Gdzie przymierzę i kupię Schwalbe Marathon 700x28c

Cześć,

Nabyłem rower szosowy na wyprzedaży garażowej za garnicą - chyba Bianchi Rekord 940.
Mam w nim obecnie opony 700x23c. Chciałbym zmienić na Schwalbe Marathon 700x28c, ale nie chcę kupować w ciemno.

Kojarzycie sklep w Trójmieście, w którym mógłbym najpierw przymierzyć oponkę 700x28c czy wejdzie, i przy okazji zakupić Schwalbe Marathon Guard 700x28c?

Plus pytanie. Tutaj fotka roweru :D Czy możecie pomóc w weryfikacji modelu?
http://s7.postimg.org/wyfx9059n/DSC_0025.jpg
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Gdzie przymierzę i kupię Schwalbe Marathon 700x28c

Jak podejdziesz do jakiegoś serwisu to ci powinni to ocenic bez zakladania opony. Ale wydaje mi się ze ci nie wejdą w miejscu gdzie idzie podwójna rama na wysokosci pedałów - tam gdzie jest lewy pedał - zmierz ile masz tam szerokosci, bo tam jest najmniej miejsca na szerokość. A musisz mieć jeszcze jakiś zapas.

Jak się okaze, że nie wchodzi, to polecam Michelin PRO4 Endurance (700x25c), bardzo wytrzymałe, sprawdzają się super w miescie - jak bedziesz trzymał cisnienie 7.5-8 atmosfer, to raczej o szkła się nie musisz martwić. One bywają często w fajnych promocjach w Decathlonie - np. teraz są po 88 zeta przy zakupie dwu, a ich normalna cena to jakieś 120-140 zeta, czyli prawie 50% taniej. Ja na nich zasuwam juz ponad 3 lata i spokojnie stykają na jeden w miare intensywny sezon.

XYZ, dzięki za odpowiedź.
Też się obawiam, że 700x28c mogą mi nie wejść - jest tam dosyć ciasno. Znalazłem sklep, w którym mógłbym zrobić przymiarkę.

Widziałem te Micheliny, fajnie wyglądają, ale zastanawiam się wciąż nad Schwalbe Marathon Guard 700x25c... bądź co bądź mają te rowki odprowadzające.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No Micheliny to klasyczne slicki totalnie gładkie. A czy te rowki coś specjalnie dadzą, nie mam pojęcia bo ciężko mi porównać z czymkolwiek - jeżdżę od początku na slickach, więc się nie wypowiem - na pewno zależy jak i gdzie będziesz jeździł. Ja na przykład wolę gładkie krawędzie bo dość ostro scinam zakręty i jak widzę te w Schwalbach to mam mieszane uczucia :)

Myślę że jak do miasta i bardziej "rekreacyjnie" to moze jednak lepsze będą te Marathony, a jesli planujesz bardziej szosowo to Michelin. Poza tym opony zawsz można zmienić i drugie miec na zapas :)

Dokładnie tak, chce go wykorzystać na dojazdy po Trójmieście, ale jednocześnie nie wykluczać dynamiki szosy na dalsze wypady. Na slicki mam chyba za mało doświadczenia, całe życie na MTB :D

Spróbuje z tymi Marathonami, ale obawiam się, że możesz mieć rację co do zbyt wąskich widełek. Pomierzę wieczorem

Nie potrzeba doświadczenia, tylko suchej i wolnej od piasku nawierzchni :)

:-) Jednak zamierzam go wykorzystać na dojazdy i pewnie nie zawsze będzie tak kolorowo z nawierzchnią.
Niestety jest bardzo ciasno pomiędzy dolnymi widełkami koło suportu, więc chyba będę musiał wziąć 700x25c.

Kolega Rysiek55+ umie rozginać widelce przy pomocy deski. :))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Drugi koniec.

