Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi

Opinie do artykułu: Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi.

Południowe dzielnice Gdańska - Chełm, Ujeścisko-Łostowice, Jasień i Orunia Górna to obszar zamieszkany przez najmłodszych i najlepiej wykształconych mieszkańców miasta - tyle mówią statystyki. Duża część naszych czytelników uważa jednak - o czym regularnie dowiadujemy się z komentarzy pod artykułami - że to korkująca się sypialnia z tanimi mieszkaniami. Gdańsk Południe rozwija się bowiem w takim tempie, że infrastruktura komunikacyjna za nim nie nadąża.

Na Chełmie mieszka 38 tys. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie zgodze się. Myślę, że będzie dokładnie odwrotnie i tu zacznie sie właśnie przesuwać centrum bo centrum jest tam, gdzie zyje najwiecej ludzi. Poczekaj 10 lat i pogadamy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale ja jestem tylko mieszkańcem a nie inżynierem czy prezydentem

Wiem, że w kierunku Południa już 20 lat temu były plany na poprowadzenie w tym kierunku Skm.

Tak to są propozycje mieszkańców.
Trudno mi się wypowiadać bez wiedzy inżynieryjnej ale przy budowie pkm też były wzniesienia. A Orunia Górna nie jest wyżej niż one.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Chełm - to Stary i Nowy Chełm

Stary zbudowano przed II wojną światową, Nowy to jedno z ostatnich osiedli PRL.
W dzielnicy podobnie jak na Zaspie bloki stoją daleko od siebie. Takiej przestrzeni nie ma na osiedlach budowanych przez deweloperów na południu i w starszych dzielnicach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tylu d**ilizmów dawno nie czytałem!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

zapomniałeś że pociągi pod górę nie jeżdżą

nitka od oruni ? jak to sobie wyobrażasz ? nie widzisz że różnica wysokości jest ogromna ? , tak samo od PKM
Kolej najwyżej parę stopni może mieć nachyłu , a nie ma miejsca na to żeby się nią stopniowo wężykiem wznosić , coś proponujecie , ale kompletnie jest to nie wykonalne przy takim ukształtowaniu terenu i już z tą istniejącą zabudową
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

115 jest krótki to fakt.

Autobus 115 musi być krótki bo jedzie w rejonie szpitali klinicznych. Jedzie Jarową, Smoluchowskiego, Curie-Skłodowskiej, Dębinki. W tym rejonie przegubowiec by nie przejechał. Miasto i tak dużo zrobiło: przebudowało skrzyżowania w tym rejonie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeszcze worki ze smieciami i pieluchy w woreczkach zasr*ne na klatce
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Woda z kranu jest za droga,my bierzemy wodę z morza darmowa dzięki temu mamy na spłate kredytu.Chodzimy wszędzie na piechote to stać nas na jedzenie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak ja sie cieszę ze mieszkam w samym centrum!!!Wystarczy popatrzeć na zdjęcia ,brakuje tylko ogromne kominy.Polska nowoczesna.Zycie mam kredyt na blokowiskach.Wyrazy współczucia bo gdzieś mieszkać trzeba.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Uzywanie auta ma nikly zwiazek z komunikacja.

Wiekszosc brzuchatych nie skorzystalabyz komunikacji nawet gdyby autobus odjezdzal z pod klatki co minute. To jest kwestia mentalnosci. Jedynym uzasadnieniem lub glownym jest koniecznosc zawozenia malych dzieci do przedszkoli.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Akurat z centrum jest przyzwoite polaczenie.

Szybciej, czesciej i taniej dostaniesz sie do srodmiescia z dzielnic poludniowych niz z szumnych dzielnic nadmorskich, osow, stog, strzyz dziadkowych czy jakis niedzwiednikow.

Ja niestety widziałam niedawno buty na wycieraczce przed drzwiami i jeszcze worek ze śmieciami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zielono i przyjemnie

Wkoło mnóstwo zieleni, ścieżki spacerowe i siłownie nad zbiornikami retencyjnymi. Cisza, spokój, dzikie zwierzęta, grzyby i poziomki rosnące tuż przy ścieżce.

A do wrzeszcza masz 162, 20min i jestes. To zle?

Dojedz w 20 min do wrzeszcza z osowy, matarni lub ze stogow. Powodzenia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

w Krakowie cię nie chcieli, że przywlokłeś się aż tutaj?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z orunii gornej masz 154, 15min i jestes w skm srodmiescie.

To samo tramwaj, ktory zreszta nie stoi w korku. To ze nie masz przystanku przy klatce to chybadobrze. Narzekalbys na halas. Z petli mozna dojsc w kazdy zaketek orunii gornej w 7min. Chyba, ze jest sie lebiega mentalnym, wozonym 20 lat przez tate, najpierw mietkiem misiem, a teraz bialym suvem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ludzie mają działki budowlane w lesie i tam nic nie śmierdzi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Woleć można a życie cie zweryfikowało i wylądowałeś pod Żukowem

Wiele osób z południa powiela Twój scenariusz czyli jak się odbują finansowo to szukają lokum tam gdzie chcą a nie tam gdzie zmusza ich budżet
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5