GD 659CH jak...

Temat dostępny też na forum: Motoryzacja Rowery
Dnia 8 listopada 2012 kierujący pojazdem o nr rejestracyjnym GD 659CH, na skrzyżowaniu ul. Pomorskiej z Chłopską skręcił na czerwonym świetle w prawo (początkowo zatrzymawszy się), z pasa przeznaczonego do jazdy na wprost, w momencie kiedy na pasach był pieszy i wjechała akurat rowerzystka (miała do tego prawo, ponieważ była na przejeździe rowerowym i miała zielone światło). Kierowca bardzo szybko ruszył i przejechał tuż przed rowerzystką. Gdyby w nią trafił to zmiótłby ją z powierzchni ziemi.
ROZPOWSZECHNIAĆ. IDIOTÓW JEST ZBYT WIELU. NIECH CHOCIAŻ JEDEN BĘDZIE NAZNACZONY.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

Re: GD 659CH jak...

Nie było kolizji, nie było zdarzenia.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 18

Kuba, to musi być śmierć, żeby było według Ciebie zdarzenie? to ci mentalność ludzi.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

tu Kuba masz zdarzenie: http://www.tvn24.pl/wyprzedzal-na-pasach-uderzyl-pieszego-dramatyczny-wypadek-w-gdansku,287583,s.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdybym w reakcji na każde głupie zachowanie innej osoby typu wymuszenie pierwszeństwa etc. się denerwował to dawno byłbym w szpitalu psychiatrycznym. Ja też robię czasem głupie rzeczy - zdarza się każdemu kierowcy, a nieprawidłowych manewrów nie wykonują tylko ci, którzy nie jeżdżą lub jeżdżą tylko jedną wyuczoną na pamięć trasą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Piętnować skur...la!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ciekawe... ten numer na pewno dobry? W bazie go nie widzę ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

subaru impreza?

a to ciekawe, bo podobno tylko GKA,GWE,GKS,GPU nie potrafią jeździć i są ignorantami
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

... ale to był Rover

zapomniałeś dodać GDA
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, srebrna subaru impreza.

To był pies to oni tak kretynsko jeżdżą pewnie jeszcze na bombie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Widocznie wóz operacyjny policji. Oni często nie mają naklejek i brak im znaków legalizacyjnych na rejestracjach. OC w ogóle nie posiadają. Tak samo jak bandyci.

i jest ważniak, który anonimowo poda czyiś numer i obsmaruje go. Nie bronię tej osoby, po przeczytaniu tekstu wnioskuje, że postąpił bezmyślnie, tak samo jak autor posta. Jeśli autor jest udostępnianie danych osobowych, za co grozi kara. Tak tylko na przyszłość ostrzegam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

"Stosownie do brzmienia art. 6 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych, za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. W myśl art. 6 ust. 2 ustawy, osobą możliwą do zidentyfikowania jest natomiast osoba, której tożsamość można określić bezpośrednio lub pośrednio, w szczególności poprzez powołanie się na numer identyfikacyjny albo jeden lub kilka specyficznych czynników określających jej cechy fizyczne, fizjologiczne, umysłowe, ekonomiczne, kulturowe lub społeczne."
Jakbym napisała, że miał perukę i sztuczne wąsy to tak samo naruszam prawo. Inaczej byś gadał, gdyby ktoś został poszkodowany. Jest tez u nas dziadek, który notorycznie jeździ po chodnikach i pod prąd... bo już umysłowo nie wyrabia. Też sprawia niebezpieczeństwo. Obojętnośc nie jest w tym przypadku dobrym wyjściem.

A może jednak kierowca miał zieloną strzałkę. Zatrzymanie jest wymagane przy skręcie na strzałce więc nawet by pasowało..
W tym super szczegółowym opisie nie piszesz że rowerzystka musiała hamować więc całe zdarzenie może jednak nie było aż tak dramatyczne.

Idiotów jest tak samo dużo za kierownicą roweru jaki i samochodu. Być może zidiociałych rowerzystów jest więcej bo do prowadzenia roweru nie są wymagane uprawnienia.

