Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi

Opinie do artykułu: Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi.

Południowe dzielnice Gdańska - Chełm, Ujeścisko-Łostowice, Jasień i Orunia Górna to obszar zamieszkany przez najmłodszych i najlepiej wykształconych mieszkańców miasta - tyle mówią statystyki. Duża część naszych czytelników uważa jednak - o czym regularnie dowiadujemy się z komentarzy pod artykułami - że to korkująca się sypialnia z tanimi mieszkaniami. Gdańsk Południe rozwija się bowiem w takim tempie, że infrastruktura komunikacyjna za nim nie nadąża.

Na Chełmie mieszka 38 tys. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z Krakowa

I generalnie zachęcam do zakończenia wyśmiewania się z przyjezdnych bo to oni tworzą siłę tego miasta, a nie rodowite postoczniowe sieroty i drobna żulerka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

Z wiekiem zmieniają się priorytety w życiu

Jak się jest młodym, to nie zwraca się uwagi na czas spędzany bezproduktywnie w korkach 1h cz 2 h. Życie w pędzie, biegu itd.
Po 40-stce zmienia się optyka. Człowiek ceni czas i potrzebuje już inaczej żyć. Nie chce żyć w takim pędzie i ciągłym pośpiechu. Chce mieć czas dla siebie, bliskich, miłe spędzenie czasu itd. itp. Kto za 10 lub 20 lat będzie tam mieszkał i stał w korkach po 2h? Jeśli nie zostanie zmieniona infrastruktura komunikacyjna.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

babanowe dzieci

Nie płacz kawalerka nawet w falowcu warta 220-250 tysięcy też byś chciała odziedziczyć..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie ma innego rozwiązania.

Np. nitka od PKM lub nitka SKM z Oruni.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

popaprany jestes ty

ty naprawde oczekuejsz aby miasto za darmo rozdawalo mieszkania?
i co jeszcze?
moze niech miasto ci sponsoruje wizyte k...y raz w tygodniu?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Osiedle jak osiedle

Całe życie mieszkam we Wrzeszczu i chce nadal tu mieszkać .Bywam na ,,osiedlach południowych,,może faktycznie kiepsko z infrastrukturą,korkami,czy komunikacją,ale patologii nie zauważyłam za to widziałam dużo młodych ludzi,rodzin z dziećmi,dużo dynamizmu-po prostu życie...poprawić drogi,usprawnić komunikację i całkiem sympatycznie da się tam żyć..
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3

SKM już dawno powinna być.

To już jest sytuacja patowa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czego nie ma na Poludniu

To wymieniam:, zieleń, rozwinięta komunikacja zbiorowa,Ścieżki rowerowe, wydazenia kulturalne jak koncerty, gastronomia inna niż pizza na telefon i do morza mam tyle co do Lidla na Południu. Porostu żyje się przyjmie, nie muszę jechać samochodem żeby iść z dzieckiem na spacer. A jeśli komuś potrzeba wyłącznie supermarketu i stacji benzynowej to żukowo też go zadowoli.C
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rower na poludniu

A sciezka jest tylko przy Havla Spróbuj jechać malomiejska i dalej do Kowali, to jeśli nie chcesz chodnikami to jak nie Stracisz życia to Cię nerwowo kierowcy obtrabia. Jeździłem sporo i lubiłem rowerem, tylko ta końcówka, kiedy zbliżalem się do Południa i dostawałam depresji. Taka prawda, że Gdańsk dostaje pochwały za rowerowe udogodnienia ale w innych częściach miasta.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdzie Orunia G. i Chełm

a gdzie Jabłoniowa, Kowale, Jasień.
Stuknij się.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

na Ujeścisku też było dużo zieleni 20 lat temu, nawet pamiętam konia pasącego się na łące, a teraz jak wygląda blok przy bloku, sklepy, tramwaj, ulice i coraz mniej zieleni. Na Maćkach też niedługo tak będzie wyglądało jak na innych dzielnicach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wyjasniam.Mowiac o jezyku ukrainskim i meczetach mam na mysli,ze beda tam slumsy dla najbiedniejszych.Okolica bedzie wygladala jak przedmiescia dla biedoty i emigrantow w wielu miaetach Europy zachodniejZamozniejsi mieszkncy przeniosa sie blizej centrum,gdzie ciagle jest sporo miejsca pod nowe inwestycje.Decyzja sprzed wielu lat o niekontrolowanym "rozlewaniu" sie Gdanska na poludnie byla bledna i rynek to zweryfikuje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zsypów już dawno nie ma.

W żadnych blokach z płyty i wieżowcach.
Jest coś takiego jak segregacja śmieci.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lepiej mieć czas na spacer z rodziną na plaży

Niż w tym czasie stać w korku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest las i blisko do plaży, po za tym nic nie ma tam ładnego, bloki i sklepy straszą swym widokiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3