Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi

Opinie do artykułu: Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi.

Południowe dzielnice Gdańska - Chełm, Ujeścisko-Łostowice, Jasień i Orunia Górna to obszar zamieszkany przez najmłodszych i najlepiej wykształconych mieszkańców miasta - tyle mówią statystyki. Duża część naszych czytelników uważa jednak - o czym regularnie dowiadujemy się z komentarzy pod artykułami - że to korkująca się sypialnia z tanimi mieszkaniami. Gdańsk Południe rozwija się bowiem w takim tempie, że infrastruktura komunikacyjna za nim nie nadąża.

Na Chełmie mieszka 38 tys. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

lawendowe wzgórza? ściany przyzwoite z tynkami maszynowymi, korki? - jak to w każdym dużym mieście - ale akurat tutaj do zniesienia, sporo ludzi jeździ pkm-ką, nic mi nie śmierdzi, a ceny niestety nie po 4 tysie .... jak zdobią bulońską mieszkania będą chodzić po 8 tysi...

Tu nie ma nic z nieutożsamianiem się z Gdańskiem tylko złodziejskie prawo, które pozwala ubezpieczalniom ściągać krocie za OC. Oczywiście głupotą jest obliczanie składki na podstawie zamieszkania. Moim zdaniem liczy się wiek i doświadczenie kierowcy i OC powinno być na kierowcę a blachy nie powinny wskazywać miejsca zameldowania tylko losowy numer.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wodę to może noszą w centralnej Polsce. Na Warmii i Mazurach po Niemcach zostały skanalizowane gospodarstwa, asfaltowe drogi i nawet elektryczność. Pamiętam jak dopiero w latach 70tych elektryfikowano województwo lubelskie i obecne mazowieckie. A Twoja rodzina skąd pochodzi? Spod Torunia i Bydgoszczy i dostała w 70tym roku mieszkanie na Przymorzu lub Zaspie jak Wałęsa?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oliwa to nie centrum i taki sam skundlony dojazd do miasta i jeden wielki korek wielki jaśnie panie z korporacji. Gdzie takich buraków sieją ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

No i co z tego wynika?

Cmentarz ma od początku istnienia nazwę od ulicy. I tak będzie nadal.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cmentarz Łostowicki nie jest położony w dzielnicy Ujeścisko- Łostowice

tylko przy ul. Łostowickiej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dobrze że Gdańsk rozwija się, że powstają mieszkania na "różną kieszeń".

Na południu nie jest najlepiej z komunikacją miejską. Jak dawno temu powstawała Zaspa też nie było komunikacji, nie było szkół, przedszkoli i dostępu do lekarza internisty w pobliżu.
Teraz to samo przeżywają nowe osiedla na południu miasta. Za parę lat będzie super. Ja widzę zmiany na lepsze już teraz.
Dzisiaj z "Jaworzniaków" autobusem 115 dojechałem do poradni w UCK na ul. Smoluchowskiego 17.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Chciałabym zobaczyć Twoją 15-letnią czerwoną fabię
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, fundamenty pod mój dom

A nie możesz prowadzić firmy u siebie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rzeczywistego miasta - Oliwa, Biskupia Górka, Brzeźno czy Chełm to też dzielnice miasta, a akurat te wymienione przez Ciebie są najbardziej patologiczne!

Za chwilę na osiedlach południowych infrastruktura się zdecydowanie polepszy. Co do komunikacji, nie ma biedy. Miasto gdzieś musi się rozrastać. To chyba oczywistne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mieszkam na lawendowych i nie marudze. Mój wtbór to był. i nie żałuję. Dojeżdżam w kilkanaście minut do centrum ale jak ktoś chce 160 km /h jeździć to rzeczywiście ma problem

Nie, biedaki

Mieszkam w nowym osiedlu w oliwie, kilkadziesiąt tysięcy które dla was są różnica życia i śmierci to dla mnie żart. Serio, tak zarabiamy w korpo. A teraz napiszcie mi, jak bardzo jesteście moralnymi zwycięzcami i lubicie swoje klatki o powierzchni 40 metrów :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

To że jesteś biedakiem, to znaczy że nic o życiu nie wiesz

No niczego się nie dorobiłes, poza nienawiścią do mądrzejszych, którym się udało w życiu. A teraz leć szybko Szeliga spalić na balkonie i kartofle na obiad odbierać, bo matka krzyczy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

znam duzo z mazur ludzi

niestety, wiekszosc z nich wychowala sie w biedzie, to zostaje w czlowieku. Chorobliwa oszczednosc, graniczaca ze skapstwem, caly zcas pie* a u nas na mazurach to to i tamto, i to po 10 latach mieszkania w Trojmiescie. To irytuje

Ławy i stopy fundamentowe - żelbetowe monolityczne, ściany konstrukcyjne piwnic - żelbetowe monolityczne i z bloczków betonowych, ściany nadziemia - ściany konstrukcyjne i osłonowe – bloczek silikatowy, pustak ceramiczny ocieplone styropianem 15-20 cm; ściany rozdzielające mieszkania – ściany żelbetowe lub bloczek silikatowy 18 cm - 24 cm, stropy - żelbetowe monolityczne typu Filigran.

To są wszystkie materiały konstrukcyjne jednego z osiedli dla twojej informacji. Nie widzę gdzie tam jest papier, możesz mi go wskazać zazdrośniku? A jeśli chodzi ci o bloczki silikatowe, to muszę cię zmartwić - to nie papier, a bardzo wytrzymała i trwała cegła. :)

"do późniejszej odsprzedaży z 10-20% zyskiem" żeby tylko :D U mnie już jest 20% więcej, a Nowej Bulońskiej i Nowej Warszawskiej jeszcze nie ma, co będzie za kilka lat w takim razie, kiedy komunikacja się znacznie poprawi? :D

Nie żeby tytuł artykułu brzmiał "Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi" xD Kurka, co za stado baranów.