Warto się zastanowić dlaczego napisałeś że miała prawo wjechać bo był przejazd i miała zielone.
Czyżby dlatego że rowerzyści nagminnie przejeżdżają na czerwonym po pasach dla pieszych. Takie są fakty i wszyscy na tym forum doskonale o tym wiedzą.

Aktualnie szybko się ściemnia więc można sobie np popatrzeć na rowerzystów jadących bez oświetlenia, którzy stanowią spore zagrożenie.

Mój dziadek zmarł w skutek powikłań po najechaniu przez rowerzystę, który uciekł po zdarzeniu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

jestem rowerzystą i kierowcą,
jako rowerzysta nie znienawiedziłem kierowców,
ale jako kierowca znienawidziłem rowerzystów

sam jeżdżę rowerem od kilkunastu lat, po parę tysięcy kilometrów rocznie, znam wielu fantastycznych ludzi o podobnych zamiłowaniach

ale na ulicach pojawiło sie pełno idiotów, najczęściej w markowych gaciach i na sprzęcie za kilka/kilkanaście koła, co reprezentują bardzo roszczeniową postawę do swiata i niechęć do kierowców

niektórzy rowerzyści zachowują się jak przygłupy, wiele oczekują od kierowców, sami nie wykazują żadnego zrozumienia dla innych uczestników ruchu
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

http://www.tvn24.pl/pomorze,42/wyprzedzal-na-pasach-uderzyl-pieszego-dramatyczny-wypadek-w-gdansku,287583.html

SKRĘCAŁ Z PASA NA WPROST. NA PRAWYM PASIE STAŁY 2 SAMOCHODY PRZEPUSZCZAJĄCE PRZECHODNIÓW I ROWERZYSTKĘ I CZEKAJĄCE NA MOŻLIWOŚĆ SKRĘTU W PRAWO. ON NIE MIAŁ PRAWA W OGÓLE SKRĘCANIA Z TEGO PASA A ŻE STRZAŁKA BYŁA DLA SKRĘCAJĄCYCH W PRAWO więc RUSZYŁ NA CZERWONYM. Nie chodzi czy to rowerzystka czy kobieta z wózkiem czy starszy pan. Chodzi o to, że to wyglądało strasznie i stwarzało wielkie niebezpieczeństwo. Gościu z nikim się nie liczył. Z nikim.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Warto się zastanowić dlaczego napisałeś że miała prawo wjechać bo był przejazd i miała zielone."- bo takie jest prawo. Poza tym nawet jeżeli nie ma sygnalizacji świetlnej a jest przejazd rowerowy to kierowca ma obowiązek przepuścić rowerzystę. Jeżeli nie ma przejazdu, rowerzysta musi zejść z roweru i przeprowadzić go przez pasy. Poza tym o czym my tu rozmawiamy? Facet przejechał skrzyżowanie na czerownym, przeciął pasy, na których znajdował się pieszy i rowerzystka i z nieprawidłowego pasa skręcił w prawo. Inne auta, mimo że miały strzałkę to zgodnie z przepisami przepuszczały pieszych. Nie ma o czym dyskutować w ogóle. Ludzie.

