Fotelik 15-36 jaki?

Temat dostępny też na forum: Kupię
Dziewczyny jakie macie foteliki? Zastanawiam się nad:

http://allegro.pl/maxi-cosi-rodifix-z-isofix-2013-rodi-fix-gratisy-i3071274421.html

http://allegro.pl/cybex-solution-x2-fix-2013-gwar-3-lata-5xgratis-i3063947540.html

Proszę o wasze opinie i podpowiedzi. Fotelik do 600zł

A może macie na sprzedaż jakiś? Interesują mnie tylko z minimum 4* w testach bezpieczeństwa ADAC

Czy są foteliki z tej grupy wagowej z pięciopunktowymi pasami bezpieczeństwa?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Fotelik 15-36 jaki?

mam cybexa, dla mnie rewelacja

A facet nie może odpowiedzieć?
Zaryzykuję.
Przede wszystkim co masz na myśli pytając "pięciopunktowe pasy bezpieczeństwa". Musisz pamiętać, że w tej grupie wagowej fotelik nie ma swoich pasów (tak jak w poprzednich grupach wagowych) tylko dziecko zapinane jest pasami, które masz w samochodzie więc jeśli masz pięciopunktowe pasy bezpieczeństwa. O ile mi jednak wiadomo to w samochodach seryjnych montowane są obecnie 3 punktowe pasy (2 punktowe to już raczej historia) a 5 punktowe lub 6 punktowe montowane są w samochodach rajdowych, pewnie jednak takim nie jeździsz.
Pierwszy z fotelików jaki zaproponowałaś ma tą zaletę, że boczne osłony "rosną" razem z dzieckiem, drugi tego nie ma.

Oczywiście wszelkie podpowiedzi mile widziane. Michale zgadza się rajdowym samochodem nie jeżdżę ( chociaż może kiedyś ) :) a o pięciopunktowe to właśnie chodziło mi o pasy "w foteliku" tak myślałam, że nie ma ale wolałam się upewnić. Czy w tym przedziale finansowym znajdę coś lepszego? ba czy te które podałam są dobre? :) pomóżcie, muszę dzisiaj się na coś zdecydować. Kasiu właśnie kojarzyłam że masz cybexa :) Zadzwonię do Ciebie później ok? :)

Ja kupowałem w Mama i Ja, mam Kiddy i jestem z niego zadowolony. Ciężko powiedzieć czy w tym przedziale coś innego znajdziesz bo wydaje mi się, że to już nie jest taka rozpiętość cenowa jak w poprzednich grupach wagowych. Zauważyłem, że w tym przedziale większość fotelików jest w podobnej cenie i niewiele modeli odbiega znacznie od pozostałych. Myślę, że tu ważna jest trwałość fotelika bo to już będzie ostatni fotelik dla dziecka.

Nie wiem też czy bezpieczne jest kupowanie na allegro bez "przymiarki" czy będzie pasować do małej i do samochodu?

Kiddy a dalej?

Ok widzę :)

Nie pamiętam ale na stronie mama i ja jest tylko jeden model kiddy w tym przedziale wagowym.

Hmm...ja bym na allegro nie kupił. Wygoda i bezpieczeństwo dziecka jest zbyt ważne aby przyoszczędzić kilka złotych kupując na allegro. Wygoda w przypadku ewentualnej reklamacji w sklepie stacjonarnym blisko miejsca zamieszkania też jest ważna.

Chyba nie zawsze można na allegro zaoszczędzić... http://www.mamaija.pl/index.php?DepartmentID=0&ProductID=3671&Model=Total%20Black%202013&x=1

chyba się przejadę do "Mama i ja" :)

Nie wiem, ten chyba jest bez isofix? ech ciężki wybór mnie czeka

No wiesz, nie musisz od razu kupować ale warto z nimi porozmawiać - doradzą, zasugerują na co zwracać uwagę, pokażą jak się obsługuje fotelik itp itd.

Nascimento zawsze możesz jeszcze wziąć pod uwagę foteliki z grupy 9-36 one są wyposażone w pasy 5 punktowe.

