Gdzie ta odpowiedzialność i gwarancja pośrednika.

Temat dostępny też na forum: Dom i mieszkanie
ILE BIERZE POSREDNIK I ZA CO? JAKIE DAJE GWARANCJE?

Ponawiam post bo nie doczekałem się odpowiedzi a zwłaszcza informacji od kogoś kto nabył/sprzedał dom/mieszkanie i coś było nie tak. Następnie pośrednik uruchomił swoje "gwarancje" i powetował klientowi straty.
W szczególności że transakcja była trefna a ubezpieczyciel pokrył straty. Co ponadto co robi z obowiązku prawnego notariusz gwarantuje nam BN? No, w końcu życzy sobie za to niemałe pieniądze.

Biura pośrednictwa w związku z transakcją ponoszą bardzo nikłe koszy w porównaniu z prowizją jaka im się "należy".
Wystosowanie ogłoszenia na portale internetowe to wydatek kilkadziesiąt zł (około 10 zł./na ogłoszenie).
Te ogłoszenia same się rozkopiowują na wszystkie portale zajmujące się ogłoszeniami mieszkaniowymi. Wystarczy nadać ogłoszenie na 3-5 głównych portali.
Niektóre biura stosują taki myk że namawiają sprzedającego na 2% prowizji nie informując że pobiera prowizję również 2% od kupujacego. Efekt jest taki że jak kupujący usłyszy że ma przed ewentyalnym kupnem podpisać bez analizy z prawnikiem jakieś papiery to rezygnuje. Tym samym pula zainteresowanych dramatycznie maleje.
Biura pośrednictwa w ogłoszeniu na stronach internetowych zamieszczaja szczątkowe informacje co do lokalizacji nieruchomości. To zniechęca ewentualnych klientów do zadzwonienia i zapytania sie o szczegóły. Sama rozmowa telefoniczna z pośrednikiem też nic do sprawy nie wnosi bo "najpierw trzeba podpisać papiery".
Dodatkowe formalności w których uczestniczy pośrednik odstręczają kupców.
I teraz ostatnia najistotniejsza sprawa kto płaci prowizję? Sprzedający? Kupujący?
Usłyszałem od pośrednika: "Ale w tej umowie nic nie ma bo można ją wypowiedzieć w każdej chwili." (ja w proponowanej umowie przeczytałem że "obowiązuje ona przez rok po rozwiązaniu!!!") W umowie z pośrednikiem to biuro decyduje jak ma ogłoszenie wyglądać i jaki jest zakres publikowanej informacji. Nie ma też mozliwości rozliczenia pośrednika z umowy. A ci np. nie odbierają telefonów, nie oddzwaniają, zwodzą.
"A prowizję to płaci kupujący. Nie Pan! Pan nic nie płaci za pośrednictwo!"
Czy aby na pewno?
Mieszkanie za 200.000,- z prowizją 2+2% kosztuje już 208.000,-
Mieszkanie za 200.000,- z prowizją 3,5% kosztuje już 207.000,-
Za 200.000,- to ja kupca jeszcze znajdę ale czy za 207-208 tyś. znajdzie sie chętny jak cena rynkowa wynosi 200.000,-? A co to obchodzi kupującego? On chce rozmawiać tylko z właścicielem. On pośrednikowi placić nie zamierza bo nie ma z nim żadnej umowy.
Muszę zatem zjechać z ceną do poziomu rynkowego tym samym partycypując w prowizji pośrednika. Skoro nie można uzyskać zainteresowania proponowaną ceną to uzyska się je doliczając do ceny prowizję pośrednika?

Nie zniechęcam do korzystania z pośrednictwa biur nieruchomości. Jednak wskazuję że za ok. 10.000,- zł. to się można spodziewać czegoś więcej. Chociażby zapisu że biuro przyprowadzi 1 kupca w tygodniu a jeżeli nie to umowa wygasa lub prowizja sie zmniejsza. Bo w takim kształcie umowy jaką mi proponowano to biuro w przypadku zwłoki nic nie traciło.

Sprawa kolejna odpowiedzialność pośrednika. Jaka ona jest?
Kodeks Cywilny dla sprzedaży nieruchomości zastrzega formę aktu notarialnego. Gwarantem poprawności umowy i że jest ważna jest Notariusz. Urzędnik Państwowy którego odpowiedzialność wynika z ustawy. Jest to odpowiedzialność USTAWOWA! Notariusz za lewe umowy traci prawo wykonywania zawodu i ponosi odpowiedzialność karną.
Przyznacie że jest to zupełnie inna odpowiedzialność niż odpowiedzialność pośrednika która wynika z umowy cywilnoprawnej.
Ja wybieram gwarancje ustawowe które mnie kosztują tyle co taksa notarialna niż gwarancje umowne które kosztują prowizję i których muszę następnie dowieść w Sądzie.