kuba to troll.
Poza tym. Racja ze wsrod rowerzystow jest kupa idiotow ale jak siedzisz w aucie to rower nic ci nie zrobi. W druga strone jest oczywiscie inaczej. Wystarczy chociazby przejechac sie do szkopow zeby zobaczyc jak traktuje sie i pieszych i rowerzystow. U nas kroluje kultura kierowcy buraka odreagowujacego stresy za kierownica niech nikt mi nie mowi ze jest inaczej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja sama zostałam potrącona na przejeździe dla rowerów przez dostawczy samochód. Siła uderzenia była tak wielka, że spadły mi buty a ja wyleciałam na 3pasmową ulicę. Kierująca zatrzymała się przed ścieżką (przecinała ją na przejeździe rowerowym), co ja odczytałam, że mnie puszcza. Okazało się jednak, że patrzyła na samochody, którym musiała ustąpić pierwszeństwa i czekała na moment, kiedy będzie miała wolne. Niestety dla mnie ten moment nastąpił dokładnie wtedy, kiedy byłam przed jej maską. Ruszyła prosto na mnie. Wszystko na oczach policjantów, którzy stali przed ambasadą. Podeszli i mimo, że widzieli co się stało (kierująca ze stresu zwymiotowała) to odradzili przyjazd karetki i policji (sic!), bo to za długa sprawa będzie. Ja nie za bardzo wiedziałam jaką mam podjąć decyzję, miałam rozwaloną nogę i ramię (na szczęście nie głowę). Zadzwoniłam po chłopaka, który również przestraszony, przyjechał po mnie. Potem okazało się, że powinnam założyć sprawę i że dostałabym wysokie odszkodowanie za szkody moralne i pewnie nie tylko, bo do dzisiaj mam blizny po tym zdarzeniu. Przez długi czas miałam wrażenie, że moje ciało jest skręcone w osi (od siły uderzenia). Kierująca dała mi pieniądze za rower i tyle.
Teraz właśnie ktoś stracił życie. Pewnie jutro będziecie o tym słyszeć. Utopił się ktoś w stawie na Przymorzu. Akcja reanimacyjna trwała ponad godzinę (jak przyszłam to podobno już 40 minut reanimowali poszkodowaną osobę). Czy pijana czy nie, ktoś stracił życie. Dlatego wszyscy, którzy nie szanują życia, tak jak kierowca, którego zachowanie było tu opisane, powinni od razu zdychać.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mówiąc że ktoś powinien zdechnąć, czy mu się to należy czy nie, sama nie szanujesz jego życia (jakiekolwiek by nie było), więc zaliczasz się do grupy o której piszesz... ot, taki mały przykład hipokryzji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czyli teraz dowiadujemy się że kierowca skręcił ze złego pasa. Ciekawe czemu zabrakło tej ważnej informacji w pierwszym wpisie. Co za dramaturgia i dozowanie emocji.
Przytoczenie przykładu z potrąceniem pieszego na pasach jest wzruszające. Tylko że gościu wszedł na pasy nie czekając aż samochody się zatrzymają. Do tego przecież rowerzyści nienawidzą pieszych. Co by było gdyby ten pieszy wszedł na ścieżkę rowerową przed jadące rowery? Może nie zostałby najechany ale bluzgi szczególnie tu na forum miałby jak w banku.
Przykład z topielcem i info o zdychaniu, którego zdecydowanie brakowało wcześniej w tym wątku po prostu mnie rozwala.
Wiem że kierowcy samochodów czasem stwarzają zagrożenia, ale tak samo zachowują się rowerzyści.
Czy przykład który zapoczątkował ten wątek jest naprawdę godny opisania. Facet może zajechał drogę ale rowerzystka nie musiała gwałtownie hamować, nie została nawet draśnięta.
Każdy kto jeździ dużo na rowerze z pewnością może pochwalić się różnymi bardziej groźnymi sytuacjami ale raczej z tego powodu nie otworzył nowego wątku na forum żeby obwieścić to światu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

No ja tam widzę w pierwszym temacie, że skręcał ze złego pasa. Przeczytaj jeszcze raz i pomyśl.

Fakt mój błąd. Przepraszam za przeoczenie tego.

Skoro autor zna nr rejestracyjny i był światkiem popełnionego wykroczenia, które bardzo go poruszyło to czy nie powinien zamiast udzielać się na forum złożyć stosowne zeznanie na Policji.

A czy napisał że tego nie uczynił ?

Dzisiaj byłem świadkiem identycznego zdarzenia na tym samym skrzyżowaniu ale tym razem rowerzysta oberwał ale wyszedł z tego bez obrażeń, kierujący yarisem ładnie zjechał na pobocze i zaczął przepraszać, gorzej by było jakby mocniej trafił to nie było by za co przepraszać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0