GDYNIA MTB MARATON 2011

Czy ktoś orientuje się gdzie w tym roku odbędzie się wyścig?
czy będą to okolice WITOMINA czy jak w poprzednim roku PUSTKI CISOWSKIE . może ktoś zna plany co do tej imprezy ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: GDYNIA MTB MARATON 2011

to będzie Gdynia

Już wiadomo : ) KARWINY

http://gosirgdynia.pl/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wczoraj na Dąbrowie był coroczny wyścig na rowerach

http://www.gpsies.com/map.do;jsessionid=9259FC454BCB1A5EBAA646DC47E4E606?fileId=tsapzdxcsmdqaufo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pętla o długości 12km?
To ile kółek będzie na długim dystansie?

w sumie "giga" ma miec 60km, czyli 5 nuuuuuuuudnych okrazen

Faktycznie trasa dużo mniej ciekawa niż zeszłoroczna ale i tak lekko nie będzie. Szczególnie ten pierwszy podjazd będzie selektywny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ciekawe ile najedzie sie "koneserow mtb" tzw pensjonariuszy getta: gdanska-chełma, Usciska, Osiedla Slonecznego i cholera jeszcze skad ? milo spojrzec na te proste, poczciwe i wredne MORDY :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

masz coś z głową kolego ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

,, z pupą" (dzień świra)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

trasa bardzo szybka, właściwie na przełajówkę :)

ale się narobi bigos! będą leciały duble...trzeba będzie uważać na sierotki jednocześnie nasłuchiwać cichego "komunikatu" prawa lewa zza pleców.
Bardzo zła formuła tegorocznego Gdynia MTB... może coś się jeszcze zmieni...
...aha do Organizatorów, proszę zmienić nazwę z maratonu na zawody XC przy takiej ilości okrążeń!

a start w dół...szybką, krętą, drogą. brawo...

Dokładnie. Przed chwilą byłem z kumplami zrobić objazd trasy i ten kto wytyczał tą trasę chyba siedział przed komputerem i miał włączone google maps. Generalnie trasa na średnią prędkość minimum 25 km/h. Na trasie najduje się dużooooo gałęzi, chyba organizatorzy chcą pokazać uczestnikom gdzie w tym roku leśnicy wycinali las...

no niestety.. tez objechalismy trase i 90% to szutrowy zjazd ;) po drodze jest jedna trudniejsza gorka znana z bajktura witominskiego, potem jeszcze ze 3 latwe podjazdy za obwodnica i podjazd asfaltem do mety. i tak 5x. zieeeew

Ale narzekacie...

ale dlaczego mamy się cieszyć?! w porównaniu z poprzednimi latami szykuje się kicha... szkoda, bo taki potencjał TPK się marnuje...!

szkoda, ze Trekowcy nie pomogli wytyczyc trasy, z tego co wiadomo niezle im to wychodzi i potrafia wycisnac max z danego terenu...A moze jednak...Panowie - pomozecie ? :)

chyba za późno już, nich Trekowcy zrobią własny wyścig :)) (optrócz treningów)

Trasa ma pewnie na celu być w miarę przystępną dla zwykłego pedałowicza... i tak przyjedzie multum "chartów" po nagrody, jeśli komuś się nie podoba może nie jechać, albo zrobić 5 kółek więcej. - przed lub po zawodach harty .

Tu nie chodzi o zmęczenie lecz satysfakcję z jazdy.Jest to wyścig MTB,a jak jest teren to czemu go nie wykorzystać.

Teraz już za późno na zmianę trasy, niestety wygląda na to że gosir nie lubi współpracować z lokalnymi zawodnikami.
Także pojedziemy kolejny maraton po autostradach ze średnią 26km/h albo i lepiej.

