Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi

Opinie do artykułu: Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi.

Południowe dzielnice Gdańska - Chełm, Ujeścisko-Łostowice, Jasień i Orunia Górna to obszar zamieszkany przez najmłodszych i najlepiej wykształconych mieszkańców miasta - tyle mówią statystyki. Duża część naszych czytelników uważa jednak - o czym regularnie dowiadujemy się z komentarzy pod artykułami - że to korkująca się sypialnia z tanimi mieszkaniami. Gdańsk Południe rozwija się bowiem w takim tempie, że infrastruktura komunikacyjna za nim nie nadąża.

Na Chełmie mieszka 38 tys. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobre miejsce na start

Kiedys tak było z Zakoniczynem itp. Potem ludzie się dorabiają i często zmieniają adres
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mam chwilę czasu, więc odpowiem.
Nie chwaliłam się mieszkaniem w falowcu, sprostowałam tylko nieprawdziwe informacje. Co do mojego mózgu... jestem już bardzo leciwa, no.... po prostu stara, ale pozwala mi on jeszcze na dostrzeganie piękna tego świata. I tak, wczesnym rankiem z jednej strony widzę ogromną kulę wyłaniającą się z morza, która wieczorem chowa się za lasy sopockie. Niebo wtedy wygląda przecudnie. Widzę morze, statki na redzie, widzę Hel, widzę osiedla oliwskie położone w lesie i te lasy na wzgórzach okalające moje piękne miasto. Wieczorem mnóstwo światełek dookoła. Itp. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie ma miejsca bo wszystko zajęte przez emerytów i rencistów. przejeżdżam tam czasami. wygląda trochę jak wyludniony obszar w środku miasta
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Orunia G. czy Chełm to nie peryferia.

Są bliżej położone centrum niż Zaspa lub Przymorze.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

akurat materiały użyte do budowy tych nowych osiedli

są o niebo lepsze jakościowo niż materiały z których powstała wielka płyta... sorry ale taka jest prawda. a co do karton gipsu - nie wiem, nie znam nikogo kto miałby na jakimkolwiek osiedlu ścianki z karton gipsu - to już chyba ... wyszło z mody nawet u tych "jednorazowych" deweloperów :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

A nie umiesz objechać chodnikiem, czy podwórkiem? Ewentualnie zepchnąć z drogi kilku kretynów?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale jak?

Wszyscy mają mieszkać na Przymorzu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z Będargowa Dolnego przyjechał i sie wymądrza..
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

A pan ze szlachty typu bose antki mieszka w domu zdrojowym zwanym falowiec wykonanego z azbestu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak i jest super. A słoiki w gettach z zakazem wjazdu, plus naszywki na rękawach z symbolem weka..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jakie masz autobusy? Wymień proszę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wyprane i przecpane korposwiry...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

historia się powtarza - tak samo było kilkadziesiąt lat temu z Przymorzem czy Zaspą. Też jak ktoś tam mieszkał to ludzie za głowę się łapali że daleko, że bez komunikacji. Pożyjemy zobaczymy, myślę, że akurat tu mieszkańcy tzw. Południa Gdańska bardziej wygrają niż przegrają w perspektywie następnych 10 - 20 lat. A meczety, język rosyjski / ukraiński - nie wiem o czym mówisz, bo chyba nie o Paniach z Ukrainy, które pracują w każdym sklepie?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

To pytanie nie do mnie.

Teraz już wszystko stoi.
Bez planu rozbudowy infrastruktury komunikacyjnej (linie tramwajowe, skm, nowe drogi) na tym obszarze z pilną realizacją będzie jeszcze gorzej. Mieszkam niedaleko centrum. Szkoda mi życia, aby 2 h dziennie tracić w korku. Gdybym mieszkał daleko, to jeszcze bym mógł wziąść na klatę swoją dezyzję i wybór. Ale kupując mieszkanie na Oruni G. kiedy nie było osiedli w kierunku Kowal, nowego Ujeściska, Niepołomickiej, Maciek itd. nie przypuszczałem, że będę zakleszczony wyjazdem w każdą stronę. Uważam, że zasiedlanie kolejnymi tysiącami osób tego rejonu bez budowy skm. spowoduje za kilka lat wyludnienie tych mieszkań. Ja już myślę o zmianie. Z Przymorza, Zaspy można dojechać szybciej do centrum niż z Oruni G. czy Chełmu. Tutaj jest dodatkowy ruch z Pruszcza. A drogi jak 50 lat temu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najważniejsze biedra i lidl..oto mentalność wieśniaków, dla was to szczyt cywilizacji???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ty całe życie na garnuszku mamusi i miejsce zamieszkania na 35 m2 w falowcu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja widzialem w latach 80tych w moim miasteczku w wielkopolsce. Pozniej zniknely przez zlodziejstwo. To jest glowna przyczyna dla ktorej ludzie juz tak nie robia. Wiele lat wynajmowalem mieszkania i jak widzialem wystawione buty to byl znak, ze okolica jest spokojna
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Za 10 lat w tych okalicach mozna sie bedzie porozumiec tylko w jezyku rosyjskim i ukraiskim, a za 20 lat, jak PO w koncu wygra wybory,wyrosna jak grzyby po deszczu nowe,piekne meczety.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2