Gdańsk vs. Kraków

Opinie do artykułu: Gdańsk vs. Kraków.

Kraków kontra Gdańsk? Coraz liczniej odwiedzający nas turyści mają wątpliwości - która destynacja jest bardziej atrakcyjna. Co ciekawe na wyspiarskim forum Gdansk vs Krakow! nadmotławski gród wypada całkiem nieźle.

Wszystko zaczęło się w marcu, kiedy użytkownik forum o pseudonimie ScotsThistle poprosił o radę: gdzie jechać do Gdańska czy do Krakowa?

Po przeczytaniu kilku pytań w stylu "Czy jest tam dużo barów i restauracji?", "Czy jedzenie jest tak dobre jak w Krakowie?", ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

kaSSa..

na tym forum ktos napisal(do kogos:"Gdanski budzet byl kilkukrotnie wyższym od Budżetu całej Polski",automatycznie podwazasz jego polskosc w tym okresie.Czy wszystko musi byc jednak logiczne?
jest to calkowicie logiczne, poniewaz az do 1945 roku Gdansk/Danzig mial wlasny budzet/mennice/walute.. i to niezaleznie, czy akurat politycznie podporzadkowany byl polskiemu lub pruskiemu krolowi, czy byl niepodlegly... dopiero scentralizozana nazionalistyczna polska, okupujaca Wolne Miasto Gdansk do dzis wysysa kaSSe z tego kiedys najbogatszego miasta wschodnoej Europy..;

Is

ale ten twoj angielski to slabiutki
poucz sie troszke dzieciaku to moze kiedys tatus zabierze cie za bony z pracy do gdanska i bedziesz mogla lub mogla poogladac wystawy
a jak narazie cmyraj do wyra bo ci nestrade odlacza

Tricity to niestety wiocha,

no nareszcie! Wszyscy dotychczas skupiali się na historii, na jakichś_tam_uczuciach patriotycznych, a tu mamy okaz pierwszej klasy: dla niego 3city, to wiocha, hahaha. Ciekawe, czy przyniosło go z Karczemek, czy z św. Wojciecha, a może z Pszczółek.....lub innej podgdańskiej dziury?
Dla mnie Gdańsk - to MOJE miasto. Tu się urodziłam, wychowałam, tu przeżywałam różne zakręty historyczne. Nie mam manii wyższości i nie uważam, że jest to "jedyne" miasto nad innymi...lubię każde, nawet te powiatowe - też mają swój urok i klimat. Nawet paskudnie "brudne" miasta Śląska...jakich fajnych ludzi mają. A "gorole" - czyż nie wspaniali? A te, no, pyry.....czyż nie miło widzieć ich zamiłowanie do porządku?
Nie dajmy się zwariować. Każde miasto - to jakaś historia, jakiś spadek po poprzednich pokoleniach. My mamy swój, inni mają też swój. Szanujmy się nawzajem, bo to nie sztuka stać się moherowym, zapyziałym nienawistnikiem....

Oh my God

Znowu upajanie się propagandą sukcesu!!! Na jakimś angolskim forum jakiś dekarz napisał do magazyniera żeby jechał do Gdańska bo taksówki tańsze... Od razu wszyscy łykają jakby to co najmniej BBC w primetime było.

Nie chce mi się czytać całości, bo mi się chce rzygać tym narkotycznym upojeniem. Tricity to niestety wiocha, i fakt że do Trójmiasta (Sopotu lub Jelitkowa właściwie) zjedzie się management z W-wy nic tu nie zmienia.

Statusu i prestiżu miasta nie liczy się w nabzdryngolonych angolach.

w Krakowie smierdzi

ile razy tam jestem tyle razy wali szczegolnie na tej starowce
ceny nie za wysokie ale ten smrod by mogli usunac

Gdańsk

Gdańsk to najpiękniejsze miasto Polski :)

w krakowie Stare miasto jest nieciekawe

jedyna rzecz warta zobaczenia to Wawel. gdańsk ma za to morze ! Wolę gdańsk

dżołk

mamy nawet pirata :D

Monika

Monika to jest dobre co napisałaś, ale przeczytaj opinie Aska na pierwszej stronie opinii. A cha czytałem większość tych opinii i w dużej mierze nie są krytyczne wobec Gdańska, a raczej wskazują na Gdańsk w tej nieco dziwnej rywalizacji.

