Giertych: przywróćmy mundurki

Opinie do artykułu: Giertych: przywróćmy mundurki.

Powszechny powrót szkolnych mundurków? Roman Giertych, minister edukacji narodowej chciałby, aby każda szkoła mogła wprowadzić obowiązek noszenia jednolitych strojów. Decyzję należałaby do dyrektora szkoły bądź rady rodziców.

Zapis o możliwości wprowadzania mundurków ma się znaleźć w nowelizacji ustawy o systemie oświaty. Minister Roman Giertych przekonuje, że takie rozwiązanie ma wiele korzyści. - W szkole nie będzie już sytuacji, kiedy dzieci przechwalają się strojami - to jedna z ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

no i dobrze

chciałam powiedzieć, że w sumie to dobry pomysł z tymi mundurkami, ponieważ może dzięki temu te biedniejsze dzieci nie będą się czuły wyalienowane, ubrane w troszkę gorsze ciuszki niz inne koleżanki i koledzy. I przynajmniej nikt nie będzie się z nich śmiał itd.

Ratuunnkuuuuu!!!!!

Nigdy w życiu nie zalożę jakiegos śmierdzącego mundurka....czy my jesteśmy z czasów przedwojennych żeby jakieś szmatki nosic!!!!???????
Giertych to zkretyniały dziadek!!
Każdy niech ubiera się jak chce...i jak mu się podoba...

Swięty Boże ratuj!!!!

Wojtek 16 lat

Słusznie prawisz Wojtku, jak się jest grzecznym lub grzeczną to nie ma się czego bać. Można jeszcze lać linijką po łapach, wstawiać do kąta lub wyrzucać za drzwi w ekstremalnych przypadkach klęczenie na grochu lub tłuczonej cegle. Bardzo skuteczne metody wychowawcze.

no to prosimy pedro - kogo Macierewicz niesłusznie oskarżył?

z góry odrzućmy Wałęsę, którego przypadek jest tak ewidentny, że aż przykry. Drugi to Chrzanowski, który się do współpracy przyznał - ktoś jeszcze?

Za mundurem kaczki sznurem......

Jako absolwent I LO w Gdańsku pamiętam okres , kiedy i mundurki i obowiązkowe tarcze i czapeczki z daszkiem były na topie.

Bez tych imponderabiliów pan psorek Andrzejewski nie miał w zwyczaju wpuszczać do szkółki , o ile miał dyżur , inni byli normalni.

Były też eksperymenty by po dzwonku zamykać na cztery spusty krynicę wiedzy.

Wraca nowe , nieważne co pod czapką , byle mundurek był.

A potem oblana matura i prezent od LPR w postaci świstka za nieuctwo , lenistwo i głupotę.

Jako żywo IV RP zbliża nas do III Rzeszy. Tyż liczył się mundur , wiara w Furera /w jednym jaju dwa żółtka/ , trzaskanie kopytami po bruku.

Kto widział święto oberpolicmajstra Dorna , ten wie.

Zamiast laurki ,kaczory herbu s****zka dostały w prezencie detektywa z gębą w asfalcie na stacji Orlenu.

Setka antyterrorystów udowodniła , że ciężkie pieniądze wydawane na policję są marnotrawione.

Rutkowski wróg N01 , hehehe , Red Hot Czyli Lepper maczał w tym swoje lepkie łapki.

Dzisiaj ruszyło CBA - drżyjcie przeciwnicy PiS , kolejna mutacja Czeka i NKWD już robi listy do odstrzału.

Na koniec deser - Macierewicz , oszczerca lustracyjny na WSI.

Jako sołtys na wsi by się nie utrzymał , ale na WSI jest dobry.

Paaaaaanie ministrze Sikorski ! Wstyd i hańba , czemu nie podasz się Pan do dymisji?

Dla stołka takie upokorzenie ?

POWINNY BYĆ ZMIANY LECZ NIKT OD RAZU WARSZAWY NIE ZBUDOWAŁ!!!