I jeszcze jedna sprawa. Panowie i Panie pośrednicy! Nie dzwońcie do ewentualnych klientów że oto już macie kupca/sprzedawcę na nieruchomość tylko że trzeba podpisać umowę. Bo w takim przypadku dowodzicie że nie reprezentujecie interesów żadnej ze stron tylko WASZ APETYT NA KASĘ.
Za takie usługi dziękuję!

Moje doświadczenia spisałem wyżej bo sprzedawałem i zarazem kupowałem mieszkanie. Wszystkie moje "koszta" szacuję na 100-200 zł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Gdzie ta odpowiedzialność i gwarancja pośrednika.

Zróbmy zestawienie kosztów.
Może zróbmy tak:
Wypis z KW w Sądzie - 30 zł.,
A u pośrednika -

Akt Notarialny u Notariusza - 2%,
A u pośrednika -

Ogłoszenie w prasie - 2-5 zł./na emisję.
Przez pośrednika -

Ogłoszenie w Internecie - ok. 10zł./na serwis (co potwierdzam że sie samo rokopiowuje na kilka stron, a zdjęcie to można zrobić telefonem nawet)

Gwarancje BN. Ile i za co? (przyklady)

Czy oddanie sprawy do BN znacząco podnosi ruch w klientach?

Poczytajcie tę ustawę http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2004/2603.htm (chodzi o art.181) oraz to rozporządzenie: http://www.sppon.pl/images/uploaddata/Rozporzadzenie_Ministra_Finansow_w_sprawie_obowiazkowego_OC_po__rednika.pdf . Konia z rzędem temu, kto z tych zapisów wyłoni faktyczny zakres odpowiedzialności pośrednika za ewentualne szkody. Dodam, że w umowach (a przeanalizowałam ich wiele) nie ma mowy o jakiejkolwiek gwarancji. Jeśli w ogóle coś jest, to jedynie odwołanie się do powyższej ustawy i na tym koniec. Odpowiedzcie więc sobie sami na pytanie: jakie realne zabezpieczenie oferują nam pośrednicy???:) i jakie mamy szanse w sądzie na wygraną z pośrednikiem, jeśli w umowie nie zostanie dokładnie sprecyzowana jego odpowiedzialność???

Krótko - posrednik jest po to, żeby transakcja przebiegła bezpiecznie.
Dlatego pośrednika nalezy wybierać swiadomie ! a nie przypadkowo.
Jezeli sprzedajemy - zwiazac sie z jednym, sprawdzić, porozmawiac ile i jakich transakcji przeprowadził - wbrew pozorem są transakcje mniej lub bardziej zagmatwane prawnie.
Wyłączność to jedyny sposób na uporzadkowanie rynku. Wyłacznośc jest jedynym obowiazujacym standardem na całym swiecie. Dla mnie jako posrednika rynek powinien wygladac tak:
- wspólpraca z posrednikiem na wyłaczność
- sprzedaz samodzielna.
Umowy otwarte, wydzwanianie po ogłoszeniach to porazka dla wszystkich - i dla zawodu pośrednika i dla klientów.
A umowa otwarta to udawanie - pośrednik udaje, że sprzedaje, a klient że z nim współpracuje. I jedni i drudzy mają się wzajamnie gdzies :).
Pracuje na wyłączność, klient w każdej chwili moze przyjść i sprawdzic co zostało zrobione w sprawie jego konkretnej oferty. I wtedy widac ile jest czynnosci do załatwienia i jakie były nakłady finansowe.
To, że jak się podpiszę umowy z kilkoma biurami tylko pogarsza sprawę, bo robi sie gigant bałagan. Patrz www.pbon.pl
Wyłacznośc www.mls.pomorze.pl
pozdrawiam
Pośrednik

i tak nie zakumają

I ciągle nie ma konkretnej odpowiedzi na postawione pytanie. Nikt się nie wpisał z konkretną sprawą w której BN uruchomiło rzeczone gwarancje.
Np. w przypadku pozbycia sie niechcianego meldunku i niemożności przejęcia mieszkania w następstwie.

Panie pośrednik od tych "zagmatwanych spraw" Wchodzisz pan w kompetencje adwokata tudziesz notariusza.

Chwalisz się tym że robisz to co robi nasze państwo za nasze podatki (Sąd, Notariusz).
Napisz co tobisz Ty!
Pobiegać po urzędach to ja mogę też i to za mniejsze pieniadze
A pan też chomikujesz oferty i nie pokazujesz ich klientowi bez "podpisania" kolejnej umowy?
Przedstaw swój cennik szczegółowy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

gadanie głupot...to notariusz daje maksymalne gwarancje a nie pośrednik...zrozumcie to wreszcie...idziesz do notariusza podpisujesz umowę przedwstępną, potem końcową, notariusz załatwia KW i podatek i z głowy, bez problemu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Leśna Góra (5 odpowiedzi)

Leśna Góra powstaje na Niedźwiedniku. Zapewnia wyjątkową bliskość natury, a jednocześnie dogodny...