Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi

Opinie do artykułu: Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi.

Południowe dzielnice Gdańska - Chełm, Ujeścisko-Łostowice, Jasień i Orunia Górna to obszar zamieszkany przez najmłodszych i najlepiej wykształconych mieszkańców miasta - tyle mówią statystyki. Duża część naszych czytelników uważa jednak - o czym regularnie dowiadujemy się z komentarzy pod artykułami - że to korkująca się sypialnia z tanimi mieszkaniami. Gdańsk Południe rozwija się bowiem w takim tempie, że infrastruktura komunikacyjna za nim nie nadąża.

Na Chełmie mieszka 38 tys. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No są korki, oj są. W godzinach szczytu, to dramat. Zupełnie jak u was na dolnym tarasie :) Tylko że u nas niedługo nowe drogi się pojawią, choćby Nowa Bulońska, korki się rozluźnią, a wy się przyczepicie do czegoś innego, bo wasz dolny Gdańsk to elita i burżujstwo, a południe syf, kiła i mogiła. Zazdrościcie po prostu, dlatego ciągle żółć wylewacie, doskonale pokazuje to notoryczne zaniżanie przez was naszych cen za metr - jest 8 tysi - wy krzyczycie, że to g*wno za 4000. My mamy bloki z cegieł, i ścianki działowe z cegieł silikatowych, bardzo trwałych - wy z wielkiej płyty, a i tak krzyczycie, że u nas ściany z kartonu. W całym Gdańsku wali Szadółkami - koło nas zwykle przelatuje, bo są górki, a od waszej strony wali Nowym Portem i palonym w piecach plastikiem i to wszystko stoi i gromadzi się w dolinie, smog was co zimę zasłania przed naszymi oczami, podczas gdy u nas normy pyłów świecą wesoło na zielono na mapkach smogu. Taka prawda. :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie ma takiej dzielnicy jak centrum, a nawet jakby była to nikt normalny by tam nie mieszkał żeby wrzaski turystów wysłuchiwać od rana do switu. Pewnie kawalerke wynajmujesz jeszcze z paroma znajomymi i dlatego czujesz się panem świata a te kilkadziesiąt tysięcy złotych to dla ciebie bez znaczenia bo i tak nigdy takiej kasy nie zobaczysz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mieszkasz w centrum i w centrum też pracujesz ? Ulice zamiatasz ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Trolle

Najwięcej maja do powiedzenia o smródzie i korkach ci co nawet w Gdańsku się nie urodzili, do szkoły nie chodzili, swojego podwórka w Gdańsku nie mieli. Stare dzielnice nas wychowaly a na nowych wychowujemh swoje dzieci.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Podziały

Teraz która dzielnica lepsza, za chwilę będzie która ulica lepsza, później który blok lepszy a jeszcze później która klatka lepsza. Jedno miasto Gdańsk, jedno trójmiasto!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na szczescie nie znam i nie musze znac tych dzielnic

ja i moi znajomi w wieku jak w artykule, mieszkamy w centrum. Nie rozumiem, czemu ludzie ak malo cenia swoj czas, by dla kilkudziesieciu tys zl, skazywac sie na 2 godziny dziennie w komunikacji do i z pracy
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Na Lawendowych wali, a naprzeciwko biedronki średnio 3 razy w roku tak, że strach okna otworzyć. Częściej zdarza się lekki smrodek, ale trzeba chwili, żeby poczuć. Tylko że wtedy śmierdzi nawet przy dworcu głównym. Ba! Często śmierdzi w pozostałych częściach miasta, a nas jakoś ten zapaszek omija. Uroki mieszkania na górkach ;) No i coroczna powódź jest dla nas taką atrakcją, że suchą stopą po okolicy chodzimy, podczas gdy dolny Gdańsk zamienia się w basen :) No tragedia na tym Ujeścisku, tragedia... :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A przy pierwszych wiosennych deszczach to wszystko zaleje. Nie bez przyczyny nikt tam nie buduje, to tereny zalewowe
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzika rozbudowa Gdańska ala budyń.....

podobnie było z Chełmem, morena, Zaspa w latach 80' ubiegłego stulecia...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlaczego mierzysz innych swoją miarą?