Nie przejmuj się. Ja w swoim czasie jeździłem na Stomilach 27x1 1/4, czyli 32 mm, z cienkimi rowkami wzdłuż, czyli na slickach jak sie patrzy i dobrze się jeździło po lasach, a po polnych drogach to nawet z sakwami. Na 700x23c zdarzało mi się zrobić kilka kilometrów przez las, ale to już jest mordęga. Te całkiem gładkie oponki, to na niewielkim piasku na zakręcie już się suwają na boki, ale po ddr-ach jedzie się dobrze. Płyty meba są chyba nieszczęściem na każdą oponę, ale po trylince na 23 daje radę. 25c są wyraźnie grubsze, a z bieżnikiem będą się dobrze trzymały na zakrętach - w końcu do pracy/szkoły przez miasto nie jedzie się na zakrętach 30 km/h.
Ciekawe dlaczego te widełki przy suporcie są takie wąskie. Do rometowskiego jaguara wchodziły kółka 27x1 1/4, a są większe niż 700x28c
Ktoś nawet sprzedaje je jeszcze:
http://img03.staticclassifieds.com/images_tablicapl/240995373_4_1000x700_opony-rowerowe-stomil-27-11-4-32-630-sport-i-hobby.jpg

Przecież to jest BIANCHI. Legenda. Ikona. Może być sporo wart, jeżeli ma wszystko oryginalne. Ja bym nic nie ruszał. Widełki ma wąskie, żeby nikomu nie przyszło do głowy zakładanie szerszych opon i jeżdżenie po lasach.
http://www.telegraph.co.uk/men/active/recreational-cycling/10364933/How-Bianchi-became-an-iconic-bike-brand.html

no, a tak wygląda miejsce pomiędzy widełkami. I bez mierzenia chyba nie ma co próbować 700x28c :) Zamawiam z allegro 700x25c, powinno być git.

Tak wygląda przestrzeń pomiędzy suportem, a kołem.
http://pasteboard.co/19lJ2ZVD.jpg

Przecież 23,25,28 to są szerokości opon w mm. Jak masz 23, to musisz mieć tam jakieś 4 mm luzu z każdej strony, żeby weszło 28. Link nie działa.

Jutro dokładnie pomierzę.
http://motoimage.pl/gky_uploads/2015/06/1434055103-935-x-523px-poprawny.png

Z tego, co widzę, to tam 28 wejdzie spokojnie, bo chyba jest ponad 5 mm luzu na stronę.

eee, to masz duzo miejsca widze, z poprzedniego zdjecia wynikało nieco inaczej - dla porównania masz u mnie, dokladnie 4.75mm luzu przy oponach 23c --> http://oi58.tinypic.com/2ci7jtu.jpg :)

Jesli teraz masz 23c, to na jedną stronę dochodzi ledwie ~3mm, a uciebie chyba z centymetr jest.

Ale koniecznie czerwone :))

obręcze 19mm.
dziś zdjąłem koło żeby pomierzyć.pomiędzy widełkami w miejscu gdzie idzie opona jest około 45 mm miejsca, więc faktycznie 700x28c wejdzie. W przyszłym tygodniu kupuję i zakładam :-)

Tylko teraz mam dylemat pod kątem funkcjonalności :D Czy lepiej 700x25 czy 700x28 :D

Proponuję na początek 700x28, jak się przyzwyczaisz to mozna pomysleć o 700x25. Poza tym bedziesz juz wiedział jak i gdzie jezdzisz i czy cieńsze opony to bedzie dobry pomysł.

Niestety. Wszystko na nic. Czerwone są tylko 23.

czerwone Marathony ?

Nie maratony żadne. Spójrz na ten rower. On musi mieć czerwone opony. Inaczej go nie ma.

niestety kupiłem czarne :(
Konkretnie te:
http://www.decathlon.pl/opona-szos-randonneur-700x28-id_8303019.html

To może nie zakładaj :)))))

Ja wcześniej jeździłem parę lat wyłącznie na Nokianach XXX 2.4, a potem odrazu skok na slicki 23c --> http://oi57.tinypic.com/f4mrli.jpg ;)

Ojej. Czyli miałeś w calach, a masz w centymetrach :))

w milimetrach :P

Fatalnie... :(((

Też przeszedłem na milimetry i jeździ się jakby twardziej, mimo że zawsze staram się pomppwać w MPa. Czasami tylko trochę psi wejdzie z pompki awaryjnej.

No nie mogę. Ten też świntuszy.

A Pan nie powinien teraz greysterki pędzić?

Bingo! Właśnie wróciłem. Teraz trzeba wcześnie rano, bo potem za ciepło.

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...