"wycieczki krajoznawcze do Oruni, Olszynki, Nowego portu etc. "

Co do Oruni i Olszynki zgoda. Natomiast Nowy Port wygląda nieco inaczej. Jednym z najbardziej urokliwych zakątków Gdańska jest latarnia morska przy ul Przemysłowej (nieładna nazwa) z widokiem na kanał portowy. Tam turystów nie brakuje, może nie ma tłoku ale to się będzie zmieniać. Niestety jest to w tej dzielnicy jedyne takie miejsce (w chwili obecnej) Jeżeli zakończą się prace na ulicy Oliwskiej ( przy skrzyżowaniu z ul. Przemysłową i remont ulicy Wyzwolenia (prowadząca do przeprawy promowej na Westerplatte) to już będzie jakaś podstawa do dalszych prac przywracających dawną świetność tej zaniedbanej dzielnicy. Jest tam sporo obiektów zasługujących na uwagę potencjalnych inwestorów. Budynek starej łaźni miejskiej przy ul Strajku Dokerów (obecnie zaniedbany i zdewastowany podobnie jak cała ta ulica), okolice przeprawy promowej u zbiegu ulic Starowiślnej, Wyzwolenia i Władysława IV z ciekawą starą zajezdnią tramwajową. W pobliżu powstaje muzeum pamięci ofiar Sybiru (nadal powstaje i jakoś powstać nie może) itd, itd
W każdym razie wolałbym zwiedzać Nowy Port lub np Brzeźno niż Nową Hutę albo Płaszów. Starówki są porównywalne więc nie ma tak na dobrą sprawę o co się spierać
pozdr

w Krakowie byłam 20 razy, ale mieszkam w Gdańsku:)

Jeżdżę do Krakowa co roku od 4 roku zycia :)
Uwielbiam jezdzić do Krakowa, tak samo jak kocham mieszkać w Gdańsku. Fakt jest taki, że są to dwa najpiękniejsze miasta Polski. Kraków piękny ale znam go też dobrze od tej drugiej (gorszej) strony.
PRAWDA JEST TAKA:
Mieszkacie w Gdańsku i widzicie jego zalety i wady. Każde miasto je ma! Kraków też niestety nie jest idealny, a już napewno nie jest czysty i pachnący! :/
Czuję się znakomicie w obu tych miastach gdyż są one podobne i w każdym z nich czuję się jak u siebie. Ba - jestem u siebie (w Krakowie teraz mieszkają moi rodzice).

Jeśli nigdy nie byłeś w Krakowie i pojedziesz tam, to zwiedzisz: Floriańską, Rynek, Szewską, sukiennice, Wawel itp.itd. Wiadomo, że nie będziesz zwiedzać Prądnika czy jakichś tam innych odległych dzielnic. Dlatego przywieziesz spowrotem do domu same piękne wrażenia i w ogóle stwierdzisz, że jest to miasto idealne. To samo widzą turyści przyjeżdżający do Gdańska. Wątpię, że tutaj turyści będą robić wycieczki krajoznawcze do Oruni,Olszynki, Nowego portu etc.
Tak więc my nie możemy porównywać tych miast. Mieszkacie tu i widzicie wszystko! Jeśli ktoś ma porównywać jakieś miasta to warunkiem musi być żeby ta osoba nie mieszkała w żadnym z nich. Wtedy jest to sprawiedliwe porównanie.
To tyle ode mnie.

Gdańsk niemiecki??

Jeżeli już to flamandzki, a nie niemiecki! Nie ważne jaki ważne że Gdańsk i całe Trójmiasto is the best w RP!!!

warszafka jest najladniejsza

a gdansk zawsze byl niemecki i bedzie

kocham gdańsk

choć to miłość trudna i nieodwzajemniona ha ha ha ha

autor wprowadza was w błąd - to nie forum

ale po prostu wątek na forum o Gdańsku

i całe te bzdury o wypadaniu gorzej lub lepiej (w paru dosłownie odpowiedziach) - mają się nijak do faktycznego zainteresowania Anglików Gdańskiem (vs. Krakowem)

Oba miasta to perły Rzeczpospolitej Polskiej

Jedni wolą Kraków jako stolicę polski południowej inni wolą Gdańsk jako stolicę polski pólnocnej. Ja wolę Gdańsk bo nie tylko że jest ładniejszy ale też że ma lepsze położenie i lepszą naturę dookoła/ Pozatym tworzy Trójmiasto. Nieee no Kraków wysiada.

W Bydgoszcy trochę sie dzieje

Hala, Opera, i te uliczki na Brdą - nie mówię, że to mistrzostwo świata ale jest całkiem, całkiem

to moja jest chyba paryżanką zamieszkałą ostatnio w londynie

do bydgoszczanina

opowiadam przyjaciolom z bydgoszczy stary kawal, ale zaznaczam sie nie obrazaja idzie tak: anglik francuz polak zachwalaja bedac na kontrakcie po roku pracy na pystyni zalety swoich zon, francuz mowi moja jest jak paryz zawsze usmiechnieta, z fasonem i chetna do zabawy, anglik a moja jak londyn tajemnicza wilgotna i ogromna, a polak smutny, pytaja o co chodzi a on, nic to moja jest jak bydgoszcz, cisza , no zwyczjna szara dziura,
ale hale sportowa to macie fajna.