NA POCZĄTKU POWINNY BYĆ MUNDURKI CAŁY STROJ LETNI I ZIMOWY. ZAKAZ POD GROŹBĄ KONFISKATY RÓŻNYCH ZABAWEK I TELEFONÓW KOMÓRKOWYCH. LUDZIE TO JEST SZKOŁA A NIE MIEJSCE GDZIE SŁABI I BIEDNI MAJA MIEC GORZEJ NIŻ BOGACI. MUNDURY POWINNI MIEĆ RÓWNIEŻ NAUCZYCIELE ABY DAWAĆ DOBRY PRZYKŁAD. NAUCZYCIELE POWINNI RÓWNIEŻ MÓC UKARAĆ UCZNIA ZA ZŁE ZACHOWANIE UDERZAJĄC GO KIJEM PO ŁAPACH. A JAK KOMUŚ TO NIE PASUJE TO NIE MUSI UCZĘSZCAĆ DO SZKOŁY. NIECH NIKT NIE MOWI ZE NAUCZYCIEL NIE MA PRAWA BIC PONIEWAZ GDY KTOS SIE GRZECZNIE ZACHWUJE TO NIE DOSTANIEPO RĘKACH I NIE MA SIE CZEGO BAĆ.

Józefo

naprawdę uważasz, że dziewczęta po szkole będą się odwiedzać w mundurkach szkolnych?

Wojak

Za mundurem panny sznurem

nam wprowadzili mundurki po polaczeniu dwoch szkol, mimo ze poszlismy do szkoly niemundurowej... nasze "mundurki" wygladaja w ten sposob, ze kazdy mam miec czasrne spodnie i jakas tam marynarke, bez zadnych tarcz czy identyfikatorow. mimo tego czesc osob i tak przychodzi ubrana jak chce albo w polowie regulaminowo. na poczatku drugiej klasy wysylali do domu za brak stroju ale z powodu skarg rodzicow teraz wpisuja tylko uwagi. ja musialam skompletowac sobie cala garderobe bo nie mialam takich ubran a teraz i tak nie przejmuje sie tym obowiazkiem skoro nie wyciagaja z tego zadnych konsekwencji.

brawo, kolejna rewelacja

rozumiem ze amnestje lobbowaly prywatne szkoly wyzsze, a mundurki kto lobbuje???

Tych co krytykują pomysł uświadamiam...

Osskaa i inni co popierają- gratuluję jasnego umysłu i troski o własne i cudze dzieci. Chylę czoła...

Tym co są przeciw powiem tak- albo nie macie własnych dzieci, albo kompletnie nic o nich nie wiecie! Żenada! Z troski o własne dziecko czasem podsłuchuję rozmowy majej 10-letniej córki z koleżankami, albo dziewczynki po prostu rozmawiają przy mnie lub ze mną- mamy świetny kontakt. Co?! Juz nie pamiętacie czasów jak się czuliście kiedy połowa klasy była ubrana w tureckie ciuchy, a Wy nie? Krótka pamięć co?

Dla przykładu dialog 10-letnich dziewczynek:
-Ooo...jakie fajne masz spodnie! Za ile kupiłaś?
-120. Mama nigdy nie Kupuje mi tańszych ciuchów!
-firmówka?
- no jasne! Co ty, ja z lumpeksu ciuchów nie noszę!
- A Monika to chyba kłamie, że ma spodnie ze sklepu..są używane. Widać!
-no tak, u niej bieda, a w ogóle to ja jej nie lubię. Wstyd się z nią pokazać.

Po czym moje córka stwierdziła, że też nie będzie się już przyjaźnić z Moniką i oświadczyła, że też chce takie spodnie, bo z nią też nie będą się kumplować inne dziewczynki (!!!!!!!!!!!!)
Włosy stanęły mi dęba! Rozmawiałam ze swoją córką dobre pół godziny na jeden temat! Były łzy, próby wymuszenia, strach przed brakiem akceptacji, a dwa dni później nie chciała iśc do szkoły bo ją brzuch bolał....

JESTEM ZA MUNDURKAMI!!!! Nie dlatego, że mnie stać czy nie stać na nowe co miesiąc spodnie za 120 zł, ale dlatego, że strój dziecka nie powinien być kryterium doboru towarzystwa. To chore!

Mundurki..

owszem ale tylko do szkół elitarnych prywatnych z najwyższej półki.Reszta w dresach adidasa z gildii do szkół.Aby ten motłoch nie deprecjonował szkolnego mundurku.Pisze to mając przed oczami zdjęcie córki kuzyna ktora ukończyła w NY elitarną szkołę średnia.O zgrozo oni tam mieli mundurki.!!!!

