Giertych: przywróćmy mundurki

Opinie do artykułu: Giertych: przywróćmy mundurki.

Powszechny powrót szkolnych mundurków? Roman Giertych, minister edukacji narodowej chciałby, aby każda szkoła mogła wprowadzić obowiązek noszenia jednolitych strojów. Decyzję należałaby do dyrektora szkoły bądź rady rodziców.

Zapis o możliwości wprowadzania mundurków ma się znaleźć w nowelizacji ustawy o systemie oświaty. Minister Roman Giertych przekonuje, że takie rozwiązanie ma wiele korzyści. - W szkole nie będzie już sytuacji, kiedy dzieci przechwalają się strojami - to jedna z ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

"wyznawców zabobonu socjalizmu(komunizmu i pokrewnych bzdetów}"

Oj wit, (przepraszam, czy to od witalności?) co Ty wiesz o zabobonach, i tak naprawde gdzie i u kogo one występują? Gdyby przeanalizować droge życiowa protoplastów i ustawicznie kształconą w "gertychowej szklarni" politycznej imienia Romana (nomem omen?) od Dmowskiego. Jawna dzaprobata dla kondycji ówczesnych władz skłoniła go do przedsięwzięcia pewnych akcji (o charakterze jakim wole tu nie pisać). W tym celu zbratał się z aktywem PZPR, wchodząc w skład gremium doradczego, ustanowionego przy boku gen.Jaruzela(a że w tym okresie Romus dorastał, myśle, że spodobał mu sie mundur - i tak mu już zostało). Natomiast odnośnie zabobonu socjal.- jak piszesz, i wiare w tajemnicze, nadprzyrodzone związki między zjawiskami, w magiczną moc słów, przesądów; a taki dobitny przykład mieliśmy ostatni podczas "zaklinania deszczu" w Sejmie i jedynej uprawnionej do wykonywania praktyk, ale czy magicznych wypływających z tej wiary, opartych na przekonaniu o ich skuteczności. Jakoś deszczu nie widze, choć kolega mi powiedział, że padał tam gdzie na nich głosowano.

buhahahhh

zobaczycie że w nastepnym roku wprowadzą przedmiot 'wychowanie rolnicze'. bedziemy uczyc się naprawy traktora :D
a tak poważnie o tych mundurkach to ja jestem ciekawa kto je będzie szył(?) i czy państwo będzie za nie płacić(?!!!). Niektórych nie stac na kupienie ksiażek(nie mówiąc o cwiczeniac,zeszytach itp.) a ty mundurki... ehh

osska

Bzdura. Mieszkam w UK od 2 lat. Poczytaj sobie jakie osiagniecia maja szkoly dla dziewczat, szkoly dla chlopcow oraz szkoly koedukacyjne... Tu sa rankingi szkol, co daje mam mozliwosci porownan. Szkoly dla dziewczat i chlopcow osobne to tylko tradycja i typowe katoliki.
Mam 2 corki i w zyciu nie zamknelabym ich w katoliku dla dziewczat, chodza do prywatnej szkoly koedukacyjnej.

NIe wiem skad ta tendencja, ze rozwoj dziewczat i chlopcow jest rozna - fizycznie - owszem, ale nie intelektualnie.
Uwazam, ze kazdy zdrowy nastolatek rozwija sie prawidlowo majac mozliwosc przebywania w miksowanych szkolach.

A co do tego czego ma uczyc szkola...
Zacznijcie od tego i sami zacznijcie sie przykladac do wychowania swoich dzieci. JESLI TY NIE NAUCZYSZ SKROMNOSCI I POWSCIAGLIWOSCI SWEGO DZIECKA TO SZKOLA NAPEWNA JEGO NIE NAUCZY POPRZEZ MUNDUREK!

Waszka

Nie jestem biegły w temacie mundurków,ale jeżeli do tej pory nie było to zabronione,to wszystkie pomyje z tej dyskusji wylane na głowe ministra wylane są na zasadzie odruchu psa Pawłowa:Giertych-wylewać pomyje!,tak reaguje 90%internautów-wyznawców zabobonu socjalizmu(komunizmu i pokrewnych bzdetów}

Ludzie ludziom zgotowali taki los.