Blee, wygląda na to ze zrobili zamiast porządnego maratonu większego bike toura. Szkoda że ich umiłowanie do jeżdżenia w kółko zwyciężyło bo tereny w Gdynii są super i mogło by z tego wyjść naprawde coś fajnego a tak to będzie kolejny rodzinny maraton którego nikt nie zapamięta.

Nagrody pieniężne całkiem,całkiem....

dodaj ze w postaci bonów, a nie gotówki

start to zjazd tym szutrem w kierunku torów?

tak, na to wyglada.

Witam kto jest chętny aby objechać trasę np. 23 po poludniu lub 24i 25 o dowolnej porze ?????

Trasa jest jaka jest,w sumie nie jest najgorsza.Szkoda tylko ,że petla ma tylko 12km..Ogólnie 43% pod górę i 57% w dół bądź po płaskim.
Podjazdy o miękim podłożu więc lekkie nie są.Nachylenie pierwszego to średnio 14%,następne to około 6-8%.Dla średnio jeżdżącego rowerzysty średnia 25km/h raczej nie do zrobienia.Żeby przejechać trasę w 30min trzeba mocno skupić się na pedałach.
Suma przewyższeń na jednej pętli to około 200m.

W końcu jakiś konkret Andrew:)

Ej, jak może być inny niż fifty-fifty stosunek przewyższenia podjazdów do zjazdów jeśli to jest pętla i wracamy w to samo miejsce?
;>

a kto napisał, że to stosunek przewyższenia? jak na moje chodzi o dystans. a ten jak wiadomo nie musi być fifty-fifty. może być krótko i ostro pod górę, a z góry łagodniej, na dłuższym dystansie. pojąłeś, czy narysować? ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

dobra, masz rację, nie rysuj :P

Dla zainteresowanych-polecam

http://www.geocontext.org/publ/2010/04/profiler/pl/

Będzie jakiś objazd trasy ?

Tak dzisiaj o 17 00 na starcie .
A. Wróbel z Naftocortu prowadzi .

Witam.
Dzisiaj się dowiedziałem że chcą 60zł wpisowe.A kto zaksięgował wpłaty na koncie do dzisiaj do godziny 15.30 płaci 30 zela .
Za co ta kara !! Ja bojkotuję i nie jadę
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

za gapiostwo się płaci

60 zeta za zawody XC a nie maraton, lekka przesada. szczególnie że mosir dostaje kasę od miasta!!! jak organizator ma propagować sport rowerowy, niech to będzie impreza "prawie ogólnodostępna". zawsze znajdzie się świnia z pustym korytem do napełnienia...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak nie walczy sie o pudlo, to mozna pojechac sobie bez numeru startowego, za free :) czas mozna sobie samemu zmierzyc...a ze nie bedzie sie potem w wynikach w necie, to co z tego? 60zeta, to przeciez 15 piw lub 6kg kaszanki :D
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Objechałem i nie wiem kto układał tą trasę,ale po starcie 2km zjazdu szeroką szutrówką to chyba nie jest najlepszy pomysł.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Start z górki to wyjątkowo zły pomysł, do tego wspólny start dla dystansów 36 i 60km... szykuje się niezły kocioł :-/
Sensownym rozwiązaniem było by przesunięcie startu na ostatni asfaltowy podjazd na trasie, zaraz po wyjeździe z tunelu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

pewnie org i tak ma w pupie te nasze rozważania :)... niestety
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ci ludzie, którzy to organizują, nie mają bladego pojęcia o wyścigach MTB. Co więcej - nie chcą mieć, bo gdyby chcieli, to mogliby zapytać kogoś, kto choć raz w życiu startował na tego typu imprezie. "Giga" 60 km, do tego na 5 okrążeniach - śmiech na sali, a start z górki to już tradycja maratonów w Gdyni.

