Francuski przysmak: żabie udka i ślimaki

Opinie do artykułu: Francuski przysmak: żabie udka i ślimaki.

Żabie udka i ślimaki na stałe wpisały się do karty menu jako luksusowa przystawka podawana w najlepszych francuskich restauracjach. Czy w Polsce francuski przysmak również cieszy się taką popularnością?W Trójmieście żabie udka i ślimaki dostępne są w gdyńskiej i sopockiej restauracji Petit Paris oraz sopockiej restauracji Cyrano&Roxane .Ślimaki jadalne, takie jak winniczki, brązowe czy Gros Gris uznawane są za prawdziwy rarytas podawany jako ekskluzywna przystawka. Charakteryzują się dużą ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak większość najbardziej znanych na świecie potraw i dań

Jednak z tymi salonami to trochę przesadziłaś, to po prostu znane i cenione potrawy, tak jak pizza i wiele innych, kiedyś dania biedoty.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie chodzi o pizze

tylko o coś zwykłego za co trzeba zapłacisz 20x więcej żeby poczuj się lepiej (wydymanym).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pan Planeta

to kobieta
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale jaja. chciałem odpisać na "Jednak z tymi salonami to trochę przesadziłaś," i dodać, że raczej "przesadziłeś jak już",

ale ostatecznie nie wysłałem tego postu. a Ty mi tu teraz z tą kobietą.. dobre :)
jednego plusa masz ode mnie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zawsze i wszedzie najlepsza kuchnia wywodzi się z biedy

Tak jest wszędzie na świecie. Dlatego nie wiem dlaczego niektore potrawy wynoszone są do rangi wręcz krolewskich a prawda jest taka, że wywodzą się z plebsu i prowincji
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 3

odpowiedź jest bardzo prosta

przykładowo kuchnia polskiej szlachty polegała na dodawaniu tylu przypraw ile się dało do już trochę niezbyt świeżego mięsa - by zabić smak to raz, a dwa by zaszpanować przed innymi biesiadnikami. Na zasadzie "Że niby mnie nie stać na oryientalne korzenie?", albo Koniecpolski ostatnio podawał to, to ja muszę też.

Nie trzeba dodawać, że nikt z nas by tego nie przełknął

Pod tym względem w sumie niewiele się zmieniło do dziś.

A kuchnia polskiej biedoty - kasza, słonina, podła wóda.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

trochę to obrzydliwe

ja podziękuję
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 29

Leczą mnie tacy ludzie jak ty

Nigdy nie spróbowała ale już wybrzydza. Jedź do końca życia swojego ulubionego schabowego i żyj w swoim smutnym zaścianku.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 21

a mnie obrzydzają s****ący do własnego gniazda i myślący że wszystko co zagraniczne to lepsze, a własne to zaściankowe.



Jedź do Hiszpanii - tam niektórzy jedzą prącie byka. Nie będziesz zaściankowa.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

O gustach się nie dyskutuje

Jak kogoś obrzydza - jego sprawa. Nie można zmuszać ludzi do jedzenia potraw, na których widok robi mu się niedobrze.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

A mnie "leczą" tacy, co nie rozumieją, że każdy ma swój własny zmysł estetyczny i wyzywają od zaściankowców.

kompleksy?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

To prawda. Ten sam "zmysł estetyczny", który danej osobie nie pozwala zjeść ślimaków, pozwala jej w swoim ogródku trzymać klapę od beemki, występować publicznie w mieście z gołą klatą i puszczać na pełną pi... przeboje typu "Disco Hits 2012". No istotnie, zmysłem estetycznym się różnimy. A ślimaczki i żaby w Petit Paris polecam, próbowałam wielokrotnie i były pyszne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

typowe zaściankowe podejście

gdyby ci powiedzieli że to kurczak to byś jeszcze zamówiła dokładkę.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 10

Obrzydliwe...

Nie mniej niż kasza z krwią we flaku.... bleee
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

moja 6 letnia corka zwymiotowala jak

zobaczyla te zdjecia.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 44

może zjadła kiepskie śniadanie

może zjadła kiepskie śniadanie
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

No to tylko pogratulować glupiego dziecka :)))
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 10

@Adam

Wyczyściłeś klawiaturę po tym wypadku, czy ci się palce ślizgały jak pisałeś ten komentarz? :)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

wymioty

A mój 3 letni syn zażyczył sobie podwójną porcję.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W całym artykule ani razu nie padło słowo "smaczne".

