Gdańsk vs. Kraków

Opinie do artykułu: Gdańsk vs. Kraków.

Kraków kontra Gdańsk? Coraz liczniej odwiedzający nas turyści mają wątpliwości - która destynacja jest bardziej atrakcyjna. Co ciekawe na wyspiarskim forum Gdansk vs Krakow! nadmotławski gród wypada całkiem nieźle.

Wszystko zaczęło się w marcu, kiedy użytkownik forum o pseudonimie ScotsThistle poprosił o radę: gdzie jechać do Gdańska czy do Krakowa?

Po przeczytaniu kilku pytań w stylu "Czy jest tam dużo barów i restauracji?", "Czy jedzenie jest tak dobre jak w Krakowie?", ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mam watpliwości czy w komunie było więcej turystów w krakowie niz w Gdańsku, gdańsk zawsze odwiedzali ziomale zza odry, napewno krków był bardziej propagowany w ambasadach, gdansk nigdy władzy ludowej za bardzo nie leżał.

do CEKA - nawet w komunie było tam więcej turystów

niż u nas - chyba rozumiesz, co znaczy popularność i że nie bierze się z nikąd?

cytat do którego odnosi się moja odpowiedź:
---------
"nawet za komuny w konsulatach były plakaty z Krakowa"

Jak widać Angole to tępy naród, skoro dopiero po takim czasie zajarzył zaproszenie do Krakowa.
Autor: CeKa
-----

A oczy zobaczą i nozdrza wyczują w obydwoch z tych miast rzeczy zarowno dziwne jak i piekne.Taki juz jest urok duzych miast.

o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy
gdybyż to tylko zależało od imponujacej ilości wpisów:-)
tego co widzą oczy i czują nozdrza nawet najlepsze pióro nie zmieni:-)

o właśnie Sesil, brawo! chyba nikt nie wspomniał : morskie powietrze, wiatr od morza, kiedy inne miasta kisza sie w stojacym upalnym powietrzu u nas powiewa lekka bryza.
Gdańsk górą.

kochany Gdańsk!

no jasne, że to Gdańsk jest najpiękniejszy. :-) te wszystkie kamienice, bramy, kościoły, ulice itd. to wszystko jest piękne i to morskie powietrze.. cudowne miasto! :-)

h

hmmm, czyżby nowa tradycja, że prezydenci są powiązani z Gdańskiem?? ale co racja, to racja :) każdy z dotychczasowych jest powiązany z tym miastem /choć prawo było w Sopocie, a nie jak teraz w Oliwie -> to jest Oliwa, a nie Przymorze jak chcą niektórzy/

i wydal trzech kolejnych prezydentow, choc przyjezdnych,

ale uksztaltownych w magic town

666

Nie wszystko jest biale lub czarne,sa rowniez rozne odcienie szarosci.Gdy w 1466 r.po drugim pokoju torunskim Pomorze z Gdanskiem i Toruniem zostaly przez zakon oddane w lenno polskie,krol zobowiazal sie do przestrzegania szerokiej autonomii dla obydwoch tych miast.Rozne przywileje byly z czasem nie tylko utrzymywane,ale i rozszerzane.Miedzy innymi dlatego,nie Gdansk,czy Torun,ale Skarszewy byly siedziba wladz wojewodzkich w I RP.

I właśnie dlatego po pierwsze czuję się gdańszczaninem, na drugim miejscu Polakiem. Czy to Wolne Miasto, czy pod rządami Krzyżaków, Prusaków królów Polski czy Szwecji, Gdańsk zachował świadomość miasta hanzeatyckiego, otwartego na świat centrum kultury i handlu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

bo ja mam we wszystkich papierach; miejsce urodzenia gdansk, miejsce zamieszkania : gdansk, obywatelstwo POLSKIE narodowśc polska.
to jaki jest ten gdańsk?

http://www.pieknygdansk.gda.pl/kalendarium1.html
są tego całe 4 strony, ale szybko się czyta :)

666

cala ta dyskusja jest OK, ale z tych 2 miast, polski jest tylko Krakow

a jaki jest, bardzo przepraszam Gdańsk? francuski?amerykański czy chiński?

Gdańsk rowzinął się dzięki przywilejom nadanym przez króla Polskiego, a po przejęciu przez prusaków został prowincjonalnym miastem.Jeszcze wcześniej polskie miasto wyrznęli w pień Krzyżacy i Brandenburczycy. Potem była tu już mieszanka narodowo kulturowa. Jezeli sąsiad ukradnie ci nowy zegarek a ty mu odbierzesz go po 10 latach to ten zegarek jest sąsiada czy twój?

Gdansk...

..cala ta dyskusja jest OK, ale z tych 2 miast, polski jest tylko Krakow.. Gdansk przed 1945 nigdy do Polski nie nalezal, XV-XVIII w uznawal jedynie krola polskiego i to tez nie zawsze , np: Gdansk toczyl wojny z polskimi krolami: Sobieskim, Batorym, AugustII, a w czasie PotopuSzwedzkiego pozostal neutralny... w Gdansku nigdy nie mowiono i nie pisano po polsku, najczesciej byl to jezyk dolnoniemiecki.. prawie nie bylo tu ludnosci polskiej, przewazala liczebnie ludnosc niemiecka, kaszubska, niderlandzka, skandynawska.. zgladzona w 1945 bogata kultura, architektura, sztuka tego miasta tez byla bardzo odlegla od cech polskich.. wiec w jaki sposob to polskie miasto???

he he

no tkaie zawody mogly by byc fajne. ostatnio z kumple zastanawialiśmy się jak to w czasie potopu szwedzi przechodizli po morzu do nas. czy oni wiedzieli, że jest całe zamarznięte, czy to byla wyprawa ryzyk fizyk:)?

gdańsk powinien skorzystać ze wzgórz morenowych. stworzyć ładne szlaki, ścieżki zdrowia, zorganizować jakieś zawody downhill'owe, otworzyć domy zdrojowe, sanatoria....

a w kwestii tramwajów, to w krakowie robili generalny remont torowisk tak z 5 lat temu.
pzykładem może być ulica karmelicka (przy której nocowałem podczas ostatniego pobytu w krakowie), przez środek której jezdzi tramwaj. tory są super wkomponowane w jezdnie, czy to w bruk, czy w beton. nic sie nie rozawala. a co mnie najbardziej zaskoczyło, że słyszałem tramwaj, ale nie odczuwałem żadnych drgań.

Angole czekali na tanie połączenia :P teraz mają tanie piwo, tanie dziewczynki i tanie samoloty, takie 3 w 1 ;) byle tego nie powiązali z 3city :/

gdy

"nawet za komuny w konsulatach były plakaty z Krakowa"

Jak widać Angole to tępy naród, skoro dopiero po takim czasie zajarzył zaproszenie do Krakowa.