Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi

Opinie do artykułu: Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi.

Południowe dzielnice Gdańska - Chełm, Ujeścisko-Łostowice, Jasień i Orunia Górna to obszar zamieszkany przez najmłodszych i najlepiej wykształconych mieszkańców miasta - tyle mówią statystyki. Duża część naszych czytelników uważa jednak - o czym regularnie dowiadujemy się z komentarzy pod artykułami - że to korkująca się sypialnia z tanimi mieszkaniami. Gdańsk Południe rozwija się bowiem w takim tempie, że infrastruktura komunikacyjna za nim nie nadąża.

Na Chełmie mieszka 38 tys. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Za piatke moze cos znajdziesz ale przy obwodnicy lub za.

Blizej havla 6k w gore.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

W Borach Tucholskich jest super lasy jeziora
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

3 tramwaje regularnie kursuja, co 4 min w szczycie jakis odjezdza

15min i jestes w skm. Stamtad blizej do centrum niz z przymorza czy oliwy. Do wrzeszcza z kolei autobus jedzie 20min. To szybciej niz z osiedli na mysliwskiej, rzekomej morenie. Mieszkalem przy przystanku na plockiej. Nigdy nie uzywalem auta aby dojechac do pracy do gdyni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

żebyś wiedział, taką Żabiankę to przy tym projektował mistrz urbanistyki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

W którym mieście czy poza miastem w Europie 100% czy nawet 40% ludzi kupuje mieszkania na własność?

To taka pozostałość w myśleniu po dawnych czasach komuny. Nie oceniam tego i nie krytykuję ale tak to widzę. Posiadać na własność mieszkanie.
Po drugie ten hejt na innych.
Proszę porównać przeciętne zarobki i ceny mieszkań do innych krajów.
Potem realnie spojrzeć na politykę bankową i deweloperską. Gdzie zwykły człowiek jest zależny od systemu innych tzw. korporacji.
Proszę też się dowiedzieć, jakie są inne formy posiadania mieszkania w innych krajach. W tym kredytowanie, wsparcie państwa. I nie mówimy tu o "patologi". Jest wiele propozycji socjalnych i ulg dla ludzi, którzy mają zagranicą większe dochody niż u nas przeciętne zarobki a korzystają z różnych możliwości posiadania własnego lokum.Nikt tak nie kupuje mieszkań jak my za gotówkę.
Spółdzielnie Mieszkaniowe tylko w Polsce.
Myślę, że ten hejt nie powinnien być w stronę ludzi, którzy prawie z niemożliwego robią możliwe.
To jest przykre jak ludzie żyją w tym kraju.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

a znasz speców od komunikacji?

bo co co zrobili tristara dla mnie to zwykłe barany od wyprowadzania kasy za drogiego misia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie dzieciaczku nie mam dyplomu

Z pg ale widze ze cie strasznie to boli! Wyraznie masz ktorys z tych 2zl wartych dyplomow nie dajacych wyksztalcenia tylko papier do podtarcia.

Mysle ze jednak wynajmujesz mieszkanie. Na pewno nie ode mnie bo mam tylko w donym tarasie gdzie mieszkaja rorozgarnieci a nie wymagajacy bez kultury i kasy nawet na wklad wlasny.

Sa 2 sprawy kasa i kultura. Kultury juz nie zlapiesz, kase może kiedys ale nie z tym podejsciem .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wolę Przymorze...

Tu kupiłem mieszkanie ponad rok temu. To był strzał w dziesiątkę. Cena wzrosła prawie o 150 tys. Mieszka się tu super, 2km nad morze, 2 do parku oliwskiego.
Wychowałem się na Żabiance, żona na Przymorzu i żadne przedmieścia nie wchodziły w rachubę... Wcześniej mieszkaliśmy w domu pod Żukowem, ale korki nas dobijały. Teraz jest rewelacyjnie!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

Ale dlaczego byla bledna? Nie widac zeby byla bledna bo ludzie tu mieszkaja i wciaz nowi kupują mieszkania wiec chyba chca tu byc. Dodatkowo sa zadowoleni. Osobiscie gdybym nie byl to bym sie przeprowadzil. Najlepiej powiedziec ze jest zle. Dla zasady. Wrecz przeciwnie, jest dobrze i to nie tylko moje zdanie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ja w Sopocie;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W końcu ktoś prawdę napisał
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ceny Przymorze >9k m2, południe ~6k m2

Z powyższwho wynika odpowiedź dlaczego młodzi mieszkają na południu
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wiadukt widmo

Trasa W-Z ...wiadukt skrzyżowanie AK-Havla-Łostowicka to jest przykład robienia na zapas a potem....węzeł nie działa jak powinien.Ludzie ,którzy codziennie stoją na tym skrzyżowaniu mogą docenić "prężne" i przyszłościowe plany miasta. Tylko kiedy rodzi się pytanie kiedy i dlaczego wiadukt nie został wykonany ( także węzeł ,który by poprawnie zarządzał ruchem) ? Ta inwestycja powinna powstać już z naciskiem "powinno być już dawno zrobione" .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ty pojedż do Tlenia

Powdychaj tam powietrza
I nie pisz takich gupot.
Pod warunkiem, że wiesz gdzie jest Tleń.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proponuję wybudować w Gdańsku Południe parę biurowców takie jakie są na Przymorzu. Dzięki temu mieliby bardzo blisko do pracy i nie musieli narzekać na ciągłe korki do centrum miasta.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Białe SUV-y

Białe SUV-y i klepać biedę... Coś mi się tu nie dodaje...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z taką kulturą jak Twoja

i tym poziomem to na pewno.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

to nie dzielnice,

to sypialnie
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Akurat w Garnizonie jest spory kawałek na rekreację...

... i jeden z najlepszych placów zabaw w 3mieście, jest gdzie pójść z dzieckiem czy usiąść na leżaku albo zrobić grilla na trawniku.
Niestety dzisiaj ludzie zamiast dzieci wolą mieć kundle i prawie każda piaskownica zmienia się w kuwetę a trawnik w wybieg dla kundli.
Nie jest tam oczywiście idealnie ale podaje to jako przykład, że można zrobić krok w lepszą stronę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Właściwie to z Malborka można szybciej dojechac

niż z tych " młodych" osiedli
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3