Agusia a masz jakiś pomysł? :)

Na testach są dwa z tego przedziału wagowego- Cybex Pallas 2 ale on nie ma pasów i jeszcze CONCORD Transformer Pro (Isofix) ale ten też nie ma ;(

A chodzi mi o foteliki min. 4*

Faktycznie ten o którym myślałam ma 3* :(

Nie polecam fotelika z tak szerokiego przedziału. To by oznaczało, że poza pierwszym nosidełkiem to będzie jedyny fotelik dla dziecka a poza tym tak szeroki zakres nie wydaje mi się wygodny dla dziecka powiedzmy rocznego i 10 letniego.

ja mam transformer XT z isofixem i jestem bardzo zadowolona muszę kupić drugi do drugiego samochodu i chwilowo tylko cena powstrzymuje mnie przed zakupem drugiego concorda....

my kupiliśmy recaro young sport dla ponad trzylatki, która do tej pory jeździła tyłem
ma 3* w testach, ale niewiele do 4 mu brakowało
w uprzęży fotelika jest DUUUŻO bezpieczniej i moja córka będzie jeździła tak dopóki nie przekroczy 18 kg lub pasy nie będą wychodzić jej z oparcia niżej niż ramiona

oczywiście bardzo ważne jest dopasowanie do samochodu- nie może być żadnych luzów, fotelik musi siedzieć sztywno
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moje dziecko ma 2lata i 4 mce. Popatrzę jeszcze...

dwulatki absolutnie nie mogą jeździć w fotelikach 15-36 kg:
http://fotelik.info/pl/news/fotelik_15_36_kg_nie_dla_dwulatka,213.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla dwulatka dużo bezpieczniejszy będzie 9-36 z własną uprzężą i 3* niż 15-36 z 4*

Poza tym do 15-36 kg dziecko musi mieć min. 98 cm wzrostu, a do niektórych fotelików ok. 103-105 cm, tak aby pas nie przechodził przez szyję, bo w razie wypadku przetnie tętnicę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No właśnie dlatego pomyślałam o foteliku z własną uprzężą. Nie woziłabym swojej córki ( mamy dzieci w tym samym wieku ) w foteliku 15-36 absolutnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

a do tej pory w jakim foteliku jezdzilo Twoje dziecko (chodzi mi o przedzial wagowy)?

Moja mała ma 2 lata i 7 miesięcy, ale jest dość duża bo ma 104 cm i 18 kg :)
w foteliku 9- 18 było je po prostu nie wygodnie dlatego postanowiliśmy kupic nowy fotelik 15- 36. zastanawiałam się nad Maxi Cosi Rodi ale po przymierzeniu małą w ten fotelik w Mama i Ja zdecydowanie odpadł. mała miała w nim mało miejsca, wydawał mi się że dość wąski, dlatego zdecydowaliśmy się kupić Recaro Monza, wg jest bardzo dobry, jest wygodny, ma dużo miejsca.
a co do ceny w Mama i Ja można trochę negocjować, nam zeszli z ceny nie dużo bo 30 zł, ale zawsze fajne i to :)

my mamy Sunshine Kids Monterey(I) :] ma 4*, rośnie na wysokość i szerokość(w ramionach) :] ma 2 podstawki na kubki :] można montować na isofix lub zwykłym pasem(akurat nasze auta nie mają isofixu), 11 stopni wysokości zagłówka, do wzrostu 160cm. :) Gabryś bardzo go lubi :] no i kosztował mniej niż 400zł ;)

pisałam o nim w kilku wątkach, więc podaję linki zamiast się powtarzać ;)
http://forum.trojmiasto.pl/jaki-fotelik-15-36-kg-t422028,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Sunshine-Kids-Monterey-t405294,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Fotelik-samochodowy-15-36-kg-jaki-najlepszy-t414760,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Teraz jeździła w besafe izi comfort x3 ale jest już za duża do niego. W jakim wieku przesadzałyście dzieci do fotelików 15-36? To mam się rozglądać za fotelikiem od 9-36?

http://allegro.pl/foteliki-chicco-neptun-9-36kg-bg0210-i3084295133.html

a ten? Ma pasy i 3*. Pomóżcie, zgłupiałam już

Nascimento napisała: "W jakim wieku przesadzałyście dzieci do fotelików 15-36?"

Nasz Gabryś przesiadł się z Maxi-Cosi Mobi do Sunshine Kids Monterey tuż przed 3 urodzinami :] wtedy dobił do magicznych 15kg (bo z wysokim wzrostem nie mamy problemu).

