GPS na rowerze

hej

czy ktoś z Was sam edytował mapy TomToma, Automapy ?

Chodzi mi o to w jaki sposób można nanieść na nie szlaki PTTK, w osobnym poście poruszałem ich problem.

Niestety słabo znam lasy i często się w nich gubię, GPS i tak pomaga bo widze chociaż gdzie mniej więcej jestem.

Choć idełem byłoby pełne wykorzystanie GPS, a jkie wym macie z tym doświadczenie ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: GPS na rowerze

garmin odpowiedział
zwlaszcza nowa seria legend hcx i vista hcx nadaje sie na szlaki . mapy turystyczne i topograficzne sa dostepne za darmo w internecie i nie sa w ofercie garmina.
niestety tez zabardzo niewiem jak atutaj raczej nikt z gps niekorzysta trzeba bedzie pewnie poszukac w necie:)

Jest wiele fajnych map, ja polecam wektorowki z serwisu http://www.rybickim.pl/

Sa tam rowniez dostpene szlaki turystyczne w trakach. Wgrac i jechac.

Jak wyglada efekt koncowy, mozna zajrzec chocby tutaj:
http://rwm.org.pl/upload/luzne/obiekty/las_mirachowski/mapa_mini.jpg

track z tej przejaszczki dostepny tutaj:
http://miniurl.pl/32341

Jest tego naprawde duzo, w niektorych naszych relacjach juz udostepniamy to.

Do nanoszenia na mape trakow uzywam darmowej wersji MapEdita.
Dostepny na FTPie RwM. To darowy sofcik.
Jak sie dostac na ftp-a najdziesz tutaj:
http://rwm.org.pl/howto/ftp_how_to.html

soft lezy w:
/rwm_upload/luzne/softy gps/mapedit1-0-36-0

W razie pytan pisz. W instrukcji jest do mnie email.

Pozdrawiam.

men, a co masz za odbiornik GPS? jakas navigacja do auta tomtom albo pda? takie cuda sie nie bardzo na rower nadają ;)

ja osobiscie uzywam starego szrota Garmina GPS III.... ale dziala i do moich potrzeb wystarcza :)

W grupie sa dwa Garminy 60CSx /szczelnosc iso7/
Obecnie jestem w trakcie zakupu eTrexa tez z iso7

Zadne tomtomy czy pda, mozna jeszcze fajny zestaw zmontowac na komurce, jak zamonujesz odbiodnik na kiery a komurka w plecaku bedzie rejestrowala przez bluetootha. /to wersja tylko dla tych co chca sciagac tracki, a nie uzywac GPS-a do prowadzenia ich z gotowego tracka/

My generalnie uzywamy outdoorowcow. Nie bawimy sie w komurkowa nawigacje :)

Cena prostego eTrexa nie jest odrazajaca, za najprostszy model na allegro zaplacisz okolo 450 zl... wiec to luzik. Ale licz sie w jego przypadku z pewnymi ograniczeniami, jest bez zbednych bajerow. Golas, ale tracka narysuje i za reka poprowadzi. Nie wgrasz mapy, ani nie zmoantuje ci trasy samemu. Moze pracowac samodzielnie do szczytu lub prowadzenia z zaimportowanego tracka.

prawda, tylko że rowerem jeździ się po lesie. wszystkie proste garminy gubią sygnał w lesie i trak jest okrutnie dziurawy. tego proglemu nie maja sprzęty z modułem SiRFIII i nowa seria etrexów z literką H (np Vista HCX). Ta nowa seria stworzyła tańszą alternatywę dla niekwestionowanego lidera outdorowców turystycznych czyli dla rodziny odbiorników GPSMap 60 (z topowym 60CSX). Jest jescze seria 76tek ale to już kloce ;) Nowa vista w sumie niczym nie ustępuje 60csx, głównie wyświetlaczem i ergonomią obsługi. Przy tymjest mniejsza, tańsza i dłużej działa na 2xAA. jest już nawet dostępna w Polsce. Z ładowaniem map do garmina nie ma problemu. Edycja własnych tez jest (w miarę) prosta.

OK jest telefon NOkia E65 z GPS. Spoko - Mapy mozna znalezc w necie. Osobiscie tego nie sprawdzalem, ale widzialem jak koles ode mnie z pracy tym sie popisywal...wygladalo bardzo obiecujaco...warto to sprawdzic

komurka to jest jakaś porazka ledwo sobie radzi zmapa samochodowa a to ze jakis jeleń sie chwalił to tylko ojego głupocie swiadczy ze dał sie nabrac na kupno te go złomu poczytaj se testy tego badziewia to bedziesz wiedziec.

Cześć,
jeśli chcesz edytować mapy na pda polecam http://www.oziexplorer.com/ . Po zrobieniu skanu z map i ich skalibrowaniu masz dokłednie to na czym Ci zależy. Jeśli nie masz możliwości skanowania, rozwiązanie znajdziesz tutaj: http://geodezja.woj-pomorskie.pl/ . Osobiście testowałem pda na kierownicy, w górach w odpowiednim uchwycie i prototypowym zabezpieczeniem przed deszczem - pda przetrwał, więc myśle że można próbować.
Pozdrawiam

www.sopotkillers.pl

chodzi oto by miec takiego gpsao podobnym działaniu jak samochodowy co prowadzi cie po szlaku do celu czesto jest tak ze szlak sie urywa i niewiadomo gdzie dalej jechac. ale własnie jak tos juz wczesniej przebył trase szlaku i naniusł dane i udodtepni taka mape zdanymi to mozna trafic docelu mnie sie własnie wydaje ze dobry choc drogi est taki gps garmina legend hcx i vista hcx reklamuja ze idealny do lasu niegubi sygnału i mapy mozna własnie doniego pakowac drogi ale ciekawe jak sie sprawdza.

o routingu w terenie to zapomnij :) chyba że, tak jak napisał Wojtek, sam sobie w domu tracka wyrysujesz i będziesz jechał na trackback. Aktualnie pokrycie Polski komercyjnymi mapami topo na Garmina jest bliskie zeru (ja nie słyszałem o żadnych takich mapach :). Przyzwoitym projektem jest TOPO_100_PL, ale tam routing działa tylko po szlakach turystycznych.

Możesz sam sie pobawić z tworzenie lub przerabianie mapek, poczytaj forum www.garniak.pl

Przy pomocy oziego możesz mieć działanie podobne do automapy. Jeśli nie widzisz dokładnie szlaku na mapie rysujesz na nim track (zakładam, że na mapie jest naniesiony szlak), którego właściwości (szerokość, kolor) definiujesz sam. Wgrywasz go i jedziesz jak po sznurku tyle tylko, że nie masz komend głosowych (aczkolwiek może po dłuższych poszukiwaniach jakiś plugin się znajdzie). W miejscu gdzie masz problem robisz zooma i wiadomo jak jechać.
Jak urządzenie jest, tak jak pisał rb, na SiRFIII problemu z gubieniem sygnału w lesie nie ma.

www.sopotkillers.pl

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...