Gdynia - co zwiedzić, pokazać?

Jakie ciekawe miejsca byście pokazali w Gdyni swoimi gościom?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Gdynia - co zwiedzić, pokazać?

To,że nikt nie odpowiedział-staram się zrozumiec ale za co dostałam 2 minusy tego nie ogarniam. Panie Adminie a może umieścisz mój wątek w hydeparku (tam był zanim go przeniosłeś) bo tutaj chyba nikt nie zagląda
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gosiu, zaproś swoich gości do "Cafe Strych"...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To chyba trochę zależy od tego jakie oczekiwania będą mieć Twoi goście...

Myślę, że spacer po centrum to standard po prostu: Plac Kaszubski, Skwer Kościuszki, Bulwar, Świętojańska albo spacer po Orłowie i Kolibkach.

Miłośnikom architektury możesz pokazać szlak gdyńskiego modernizmu (mapka do wzięcia w Infoboxie - zresztą w ogóle może tam Ci coś jeszcze doradzą), a akwarystom się pewnie w Oceanarium spodoba (choć po prawdzie w porównaniu z innymi na świecie to wypada trochę blado...). Jak masz gości - miłośników teatru to ich weź do Muzycznego (w lutym za 80 zł, pod warunkiem zakupu w kasie, można kupić bilet w pakiecie i na Chłopów i Lalkę). No a miłośników zakupów weź do Riviery ;).

PS. A z fajnych kafejek - to ja lubię Caffe Anioł - w bocznej od Świętojańskiej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ Dzięki ARAWIS, mieszkam w Gdyni dość krótko a na święta Wielkanocne spodziewam się gości. Chcę im pokazać Gdynię- taką z różnych stron kulturalnych, Akwarium to świetny pomysł, może tak jak piszesz na tle innych wygląda dość blado- ale my w innych nie bylismy i nie mamy porównania. Gdybyś coś jeszcze znalazł to podrzuć,proszę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proszę bardzo :). Z takich spacerowych miejsc jeszcze w centrum to Kamienna Góra z willową zabudową jest urokliwa i ładny z niej widok na zatokę. W pobliżu oceanarium i basenu jachtowego było kiedyś planetarium, ale czy jeszcze działa nie mam pojęcia.

Miłośników historii możesz spokojnie wziąć do Muzeum Miasta Gdyni - całkiem przyzwoita wystawa prezentująca dzieje miasta. Po sąsiedzku można wpaść też do Muzeum Marynarki Polskiej, żeby pooglądać lekko wysłużony złom ;). Aha, no i oczywiście można wejść na ORP Błyskawicę, to oddział MMP. Pewnie zwłaszcza dla dzieciaków bieganie po okręcie to niezła zabawa.

Z miejsc historycznych, a mniej oczywistych (choć zależy dla kogo oczywiście) warto chyba odwiedzić najstarszy kościół w Gdyni na Oksywiu, przy nim cmentarz gdzie spoczywa choćby Antoni Abraham.

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Poznaj-najstarszy-kosciol-w-Gdyni-n80036.html

Stamtąd jest widok na port Marynarki Wojennej, ale to teren wojskowy niedostępny dla zwiedzających.

Z Oksywia jest już blisko (jakieś 15 min samochodem, komunikacja miejska też tam dociera) do Mechelinek, które mają piękną plażę. Nie jest już to wprawdzie Gdynia, ale może gościom też warto pokazać taką typową wioseczkę rybacką? W Mechelinkach jest sympatyczna knajpa "Osada Wędrowca".

Nie wiem, czy coś jeszcze przyjdzie mi do głowy... Zasadniczo całe Trójmiasto ma mnóstwo miejsc do zwiedzania i fajnego spędzania czasu, ale domyślam się, że skoro jesteś świeżą Gdynianką to przede wszystkim Gdynią chcesz się gościom pochwalić.

PS. Jestem kobietą :). Choć mój nick rzeczywiście może na to nie wskazywać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

WAKACJE (49 odpowiedzi)

Troche to temat z gola odmienny niz panujace tu obyczaje, ale jak podsumowywujecie te wakacje ???...

Jak nauczyć się prowadzić sklep internetowy (10 odpowiedzi)

Jestem tutaj nowa, także bardzo proszę o wyrozumiałość Pomagam tacie rozkręcić jego biznes...