Padły za to: luksusowe, rarytas, ekskluzywne i uwaga - jadalne :D
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 7

zapomnieli o słowie - klucz
PRESTIŻ
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Widać w takim razie, że nie wiesz co sam piszesz

Słowo rarytas oznacza właśnie coś bardzo smacznego, rzadkiego, wyjątkowo cennego. Czekaj jak to się nazywa... analfabetyzm wtórny!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

myślisz rarytas z frykasem

to się nazywa wykształciuch
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kolejna analfabetka

Rarytas



rarytas
1. «rzecz rzadka i niezwykle cenna»

2. «coś bardzo smacznego»
rarytasowy

Źródło:
sjp.pwn.pl
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

cóż jest cennego i rzadkiego w ślimakach i żabach?

Ślimaki same w sobie nie mają żadnych walorów smakowych, są mdłe jedząc je czujemy smak przypraw. Ich konsystencja jest przynajmniej dla mnie nieprzyjemna, cóż nie jestem smakoszem.

Żaby tymczasem mają delikatne mięso, coś między soczystym kurczakiem a kiepską rybą. Problem polega w tym, że trzeba je skubać jedynkami.

Całość ma na celu bardziej wypełnienie wydmuchanego ego "smakosza" pozostawiając żołądek pustym. Brakuje tylko przyprawienia etykietki afrodyzjaka ślimakom lub żabom (jak to jest z ostrygami). A wtedy zgraja łysawych brzuchatych panów po 50-tce gotowa jest słono przepłacić za iluzję sprawności.

A biznes się kręci :).

Szczęśliwie kuchnia francuska to nie tylko ślimaki i żaby.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jo jo jo ola "myślisz rarytas z frykasem"

Ty nawet pisać nie umiesz a co dopiero mówić o znajomosci poszczególnych słów w języku polskim.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

bo to zbyt pospolite słowo.

wiesz na salonach smacznie nie wypada zjeść. za to ekskluzywnie, luksusowo i prestiżowo jak najbardziej.
swoją droga ślimaki lubię, ale robienie z nich nie wiadomo czego jest trochę śmieszne.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

ciekawe ile sobie liczą za takie danie?

Pewnie fortunę.
Ja ślimaki i żabie udka kupowałem w Bomi, teraz po upadku firmy trzeba będzie szukać w innych delikatesach.
A przyrządzić można samemu, bardzo prosto.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 7

akurat tak jest ze że slimaki są w Polsce najtańsze w całej UE i to z Polski są exportowane na cała europe

I we Francji żabojady jedzą Polskie ślimaki :) Wiec powinno byc unas takie danie najtaniej.Niestety wtym kraju nic niejest normalne dlatego mnie to nie zdziwi jak bedzie drozej niz we Francji:)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wystrarczy przejrzeć menu

Petit Paris - 25zł potrawka ze ślimaków
25,00 zł - chrupiące żabie udka
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy będę grubiański, jeśli...

... powiem że wolałbym zjeść cokolwiek innego nawet za 50zł i się najeść?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Lidlu też możesz kupić mrożone ślimaczki po 9,99zł za 10szt;)
Smacznego;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Świństwo dla frajerów.

Myśli że jak zje ślimaka czy żabę to jest cool i trendy.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 25

ta jasne, akurat wiesz co myśli, kiedy je żabę.

a może największym frajerem to jesteś ty, bo nie jesz?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

żabie udka...

ile tego trzeba zjeść, żeby się najeść?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tak z pół stawu :)
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hehe

Najeść to się można w domu!

Do restauracji idzie się zjeść ;)

Jak ktoś nie rozumie znaczenia, lub różnicy obu wyrazów polecam spytać sędziwą babcię, która zna się na manierach.

Pozdrowienia dla plażowiczów w orłowie :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

zeby sie najesc

najpierw musisz wciagnac mielonego z ziemniakami i burakami.
To przystawka a nie drugie danie - tym się nie najadasz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ile musialbym zaplacic zeby sie najesc?! Wole za te pieniadze kupic w biedronce kielbasy po 7zl do tego chleba

i dobrze i szybko zjesc.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 17

jedni wolą tanie wino, inni dobrą whisky

jedni śmierdzące kobiety, inni zadbane
kwestia gustu ale czym tu się chwalić, że kiełbasa po 7 złotych? Ja bym się bał taką kupić, już lepiej mielonkę, przynajmniej skład znam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

biedronka sprzedaje kiełbasę ? Nie obrażaj nazwy kiełbasa !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wino

Bezapelacyjne bardzo istotne jest wino do ślimaka polecam :
Chateau Grenouille la Chablisienne a żabie udka wspaniale pasują do delikatnego chardonnay np z Burgundii .
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 18

To te na drugiej półce, po lewej stronie w Biedronce?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

jadłem ślimaki.

to tak jakby mieć katar, wciągać gluty, płukać je między zębami i połykać. Tyle ze gluty nie smakują rybą.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Naprawdę??

