Gdańsk vs. Kraków

Opinie do artykułu: Gdańsk vs. Kraków.

Kraków kontra Gdańsk? Coraz liczniej odwiedzający nas turyści mają wątpliwości - która destynacja jest bardziej atrakcyjna. Co ciekawe na wyspiarskim forum Gdansk vs Krakow! nadmotławski gród wypada całkiem nieźle.

Wszystko zaczęło się w marcu, kiedy użytkownik forum o pseudonimie ScotsThistle poprosił o radę: gdzie jechać do Gdańska czy do Krakowa?

Po przeczytaniu kilku pytań w stylu "Czy jest tam dużo barów i restauracji?", "Czy jedzenie jest tak dobre jak w Krakowie?", ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ema

a Pilzno ????? :)

wojny i walki polityczne zmieniaja swiat

teraz na was kolej zeby cos zepsuc i zbudowac pozdsumowania za 40 lat

k

jak to mówisz, przypominam sobie i Karlowe Vary - ale widzisz, dopiero z Twoją pomocą:)

ema

Weź pod uwagę, że przeciętny polski turysta wie więcej, duuużo więcej o kraju, do którego jedzie, niż przeciętny angielski turysta. Ci młodzi przeciętni "turyści" to zwiedzają raczej bary, puby, hostele i tym podobne. Nie interesuje ich czy to była stolica Polski, czy mieszkali tu królowie, czy założono pierwszy uniwerek, czy zbudowano największy ceglany kościół, czy przeskoczono przez bramę, czy obalono "komunizm". Ich interesuje CENA; piwa, noclegu, dziewczyny i lotu "do i z". Inna sprawa jest z turystami przyjeżdżającymi z rodzinami czy zorganizowanymi wycieczkami - ci są o niebo lepiej zorientowani. Na szczęście :)

jedyne co mnie wnerwia w krakowie

to chamscy kierowcy. bez kitu, to jakiś miks góralszczyzny z królewszczyzną:)

Kiwaki

a to racja.. i co tradycja to tradycja... bo oni to mają od dzidziusia takie chodzenie...

a jeżeli chodzi już o sam kraków to nie moge się zdecydować gdzie w przyszłości zamieszkać na stałe.. gdańsk czy Kraków...

i prosze sie nie wypowiadać na temat "naturalnych" zapachów miast..hihi.. jak chcecie świrze powietrze.. to jechać na wies:P

Praga?

Przeciez to dzielnica Warszawy!

Gdansk jest daleko w tyle za Krakowem!

Na codzien mieszkam w Gdansku, a na urlop w tym roku pojechalem do Krakowa. Moje wrazenia byly nastepujace: W Krakowie jest bez porownania lepsza komunikacja niz w Gdansku i do tego tansza (ale chyba wszedzie komunikacja jest tansza niz w Gdansku), sa liczne prywatne firmy przewozowe laczace okoliczne miasteczka z Krakowem (porownywalne z Zukowem, Kolbudami albo Pruszczem jak chodzi o odleglosc). Jest znacznie wiecej knajpek i barow a takze calkiem milych restauracji za przystepna cene. Na ulicach zawsze cos sie dzieje, jacys artysci, grajkowie itp. Przez tydzien ani chwili sie nie nudzilem a takze bylo gdzie odpoczac na Plantach. W samym Gdansku nie byloby czym wypelnic czasu przez tydzien nie wyjezdzajac gdzies dalej (np. do Malborka) i brakuje tez tak uroczych miejsc do wypoczynku jakimi sa wlasnie zacienione Planty. W mojej ocenie Gdansk przegrywa w konkurencji z Krakowem.

gallux

nasze siedmiogrodzkie wampiry,sa niedoscignionym wzorcem swiatowym.Nawet Czesiu parasolnik,czy Peter konfederat im nie podskoczyl.