Nascimento - podaj wagę i wzrost dziecka

Czy linia oczu wystaje ponad górną krawędź oparcia Comforta?

Lepszym fotelikiem niż Chicco jest Recaro Young Sport, ale bez przymierzenia fotela w samochodzie i dziecka do fotela się nie obejdzie

16 kg wzrost 98 cm, czy ten chicco jest odpowiedni? Linia oczu nie wystaje ale on ma tą "bazę" co powoduje że mała nie mieści się z nóżkami w nim, ma je ugięte nawet jak umieszczę go na środku to fotele przednie nie pozwalają jej normalnie siedzieć w nim...

Ja przesadziłam córkę w wieku 4,5 lat wzrost 104cm do fotelika 15-36. Minusem fotelików tej grupy wagowej jest brak odchylanego oparcia co powoduje że dziecku wisi głowa w czasie snu więc choćby z tego powodu nie wymieniałabym fotelika zbyt szybko.

Pisząc wcześniej o foteliku z uprzężą 9-36 miałam na myśli Recaro

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - chodzi o to, że nogi nie mieszczą się między fotelikiem a tyłem przedniego fotela? A fotelik masz w pozycji leżącej czy dokładnie w pionie? Może trzeba zmienić ustawienie na pion?

Co do 15-36 - bałabym się wsadzić w taki fotelik tak małe dziecko. Większość tych fotelików przeznaczona jest dla dzieci od lat 4, co poniektóre zdaniem producentów mogą być używane po ukończeniu przez dziecko 3 lat. Ja mam fotel 15-36 i 5-letnie dziecko, które się ciągle w nim kręci. I czekam z utęsknieniem na fotele z własną uprzężą nie do 18, ale do 25 kg.

Co do doboru konkretnego fotelika (Chicco, Recaro) - czy Chicco jest odpowiedni? Ja nie odpowiem, musisz mierzyć. W Mama i ja oraz w Smyku powinni być przeszkoleni sprzedawcy.

A, jeśli masz zamiar jednak zmienić fotel, to może niekoniecznie na 9-36 kg z osłoną tułowia:
http://www.youtube.com/watch?v=ik_9_FxAfrI&list=UU7l0MinLOCRoe6u5AyT8lqQ&index=4

Wracając jeszcze do Recaro - ma dobre opinie, bo jest dość uniwersalnym fotelem, który pasuje do wielu rodzajów kanap. Ale bez mierzenia i tak ani rusz :)

My mieliśmy ten z osłoną tułowia, sprawdził się rewelacyjnie. Mała lubiła w nim jezdzić, ale po oglądnięciu filmiku chyba już bym się na niego nie zdecydowała, pomimo, że przed oglądnięciem bardzo zachwalałam.

Gerberek, czy jest już jakiś odzew od producentów takich fotelików ?

Kiddy odpowiedziało:

http://foteliki-pod-lupa.pl/testy-fotelikow-2/odpowiedz-kiddy-w-sprawie-publikacji-britaxa/

Ich obrona polega na tym, że mało jest dachowań :D Ale przynajmniej przyznali, że tyłem w pasach jest bezpieczniej niż przodem w pasach.

Cybexa mają dziś opublikować.

W ogóle dużo można się dowiedzieć:
http://foteliki-pod-lupa.pl/

a co myslicie o Romer Kidfix

Niestety mimo że mamy kombi i ustawienie było w pionie (całkowicie) nie było opcji by mała miała nogi wyprostowane, tylko pokrzywione na oparciach foteli. Mieliśmy vana i wtedy nie było problemu bo mała miała cały jeden fotel osobny dla siebie i bardzo dużo miejsca z przodu ale po zmianie samochodu już tego miejsca zabrakło...Kupiłam już chicco ma 3* i 5 punktowe pasy, też mi coś nie pasowało by mała jeździła bez pasów w foteliku a tylko z pasem samochodowym dlatego poprosiłam o pomoc, dziękuję dziewczyny, jesteście niezastąpione :)

tutaj znajdziesz trochę informacji o tym foteliku:
http://forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html

a w Smyku jednak niekoniecznie mogą być przeszkoleni sprzedawcy :(

Kasiu widziałam ten wątek o fotelikach z osłoną tułowia i też mnie to odstraszyło :)

Inne tematy z forum

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (85 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

krem nawilżający do twarzy (44 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...