Proszę bardzo :). Z takich spacerowych miejsc jeszcze w centrum to Kamienna Góra z willową zabudową jest urokliwa i ładny z niej widok na zatokę. W pobliżu oceanarium i basenu jachtowego było kiedyś planetarium, ale czy jeszcze działa nie mam pojęcia.
Miłośników historii możesz spokojnie wziąć do Muzeum Miasta Gdyni - całkiem przyzwoita wystawa prezentująca dzieje miasta. Po sąsiedzku można wpaść też do Muzeum Marynarki Polskiej, żeby pooglądać lekko wysłużony złom ;). Aha, no i oczywiście można wejść na ORP Błyskawicę, to oddział MMP. Pewnie zwłaszcza dla dzieciaków bieganie po okręcie to niezła zabawa.
Z miejsc historycznych, a mniej oczywistych (choć zależy dla kogo oczywiście) warto chyba odwiedzić najstarszy kościół w Gdyni na Oksywiu, przy nim cmentarz gdzie spoczywa choćby Antoni Abraham.
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Poznaj-najstarszy-kosciol-w-Gdyni-n80036.html
Stamtąd jest widok na port Marynarki Wojennej, ale to teren wojskowy niedostępny dla zwiedzających.
Z Oksywia jest już blisko (jakieś 15 min samochodem, komunikacja miejska też tam dociera) do Mechelinek, które mają piękną plażę. Nie jest już to wprawdzie Gdynia, ale może gościom też warto pokazać taką typową wioseczkę rybacką? W Mechelinkach jest sympatyczna knajpa "Osada Wędrowca".
Nie wiem, czy coś jeszcze przyjdzie mi do głowy... Zasadniczo całe Trójmiasto ma mnóstwo miejsc do zwiedzania i fajnego spędzania czasu, ale domyślam się, że skoro jesteś świeżą Gdynianką to przede wszystkim Gdynią chcesz się gościom pochwalić.
PS. Jestem kobietą :). Choć mój nick rzeczywiście może na to nie wskazywać.