ema

a takie coś jak Karlove Vary? toć to pierwsze uzdrowiskowe miasteczko Czech /czy dawniej Czechosłowacji/

Rumun

Przeciętny Angol pewnie nie, bo jedzie na wycieczki za kanał w najlepszym razie.
Ten przeciętny co wybiera się do Polski, to zagląda to pierwszej informacji turystycznej i dowiaduje się najłatwiej o krakowie, dawnej stolicy, pierwszym uniwersytecie itp.
Chodziło mi nie o zdolności Anglików, tylko ze to naturalne, że przeciętnemu turyście najłatwiej było usłyszeć o zabytkowym krakowie.
Ja, przeciętna Polka, z miast czeskich słyszałam tylko o Pradze:)

ciekawe czym pachnie i oczy olśniewa siedmiogód??
vladem II diabłem znanym bardziej jako dracula??
sowa
zawsze musisz być taki ściśle analityczny?
symbolem starego krakowa była rodzinka dulskich
spacer wokół stołu na kopiec kościuszki to kwintesencja krakowskiego mieszczaństwa

gdy

potwierdzasz wiec moją teorie że dla władz które promowały polske gdansk był obcy, blizsze były plakaty z krakowianka
wawel i smok wawelski

dystyngowani

Mieszkańcy Krakowa to ludność tradycyjna, zasiedziała na tym terenie od stuleci-i to ma swoje zalety. Kiedy jedziesz tramwajem i pytasz o drogę, dostajesz wyczerpujące i uprzejme odpowiedzi. Kiedy mi się to pierwszy raz przydarzyło-patrzałem podejrzliwie, czy czasem się ze mnie nie nabijają.

W Krakowie jest o wiele więcej księgarni niż w Gdańsku-ciekawe czy tam są bardziej potrzebne? Kupiłem raz na Rynku książkę Krawczuka-a w środku był jego autograf. Kilka godzin wcześniej przyszedł do tej księgarni i podpisał. To jest w Gdańsku niemożliwe.

Jana - a ja nie mam wątpliwości, bo tam studiowałem

i dobrze wiem ilu turystów od 'zawsze' było w Krakowie - bardzo dużo

ile było tam hoteli - (oczywiście więcej)

i jak wybierali choćby studia zagraniczni studenci - gdy nie wiedzieli nic o Polsce, to pokazywano im plakaty - Kraków rynku (piękny), z trójmiasta zwykle Sopot - był taki beznadziejny plakat, którego większą część zajmował dach z papy na molo - no i co niby mieli wybierać... to jest autentyk

angielskie forum w angielskim, ale "destynacja" to nie po polsku

ema

naiwna.Myslisz,ze przecietny "tani" Angol wie,ze Kraków był stolicą, siedziba królów polskich?Wiedza zapewne i to,ze to Zyga III Waza w 1596 r.przeniosl stolice z Krakowa do Warszawy.Ubawilem sie setnie.

siedziba królów polskich

Kraków był stolicą, siedziba królów polskich, dlatego może bardziej popularny dla Anglików i innych

to ja dziękuję; )

w czerwcu ub. roku na krakowskim Rynku była wycieczka skośnookich /chyba z jakichś "demoludów" , bo wsie ubrani w biało-granatowe mundurki - choć to nie przesądza/ - szli i szli i szli i ... końca nie było widać :/ było ich chyba z tysiąc... a ty, człwoeku, stój i czekaj aż przejdą czwórkami ładnie, jedna za drugą, noga za nogą, ramię w ramię .... masakra :/
takiej popularności nie chcę chyba

gdy

Źle mnie zrozumiałeś. To był taki wtręt na angielską flegmę, całkowicie oderwany od tematu (przynajmniej z założenia taki miał być). Jeśli chodzi o popularność to faktycznie, komuchy chyba wyczuwały, że Gdańsk stanie im ością w gardle i promowały m.in. Kraków. Myślę, że po EURO2012 tendencja się zmieni.