To będzie po prostu dłuższe XC (tyle, ze bez jakichkolwiek odcinków technicznych) z dziesiątkami osób dublowanych, i jak podejrzewam totalnym burdelem z wynikami ze względu na duble. Do tego wpisowe większe niż na komercyjnych maratonach ogólnopolskich. Szkoda, ale kogo to obchodzi, poza tymi, którzy będą startować?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Akurat za wyniki będą odpowiadały chipy. Tutaj trudno coś zepsuć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie zdziw się Ef!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiem wiem, są zdolni na tym świecie. Dobrze, że zapłaciłem w przedpłacie te 30 zł, to się przejadę. W końcu mam rzut beretem. Mam tylko nadzieje, że nie polegnę na pierwszym zjeździe po starcie. Ma ktoś pożyczyć strój do dh? Oddam przed pierwszym podjazdem :P

a ja jadę tylko nie płace.. Byłem i objechałem trasę, fakt nudna, jeden ciekawy podjazd, po starcie może być "wesoło" jak ktoś zaliczy glebę bo ciasno jest. Trasa wyznaczona na odp.. i tyle. Może ktoś się kiedyś zajmie maratonami na poważnie w 3city.....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja tam widziałem więcej niz jeden ciekawy podjazd, ale może źle widziałem hehe jechłem trasą po sladzie i runda w solidnym tempie i wyszło około 30min na rundzie. Aby kolarstwo się rozwijało pod względem atrakcyjności robi się coraz więcej okrążeń na krótkiej rundzie, na podobnej zasadzie zorganizowane bedzie xc na IO w Londynie w terenie niemal w całości odsłoniętym, niestety mtb nie ma takiej medialności jak szosa bo ie da sie tego dobrze filmować, nie ma tłumów na trasie a tym samym nie jest to atrakcyjne dla sponsorów. Co to za atrakcja dla widza skoro widzi peleton na starcie a potem 4h później, no ale to moje zdanie, niestety drugą strona medalu jesteśmy my którym nie koniecznie musi sie podobać taka forma wyscigów, na szczęście w polsce jest sporo imprez na jakich możn wystartować i po 6h zjawic się na mecie nie mając katktu ze swiatem i tez jest fajnie, w takim ukladzie polecam maratony u pana G. Golonki. no ale to moje zdanie, pozdrawiam:)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

1.jaka medialność?
2."tubylcy i tak bedą wkur... (zdenerwowani) że nie mogą sobie spokojnie z koszem wiklinowym na grzyby iść
3.wiekszość osób na mtb w Gdyni to osoby towarzyszące
4.skoro taka formuła to niech Organizator zmieni nazwę z na XC z martatonu
5. iiii proszę nie zestawiaj z tej parodii z Londynem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Wyniki już na stronie:
http://sts-timing.pl/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=7
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mx, nie podoba się - nie startuj, proste. Jak chcesz inny wyścig to sobie sam zorganizuj na takiej trasie jaką sobie sam ułożysz.

ma ktoś może jakieś fotki z maratonu ?

chodzi o to że z naszych terenów można dużo więcej wycisnąć.., jeżeli będzie 3city w sezonie 20 maratonów to każdy coś dla siebie znajdzie, a jak jest jeden albo dwa to to co, ,mamy przyzwalać na byle jakie prowadzenie trasy? To następnym razem pośmigamy w koło bulwaru. I ta opłata - 60 zł - za co ? Nawet posiłek to lipa.. . Oczywiście i tak będziemy startować co nie znaczy że niektórzy widzieli by lepsza trasę...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

W przyszłym roku zgłoś się do organizatora i zaoferuj swoją pomoc w organizacji maratonu. Będziesz zadowolony, zobaczysz ile trudu trzeba włożyć w organizację i zapewniam Cie, że znajdzie się cała masa niezadowolonych troli.

Sam zorganizuj wez wpisowe po 50zl uloz taka trase by bylo tylko pod gore i bedzie fajnie, a i nie zapomnij o nagrodach, najlepiej finansowych

aha i nie zapomnij że potrzebujesz zezwolenia od leśniczówki itp

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...