Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi

Opinie do artykułu: Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi.

Południowe dzielnice Gdańska - Chełm, Ujeścisko-Łostowice, Jasień i Orunia Górna to obszar zamieszkany przez najmłodszych i najlepiej wykształconych mieszkańców miasta - tyle mówią statystyki. Duża część naszych czytelników uważa jednak - o czym regularnie dowiadujemy się z komentarzy pod artykułami - że to korkująca się sypialnia z tanimi mieszkaniami. Gdańsk Południe rozwija się bowiem w takim tempie, że infrastruktura komunikacyjna za nim nie nadąża.

Na Chełmie mieszka 38 tys. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

impotent i niestety samotny

to przykre, bez złośliwości
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 15

odezwal sie rodowity gdanszczanin wyklety w mieszkaniu komunalnym zamkniety. matka to jeszcze pewnie po rusku zaciagala jak przyjechala na furmance do gdanska zza buga?
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 21

masz jakąś fajną leśniczówkę nad jeziorem na sprzedaż? biere :)
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tam i tak każdy używa samochodu. Stąd korki po horyzont.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

pojechałeś do rodziców na wykopki i znalazłeś

"buraka"?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mi też się strasznie nie podoba ten podział

Na blokowisko i centrum biznesowo-usługowe, widać to szczególnie w Warszawie, koszmar jak dla mnie, potem pół życia w aucie albo na ławce pod blokiem.
Dlatego podobają mi się koncepcje bardziej zrównoważone, jak np. Garnizon, gdzie można mieszkać, pracować i skorzystać z gastronomii czy rekreacji w jednym miejscu.
W 3mieście i tak mamy szczęście bo nie ma tu jednego, ścisłego centrum - co nie zmienia, że blokowiska są okropne i ohydne, sąsiadów nawet z widzenia nie znasz, problemy z parkowaniem auta, brak miejsca na wózki dla dzieci czy rowery, blok od bloku 5 metrów, nie ma gdzie z dziećmi iść, hałas i smród spalin i do tego te ceny.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 12

rok temu wpadłem do rodziców w pobliże Starego Chełmu

i nie mogłem przez długi czas skumać, co tak śmierdzi... okazało, że się Szadółki waliły trupem. A to już 20 minut piechotą do LOT-u, więc nie gadajcie bzdur że wysypisko nie capi
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 26

Współczuję mieszkańcom południowych dzielnic , dlaczego ?bo za kilka lat z stamtąd nie wyjedziecie

1. jest to prawdą że w tamtej okolicy są zdecydowanie tańsze mieszkania niż np. te co budują się w centrum , więc jeśli powiem ,że są to najtańsze mieszkania nikt mi nie zarzuci nie prawdy!
2.prawdą jest że straszeni dużo się tam buduje bloków , a gdzie DROGI ? czy wy myślicie że nowa bolońska coś rozwiąże ? może doraźnie na jakiś krótki czas , dlaczego ? jak zobaczycie jak przebiega ta droga to szybko zobaczycie że są tam puste tereny , które jak powstanie własnie ta droga , Budyń i spółka zabudują ją blokami i się to zrobi droga zbiorcza dla osiedla w tamtej okolicy.
3.Jedynie aby w korkach nie stać w tamtej okolicy jest rozbudowa dróg istniejących na dodatkowe pasy ruchu , ale oczywiście tak się nie stanie , dlaczego ? bo nie ma miejsca na to!!! mądre głowie pozwoliły budować blokowiska tak blisko istniejących dróg że nie da się ich rozbudować .

Podsumowanie
Obecna władza ma w d... mieszkańców , liczy się tylko developer , jak najwięcej postawić bloków i jak najwięcej zarobić , a potem mieszkańcy niech sami się martwią z dojazdami itd.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 23

A może

Przyjedź tutaj buraku to zobaczysz jak się naprawdę dobrze mieszka
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 17

Poczekaj! Za kilka lat

będzie na pewno jeden ...ty!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Taaa! Widzę, że zabrał głos

przedstawiciel tych statystycznie najlepiej wykształconych!
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 12

nie dostał kredytu na mieszkanie a i z autem krucho.

pewnie skończył historię v zarządzanie
popyla rowerkiem
gdzieś musiał swoje żale wylać
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 19

Brawo kulfon

Oni te dzieci trzaskaja z musu żeby bank im mieszkań nie zabrał a tak za 500+ mają na spłatę zadłużenia , może już na życie nie wystarcza ale można na chwilę otworzyć okno , zaczerpnąć powietrza i zaraz odechciewa się jeść dzięki programowi szadułki+
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 21

siara i 5 metrow mulu
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

nie gadajcie bo czasami jak dobrze zawieje to wali szadółami i to ostro a i korki codziennie tez sa . Wiec po co ta napinka jak to prawda.
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 37

Kiedyś stojąc w korku na jednej z płd. dzielnic Gdańska zastanawiałem się skąd tam się wzięło tyle zaciazonych kobiet pchajacych wózki z małymi bajtlami i dopiero znajomy mnie uświadomił że to młodzi inteligencji natrzaskali po trójce dzieci żeby mieć z 500+ na ratę i życie. Niestety to są właśnie polskie realia
popieram tę opinię 59 nie zgadzam się z tą opinią 78

Wiszące Ogrody

Z całego tak zwanego Południa chyba najsensowniejsze miejsce. Najtańsze ceny za metr (droższe są nawet na Szadółkach), obok tani hipermarket (z najtańszym paliwem), centrum handlowe, obwodnica, WZ obok, jak na tereny dużo zieleni (Trójmiejski Park Krajobrazowy, Zbiornik Kiełpinek czy Jasień), autobusy do Centrum czy Wrzeszcza, przystanek kolejowy obok osiedla, jedynie czego brak to szkół czy przychodni, ale w sumie najsensowniejszy wybór.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 51