Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi

Opinie do artykułu: Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi.

Południowe dzielnice Gdańska - Chełm, Ujeścisko-Łostowice, Jasień i Orunia Górna to obszar zamieszkany przez najmłodszych i najlepiej wykształconych mieszkańców miasta - tyle mówią statystyki. Duża część naszych czytelników uważa jednak - o czym regularnie dowiadujemy się z komentarzy pod artykułami - że to korkująca się sypialnia z tanimi mieszkaniami. Gdańsk Południe rozwija się bowiem w takim tempie, że infrastruktura komunikacyjna za nim nie nadąża.

Na Chełmie mieszka 38 tys. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja dałem sobie spokój z centrum właśnie przez zagęszczenie najmu krótkoterminowego

jak miałem płacić 10 tyś /metr za mieszkanie w bazie noclegowej dla turystów to sorry, wolę już zakorkowane południe
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

No wlasnie- wszystko przy obwodnicy i dojazdowkachsie wlecze, dojazdowki do centrum stoja, wrzeszcza to samo. Poludnie rowniez.... ja wiem- on lata smiglowcem;)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dobrze pisze ! To dzielnica kredytowa ! Każdy tam ma pętlę na szyji przez kilkadziesiąt lat . Narobi się na haruje a dzieci i Tak się wyprowadza po nim mieszkanie sprzedazadza albo wyjadą z tego obsr*nego kraju . Kto będzie zawdolony ? Obcy kapitał zachód. Który złapał w sidła głupich młodych naiwnych Polaków .
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 32

Karczemki

Ja bym dodał jeszcze, sprawy dzielnicy Karczemki . Takiego fenomenu to jeszcze nie było. Wybudowali osiedle i żadnej komunikacji publicznej . Pieszo trzeba iść do jakiegokolwiek przystanku 15 min a do PKM na Kiełpinku to z pół godziny , jeden sklep Netto . Masakra jak na jakieś przedwojennej wiosce . Spece od komunikacji wymyślili transport busem do PKM , ale trasa tego busika przez Kiełpino Górne jest tak długa , że krąży się uliczkami w te i nazad , a czas przejazdu jest dłuższy niż marsz piechotą. Z tego miejsca apeluję do w
Wydziału Komunikacji o uzdrowienie komunikacji publicznej na Karczemkach . Chociażby oddzielić trasy busa na Karczemki i Kiełpino Górne, nawet kosztem ich częstotliwości . Dopasować kursy z rana gdy ludzie idą do pracy , i niech ten busik przejeżdża przez centrum osiedla by ludzie mięli do przystanku nie więcej niż 5 min piechotą.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

Napinka z tego powodu bo jak mi ktos mowi ze tu mieszkam to jestem gorszy to noz mi sie w kieszeni otwiera... jak tak sie ktos o mnie martwi ze mieszkam przy wysypisku to niech mi dorzuci do domku na suchaninie!!! W tym roku walilo z szadolek z kilka razy (6-7 razy), za czesto ktos bywa w fashion i wszystko pod jeden kod wbija! Korki - owszem sa...a w twoim baninie nie ma?? Gdzie nie ma? No gdzie?
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 8

Pewnie dlatego deweloperzy w tym nowym porcie biją się o każda działkę jaka jest wolna
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Te ceny biorą się właśnie z tego, że buduje się pod najem krótkoterminowy.

To jest właśnie chore w tym mieście.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przynajmniej płacę SWÓJ kredyt za SWOJĄ klitkę a nie jak Ty - u mamuni i co niedzielę rosołek!
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 9

nie, twój komentarz jest pierwszy

który tak przykładnie ***a na współziomków
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

To się zgadza

Nie muszę podzielać poglądów sąsiada. Ważne żeby nie był uciążliwy.
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tylko dzięki uporowi mieszkańców, którzy czasem zdołają do czegoś zmusić miasto.

Ale to, na co miasto pozwoliło deweloperom, beznadziejna pomyślana infrastruktura - korkujące się wąskie uliczki przy autostradzie Havla. Zero myślenia o przyjaznej dla mieszkańca przestrzeni, tylko łatanie tego, co pozwoliło się wybudować. Po prostu budyniowa tragedia.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ceny mieszkań bliżej centrum - 10-15 tys. zł.
Południe - połowa ceny.
Młodzi ludzie nawet jakby chcieli, to nie stać ich na mieszkanie bliżej.
Do tego w centrum króluje airbnb i booking.com... zero spokoju...
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 6

Niema to jak mieszkać wśród elity intelektualnej w wielkiej płycie na Zaspie czy Morenie. Wieczorne spotkania elitarnych klubów pod wejściami do budynków i na okolicznych ławkach, gdzie mieszkańcy tych elitarnych dzielnic prowadzą rozmowy o polityce i biznesie. Osobiście z dzielnicy elitarnej przeniosłem się do slamsów na Jasieniu i nie tęsknie.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 11

"Nowa 35 dzielnica Gdańska" w Nowym Jorku

5 dzielnic. Jeden burmistrz. A w budyniowie. Paru vice. W każdej dzielnicy radni i kupa innych darmozjadów. A przez zapuszczoną infrastrukturę. Ma się wrażenie, że wszędzie kupa ludzi. w usa miasta tej wielkości to dziury których nawet nie kojarzy się, że są nawet s jeździ się jak po Pepowie nocą.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3

tramwaj ani szybki ani pojemny

zawsze na stojąco, a jak pesa, to jeszcze niemal bez światła
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0