Gdańskie przywidzenia

Trudno mieć pretensje do zwykłego zjadacza chleba, że nie jest omnibusem i nie ma pełnego obrazu rzeczywistości. Z drugiej jednak strony trudno akceptować postawę, że prawda, czyli znajomość pełnej prawdy o całej rzeczywistości jest rzeczą zbędną i nieosiągalną. Zadowalanie się kawałkami wyrwanymi z ciala rzeczywistości nie można potraktować jako cel do którego należy dążyć.

Takie dziwaczne postawy można obserwwać w stosunku do rozmaitych wydarzeń i faktów historycznych. Takim faktem jest Wolne Miasto Gdańsk, zwrot który brzmi ironicznie, bo przed II WŚ Gdańsk wcale nie był wolny, działało NSDAP, a polska mniejszość była, na polskiej przecież ziemi, prześladowana. Ponadto Westerplatte nie było częśćią Gdańska, poza aspektem geograficznym, lecz częścią Polski. Idioci, którzy kreują taki i**otyczny obraz przeszłości i nim zachwycają się, mają problemy z umyslem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Prośba organizacyjna do łowcy : staraj się nie tworzyć nowych wątków, niczego nowego one nie wnoszą. Wiemy jak jest, kim jesteś i co myślisz o otaczającej cię rzeczywistości. Nie jesteś nas w stanie niczym zaskoczyć, chyba że dokonasz swoistej apostazji na forum. Pozostań ze swoimi wątkami w jednym temacie, załóż na przykład dział : "łowca - dzieła wszystkie" lub coś na wzór jakże ci znanego z młodości : łowca - myśli". Wówczas o dowolnej porze i z dowolnego miejsca będziemy mogli dorzucać ci regularnie parę jobów, inwektyw i wiader hejtu. Nie będziemy musieli troszczyć się, że coś przegapiliśmy z twojej wiekopomnej twórczości.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Proponuje stworzyć 1 dział dla starej sierotu po PRL, pająka, izabeldy i tej pani co tak kocha uroczego staruszka.
Niech to będzie taka ławeczka z Rancza, na której oni sobie siadają i opowiadają jaki to swiat jest zły.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

To SPAM
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

P :)
Ty niedopieszczony zgrywusku.
Śniadanie poszło mi nosem :D
To jest wspaniała myśl.
Czy to byłoby "miejsce", które omijałbyś szerokim łukiem?
Ps
Ławeczka to kiepski pomysł. Trochę więcej rozmachu...
Co najmniej chatka na kurzej nodze :))) Aż mi bazyliszkowe ślepie zabłysło.
Dobre to jest. Budziłabym się rano i śpiewała...

"Jestem stara czarownica
Z babki i prababki,
Mam brodate, brzydkie lica
A nos jak grabki.

Mieszkam w chacie, co to stoi
Na kurzej nodze;
Kto do puszczy trafi mojej,
Połknę go srodze"

Ławeczka w przenośni. Przecież każdy widzi i wie, że stara sierota po PRLu boi się własnego cienia, a odważny jest na forum.

Jesteście niemożliwi :D
"łowca- dzieła wszystkie" :P
Zrobiłeś mi dzień ~:)
Idę otrzeć łzy :)
Ps
Lubię Tę "starą sierotę". Nic na to nie poradzę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

lukrecjo,

Czemu się wcinasz i przeszkadzasz tym yntelektualystom prząść ich głębokie jak zatoka Pucka refleksje ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Bo nie ma dżemu" :)
Ps
Biblioteka tylko w piwnicy. Na poddaszu stanowiłaby zagrożenie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

On: Przypomnij sobie, analfabeto wtórny, a może i pierwotny, sprawę trotylu na wraku Tupolewa

Ona: Kochany Pyśku. Wszystko będzie dobrze :)))
Pysiek nie jest doskonały ale NIKT nie jest doskonały :)
Lubię Tę "starą sierotę". Nic na to nie poradzę.

Gratuluje.

Bertold Brecht powiedział kiedyś coś takiego:

Prawdziwie biednym jest tylko ten, kto ma tylko pieniądze. Kto nie zna prawdy, tort jest tylko głupcem. Ale kto ją zna i nazywa kłamstwem, ten jest zbrodniarzem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Stara sieroto po PRL-u udająca katolika - ciebie ten problem nie dotyczy. Ty masz 800 emerytury i brak rozumu. Jedyne co masz to jad.
Bo winni za twoje bycie nikim są tacy jak ja przecież.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

@łowca : "Bertold Brecht powiedział kiedyś coś takiego:"
To ja odpowiemi cytatem z bliskiemu Ci autorowi z ZSRR. Sofronow powiedział : "żeby wyjść, trzeba najpierw posiedzieć "
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Źle to ujął Brecht ?

Brecht też powiedział coś takiego: "Władzy radzieckiej nie podoba się społeczeństwo, więc wybierze sobie nowe" i to się sprawdziło, tyle że w Zachodniej Europie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wladza radziecka jest ci cholernie bliska stary komuchu.

Inne tematy z forum

Grajdołki (162 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Wiersz o Gdyni (10 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...

Zarabianie na kryptowalutach - Jaki podatek? Potrzebna DG? (7 odpowiedzi)

Witam, Chciałbym uzyskać informację na temat sposobu opodatkowania zarobku (osoba fizyczna)...