Twój wpis świadczy o tym, że ich nie jadłeś.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zamiast tego to mozna

wsuwac pol kilograma kaszanki i popijac 10 dniowym zsiadlym mlekiem. Tez dobrze.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Takimi rzeczami to ja sie zajadam codzinnie siedzac na balkonie swojego 37 metrowego apartamentu z widokiem na apartament sąsiada. Swoj apartament kupilam okazyjnie za 350 tys zl biorac kredyt w CHF kiedy ten kosztowal 2 zł.
Nie ma to jak dobry standard życia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

37 metrowy apartment za 350 tysiecy? To nawet jak w naszych polskich zlotych

to chyba jestes rzeczywiscie wyksztalcona ale zly fakultet wybralas.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepsze

meni , obozowe , zupa z brukwi i ludzie żyli i grubasów nie było !!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Byłem, jadłem. Bez szału

ogólnie nie polecam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

u mnie macie plus

żabie udka w rozmarynie pyszności !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Najlepsze są winniczki prosto z krzaka!

a nie jakieś tam padnięte ślimaki w restauracji, które zwymiotowały trawę.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Biedronka

:) ostatnio takie same nadziewane ślimaczki kupiłam w Lidlu :) tylko do piekarnika na 5 minut i jadalne. Nadzienie chyba nawet macie takie same! Lol. Byłam wielokrotnie w ni Petit Paris. Swietna kuchnia. jadłam żabie udka/ polecam.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

smacznego
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

moj maz sprobowal slimaki i od arzu pobiegl do toalety

. Wrocil caly blady na buzi i powedzial,ze sprobowal slimakow pierwszy i ostatni raz w zyciu. No coz jadl jzu wczesniej dziwne rzeczy jak pieczone swinki morskie, swinki leb, czy szwedzkie smierdzace sledzie z Polnocy Szwecji, zupe zolwiowa i nic nie ruszylo go a tylko te slimaki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

To mial w sobie duzo sily bo ja

nie zdazylem i wszystko zalatwilem do zlewu w kuchni. A moja musiala to wszystko umyc bo ja sie nie odwazylem do tego zlewu wiecej spojrzec.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

moze tak zareagowal jak ciebie zobaczyl ..
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Szkoda tylko ze ci francuzi jedza polskie slimaki bo wiekszosc ich jest z polski !!!

Boze ! do czego to doszlo ze nawet slimaki to emigranci !
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masz zupelna racje. Poniewaz Polska sprzedaje

surowce i inne rzeczy do innych krajow a tamci po przetworzeniu zbieraja za to 10 krotnie wiekszy szmal niz my.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo to są ....

...specjały do posmakowania i degustowania, do ,,nażarcia , sie to są parówki z trocinami z Biedronki po 1. 99 zł za 1,5 kg.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przyznam ze chociaz wedlug polskich gustow

zdemoralizowanych przez nasze "przysmaki" jak salceson czy kaszanka to slimaki i zabie udka moga wywolac dreszcz negatywnych emocji zoladkowych nad Wisla. Ale ja to jadlem kilka razy w zyciu i bylo to bardzo smaczne. Tak samo smakuje jak nasze polskie flaki. Natomiast salceson przyprawia mnie o wymioty.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

krytykują tylko Ci co w d byli i g widzieli

leczy mnie taki brak otwarcia, przecież nikt wam tępole nie każe tego jeść, tak samo jak jajecznicy z kurkami, ok można z kiełbasą ale wg mnie szkoda zdrowia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

zabie udka

Wyglądają zachęcająco, już mi cieknie ślinka,
jak mi się nuda je zdobyć - to sobie tez usmażę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ślimaki WInniczki

Firma P.P.H.U. MARGO zaprasza do współpracy w tegorocznym sezonie skupu ślimaków winniczków. Zapraszamy na naszą stronę internetową http://www.skupslimakow.pl Szczegółowe informacje otrzymają Państwo pod numerem telefonu- 600 851 982
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wielkie zarcie

Polecam kuchnie hinduska w gdynii w "bollywod"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0