczylem 6,5 l /100 km .Traske mozna zrobic spokojnie jadac 80-90km/h na piatce bez duzego balastu typu tesciowa ponizej 5 l ,komputer wskaze 4,7 ale z baku wynika raczej pod 5 literkow. To naprawde nezle.Kumplowi seicento wiecej pali. Dynamika silnika 1,2 60 km nie najgorsza ,ja sie cudow nie spodziewalem , w koncu moglem kupic 1,4 95 km. Osiagi silnika wystarczaja do normalnej jazdy. Jak ktos robi ponizej 20000 rocznie to odradzam gaz. Mi przy tych tegorocznych cenach wyszlo 21,5 zl/100 km na gazie bylo by 14,5-15 zl .Co to za oszczednosc a i silnik slabszy . Polecam .Zreszta zawsze to cztery cylindry a nie 3 cyl kosiarki typu vw/skoda. Zapytajcie tam sprzedawcow co zrobic z silnikiem 1,2 vw po 200 000km -odp.wyrzucic. Nawet sie go nie da rozkrecic .Pozdrawiam wszystkich puntomaniakow

Już miesiąc!!

Kupiłem dokładnie miesiąc temu Punto II, 1,2 V8, 2000 rok produkcji, 1 rejestracja w 2001roku. Jestem drugim włascicielem tego auta.Dodam że stan tego licznika to 15tys. km. Tak!!! Tez byłem pod wrażeniem!!! (Poprzedni włascicel, a raczej właścicelaka jeżdziła tylko do pracy- od czasu do czasu).Sprawdziłem licznik i komuter w serwisie - wszystko ok!! Tak chwale, aż spadł deszcz- a tu lewy reflektor cały zaparowany ,ale jedze dalej. Nie będe sie tym przejmował po przeczytaniu 21 stron z opiniami na temat punciaka. Sam policzyłem to ja będe jeżdził tym samochodem po jakieś 500km na miesiąc. Więc dobrze rokuje na przyszłość. Za rok/dwa spredam. Zobaczymy!! Teraz jeżdze tylko do pracy. I powiem szczeże, że też k***... wczesniej samochodu nie kupiłem tylko sie tak tłukłem atobusami. Jeszcze jedno, do tych co niby scigaja się tak .... ludzie ten samochód to tylko do pracy , po zakupy i do domu...

Pozdrawiam

OK

jeżdżę od 4 lat punto II 1.2 ELX )dodatkowo z drugą poduszką, klimą, pilotem w kluczyku) i nie mam na co narzekać. Mam porównanie bo równolegle eksploatuję focusa dti.
Dobrze się prowadzi, cichutki, bezawaryjny - trochę słabe przyspieszenie, ale sam wybrałem taki oszczędny silniczek.