Gdynia, Gdańsk ?

Witam. Wiem, że podobnych tematów na pewno było dużo, ale z ostatnich kilku miesięcy żadnych informacji nie znalazłem.
Mam plan przeprowadzić się do Gdańska albo Gdyni. Które miasto bardziej polecacie, w którym lepiej się mieszka, żyje. Chodzi głównie o pracę, studia, dojazdy itp. Kiedyś słyszałem takie powiedzenie, że w Gdyni się mieszka, Gdańsku pracuje, a w Sopocie imprezuje ;) . Z tego co wyczytałem na internecie (posty głównie z 2009 i 2010 roku) to większość poleca Gdynię.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli planujesz mieszkać w Gdyni a pracować w Gdańsku, to po godzinach spędzonych w zbiorkomie lub korkach, na imprezy w Sopocie już nie będziesz miał ochoty ;)

A ciut poważniej: rzuć monetą. Uzyskany wynik będzie równie dla Ciebie przydatny, jak opinie Forumowiczów ;]
TO nie Forum wróżek. Skąd mamy wiedzieć, gdzie będziesz pracował i jakie masz preferencje do spędzania czasu poza pracą - a to dosyć mocno rzutuje na miejsce zamieszkania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rozumiem, ale głównie chodzi o to, gdzie lepiej się mieszka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdecydowanie w Gdańsku. Moim zdaniem, oczywiście :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jest takie powiedzenie: domu nie tworza mury lecz ludzie.
W każdym mieście może Ci się mieszkać dobrze lub źle - zależy, gdzie trafisz: jaka dzielnica i jacy sąsiedzi.
Mieszkałem w wielu miejscach, od Gdańska po Rumię. Niektóre miejsca wspominam lepiej, inne gorzej - ale nie ma to związku z miejscowością. Już prędzej z konkretną dzielnicą/osiedlem - ale też nie do końca.

Przyjmij, że przeprowadzasz się do Trójmiasta. A gdzie Ci się będzie dobrze mieszkało, to będziesz w stanie ocenić po latach pobytu tutaj.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdynia to lepsze zło. Natomiast same trójmiasto jest do niczego.
Żyje się do niczego, knajpy są kiepskie i jest ich mało, komunikacyjnie to wszędzie daleko, w sopocie to same sebki które mają karty klubowe na imprezy bo inaczej w weekend ciężko się zabawić i Cię nie wpuszczą, a w kluby w gdańsku to może ze trzy czy cztery są i to też trzeba trafić żeby się w miare dobrze zabawić. Nawet pogoda jest tu do niczego, słonecznych dni bardzo mało, temperatura w lato niska, no i non stop wieje.

Jak masz wybór to lepiej wybierz Poznań/Kraków/Warszawę/Wrocław/Łódź/Śląsk , tutaj jest masakra.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

@ "....że w Gdyni się mieszka, Gdańsku pracuje..."

bardzo stare powiedzenie może i to zabawne było dawno temu, gdy jadąc obwodnicą mijało się trzy góra pięć samochodów i podróż z miasta do miasta trwała 20 minut , obecnie nawet jeśli masz extra brykę i lubisz jeździć autem to po tygodniu będziesz miał dosyć wybierz sobie lepiej miasto w którym będziesz pracował , co do Gdańska unikaj dzielnic gdzie dociera smród z szadółek chyba że lubisz takie klimaty.

Wiesz gdzie najlepiej się mieszka? Na zad***u.Cisza,spokój,kontakt z naturą,inny świat :-)

ale autor zadupia nie brał pod uwagę...

Inne tematy z forum

Firma Stocznia Rybacka Spawmet lata 95 (3 odpowiedzi)

Szukam pracowników firmy Spawmet z Gdańska z lat 94-97. Potrzebuje informacji gdzie przechowywane...

Gdzie żyje się lepiej, w Polsce czy w Niemczech ? (4 odpowiedzi)

Ktoś ma jeszcze wątpliwości ? Jeżeli ktoś ma wątpliwości, to polecam rozmowę Miłosza Kłeczka z...

Czy warto brać używany sprzęt pomiarowy na budowę? (3 odpowiedzi)

Potrzebuję sprzętu pomiarowego, ale mam ograniczony budżet. Ktoś zasugerował mi, że używany lub...