I nie, nie jestem słoikiem ale wstyd mi za takich jak ty "prawdziwych" Gdańszczan, którzy mają mentalność zwolenników pewnego pana z wąsem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

te wasze stereotypy słoika :D myślicie, że przyjechaliśmy z lepianki, robimy do latryny i pierzemy w rzece. Według was jedyne co jemy to pajda chleba ze smalcem i bigos. Zdziwilibyście się tak bardzo, że na samą myśl o waszej minie mam ciarki :D
jesteście tacy wielkomiejscy uhuhu! jakoś jedyne prostactwo jakie spotkałam w trójmieście to właśnie takie "prawdziwki" ale co się dziwić jak przyjechaliście tu dopiero w 65 z przesiedlenia z kielecczyzny :D
a śmieci na korytarzach widziałam tylko u wielkich Danzigerów na Zaspie.
Żałosne jest wasze przeświadczenie wyższości nad innymi. Godne politowania samochwalstwo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

mieszkanie 90m2 4 pokoje z garderoba mozna miec za 700tys na gdansk przymorze blisko komunikacji infrastruktury wiec wystarszy poszukac
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Artykuł profesjonalnego amatora

Autor artykułu chyba nie wie co pisze. Pisze ze mieszkania budują sie w takim tempie ze infrastruktura nie nadąża:) heheh No to niezłe chyba polska jest ewenementem na skale światowa. W Niemczech zanim zaprojektują osiedle to juz pociag podmiejski ma wybudowany przystanek a u nas grunt sprzedany developerowi i heja niech robi co chce. Kto mieszka na południu Gdańska ? Odpowiedz jest prosta ludzi nie stać na mieszkanie w centrum. Za kwadrat we wrzeszczu trzeba zapłacić 700000 to kto ma tam kupić młode małżeństwo ? Tu wykształcenie nie ma nic do rzeczy
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Domy kultury jakiej

Koktajl społeczny, słoiki z kociewia i Mazur dla których kultura to tv
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Toteż nie za miejsce zamieszkania...

są obrażani, a za równanie do podstaw poziomu miejsca, w którym wylądowali. Równanie w dół - tak to działa: jak sąsiad po piesku nie posprząta, to ja też nie muszę, bo to łatwiej, niż uwagę zwrócić. Może pozwie? - latoś to modne... Może naubliżać - po co kłopoty? I tym podobne obrazki. Widzę to na Jasieniu właśnie. Kiedyś piękna śnieguliczka pod oknami to dziś wygodny szalet pobliskiego placu zabaw. Młode mamy "miasto w 1-szym pokoleniu" nie mają oporów. Bo tak je nauczono w Zielonych Grądach, Bożejewiczkach, Starowych Górach... To też słabe?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wolę mohery...

...od wrzasków dzieci i tupania po suficie. Dlatego kupiłam mieszkanie z rynku wtórnego na Morenie. Budynek z lat 80, sąsiedzi młodzi (ale bez dzieci), w średnim wieku oraz starsi. Jest git.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ulży mi

kiedy zaczniesz używać polskiej klawiatury, gdańszczaninie z Bolszewa, czy Borkowa. Taki z Ciebie danziger. Chyba, że tata za robotą z Oskiej Piły do stoczni przyjechał i tak zostało? Gdzie ta wielkomiejskość? W białych SUV-ach?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jestem przerażona niskim poziomem wpisów.

Urodziłam się i wychowałam na Suchaninie, wynajmowałam i w Gdańsku i w Sopocie, na koniec wylądowałam na swoim M w Brzeźnie, ale nie wyobrażam sobie obrażać innych ludzi, którzy mieszkają gdzie indziej, czy na Szadolkach, czy Zakoniczynie, czy w Żukowie. To obrażanie innych jako słoje jest prymitywne i bardzo bardzo słabe.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

ychhh

jak mam zły dzien i tesknie za Polska to wchodze i czytam komentarze na trojmiasto.pl i zapewniam was ze tesknota przechodzi raz-dwa. Jestescie ludzie okropni dla siebie! Nie warto kisic sie w toksycznej atmosferze tego narodu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4