Hm. Co do zakupu dzieł zebranych Jana Pawła II, to to najgłupszy pomysł, jaki kiedykolwiek słyszałem. Z całym szacunkiem dla Jana Pawła, ale jego pisma w większości są naprawdę trudne w odbiorze. Lektura jego dzieł wymaga naprawdę solidnego przygotowania intelektualnego, i nie przypuszczam, by w podstawówce czy gimnazjum ktokolwiek po nie sięgnął.
Pomysł ten dobry jest tylko i wyłącznie dla wydawcy tychże dzieł zebranych...
Co do mundurków, to niestety, nic się nie zmieni, co najwyżej znikną gołe brzuchy, wyłażące stringi i bluzki po młodszej siostrze.

ostry 107.
Tekst jest powszechnie znany (tak mniemam) i został opatrzony cudzysłowiem, więc uznałem że wystarczy.
Co do reszty no comment

dobrej owszem, ale z okresu pozytywizmu raczej.

co zaś do mundurków - pomysł dobry choć żadna rewelka - nie wiem czym tu się tak podniecać - dyskusje z dzićmi neostrady uprawiacie. To niepoważne.

Brawo ROMEK !!!!

i nareszcie . Ja też chodziłem w mundurkach Romak i było ok .Brawo !!!! nareszcie skączy sie rewia midy w szkaolch !!!!!

do "zniesmaczonych", a zwłaszcza niebieskiego mundurka!

nową"tragedie narodową"piszecie?
Widaćupał wyzwala te pokłady skumulowaneej energii,szkoda tylko,że bez stylu i formy/sic!/.
Otoż taki np." mundurek" wkleja skądinad ciekawy fragment tekstu /kawał dobrej literatury,z okresu Oświecenia!/i nie widzi potrzeby zaznaczyć odpowiednio,że to cytat+plus żródło!,a może sobie autorstwo przypisuje?:)))
No cóż "niechlujstwo"?,czy aby tylko?...,a może wzorce rodem z pokolenia MTV XXIw!:)...szkoda słów!
To tak jest kiedy szkoła nie nauczy to potem nawet z butów i garnituru od Armaniego kurz /lupież/i słoma się sypie!:(
,a ja bym poszedł jeszcze dalej;przywrócić do szkół higienistki szkolne!;dla sprawdzania czy uszy i zęby umyte i czy brudu pod paznokciami nie ma"uczeń/nnica!/",nie mówiąc już o czystym kołnierzyku!koniecznie białym i codziennie prasowanym:)))ot jaka to by mitręga dopiero była do takiej szkoły chodzić...tia pomarzyć tylko..,przeciez szkoła i kindersztuba to wymysł oszołomów..."psycholi od rydzyka"?no comment!.

Giertych

niech wytłumaczy młodzieży co jego tatuś majstrował do spółki z Jaruzelem w roku 1980 i 1981
a potem dalej niech pieprzy o tzw. patriotyźmie!

Naprawde nie rozumiem BOSKIEGO Romcia!!!

Ja chodziłem do szkoły gdzie mundurki (marynarka) były koniecznością. Moje odczucia były wtedy raczej negatywne, a to dla tego ze dla częsci uczniów miała możliwość zostawienia mundurka w szkole w zamykanej szafce (tak jak ma to miejsce na amerykańskich filmach) a inna cześc musiała je tarmosic do domu, nieczęsto schowane do plecaka (tak wygodniej) a nastepnego dnia wygladal jak psu z gardla wyjety.

Moje pytanie jest nastepujace : skoro niektóre szkoły maja obowiazek noszenia mundurków, to wychodzi na to że inne szkoły rowniez mogą taki obowiązek wprowadzić i to bez "ZEZWOLENIA ROMCIA" !!!
wiec w moich oczach, sa to kolejne bzdury, zeby o Romciu media nie zapomniały, żeby mogł sie pokazac w TV i to nie wazne czy będą o nim dobrze mowić czy źle, wazne ze bedea.

temat przerobiony z mundurkami

Ja sam chodziłem do szkóły mundurowej

a fartuszki szkolne to wybaczcie zupełnie co innego
Sami je zwalczyliśmy

Na lekcjach bez fartuszkow przy dolnych pedagogach tez uczy
sie fizyki tudziez innych przedmiotów . ak komouś wydaja sie fartuszki dobrym elementem to niech powie czy ludzie z zamknientymi granicami po dwoch stronach tez byli "normalni"

Masz sentyment to sobie noś , mnie nie zmuszaj bo nie zmusisz

Tylko wzbudzicie tu bunt ,ktory skonczy sie waszym rodzinnym sadem miedzynarodowym .

Wiec lepiej sie wczesniej opamietaj chłopie Romku.