Brawo! Brawo!

kogo jak kogo, ale Pana Giertycha nigdy nie lubiłem. okazuje się jednak, że czasem wpadnie na trafny pomysł. jak najbardziej jestem za tym projektem!

Wit,

a może napiszesz mi gdzie to było zabronione.

Toż nie kto inny tylko w 1999 poseł Marek Biernacki(PO) twierdził, że generalowie Wojska Polskiego maja "cyrkowe mundurki".
Nie wiem jak wygladaja "cyrkowe mundurki", ale napewno najfajniejszy mundur w calym ministerstwie będzie miał Generalny Minister Gertych.

a minister uczy sie z teczki historycznej po ojcu

stad i te maoistyczne zapędy u niego :)

Przez chiny droga do jednorazowego spoleczesntwa z zalewem na inne kraje . Oto zmyslny plan przypidówki pis

Kiedy go zamkną i najlepiej w muzeum woskowych figur . by tam straszył :)

Bardzo dobry pomysł niezłego ministra,

który w przeciwieństwie do czerwonej hołoty rzadzącej PRL, nie nakazuje! noszenia mundurków a jedynie dopuszcza taką mozliwość;zwieksza zakres naszej wolnosci-o szczegół-ale i to wazne.Z cała pewnościa szkoły z mądrą dyrekcją i mądrymi rodzicami skorzystają z tej mozliwości.O korzysciach wynikających z ograniczenia targowiska próżności wsród dzieciaków nie piszę,bo dla każdego myślącego są oczywiste.

o sam guru zaszczycił

"rozwój chłopców i dziewczynek nie jest jednakowy"
To akurat widać gołym okiem, mutacjom mówimy nie!

Jóżefo gratuluję ci wytrwałości

Czytałem te wypociny innych mundrych i tak jak myślałem, oprócz steku wyzwisk i egzaltowanych wynurzeń typu mohery, hitlerjugend, itd nie ma żadnego, racjonalnego argumentu przeciw noszeniu mundurków w szkołach!!

Także JÓZEFO droga, pełne chapeaux bas!!

Minister ma rację bo:
1. Nie narzuca siłą, tylko zaleca - to RODZICE mają podejmować decyzje
2. Mudurki mogą być dowolne - to szkoła ma decydować, co podkreśli jej tożsamość i zwiększy prestiż

Argumenty pseudoprzeciwników są takie:
- mundurki nie zlikwidują mizdrzenia się w szkołach i epatowania bogactwem, poza tym co ta za przymusowa równość.

Odpowiadam zatem, że fakt, że nie wszystkich złodziei da się złapać może nam pozwolić nie łapać żadnego??

A szkoła nie jest rewią mody, Szkoła ma uczyć i wychowywać m.in. skromności i powściągliwości, a chociażby takie postawy promować!!

Kolejnym krokiem powinno być stopniowe odchodzenie od szkół koedukacyjnych, gdyż rozwój chłopców i dziewczynek nie jest jednakowy, a dzieci ze szkół niemieszanych osiągają lepsze wyniki w nauce. Takie są zresztą wszystkie elitarne szkoły w USA czy w UK, począwszy od ETON.
DIXI!

Ja proponuje,

ubrać w mundurki także ministrów a w szczególności "najmadrzejszego inaczej".

A może był zakaz chodzenia obecnie przez młodzież w mundurkach? A może będziemy swiecili powrot MAOIZMU?

no i nie jest to ustanowione decyzją ministra... ...

na zachodzie elitarne szkoły mają mundurki. I jest to wyraz snobizmu. Nie każdy może mieć krawat z Eaton

No i bardzo dobrze!

na zachodzie chodza w mundurkach i jest dobrze!

A ja myśle, że WIELKI MINISTER

chce się przypodobać łOjcom i KK oraz NATO, bo coś w tym jest, zaczeło sie od polemiki n.t. mundurków(komż) do pierwszej komunii.
Ci co np. wychowali sie na osiedlu wojskowym, klasztorze,itp. gdzie najgorszym wyzwiskiem jakiego mogl uzyc ojciec/ks. do niesfornego syna bylo "zachowujesz sie
jak ostatnia cywilbanda/osoba świecka". I stad pozostal jakis sentyment do munduru/sutanny.

W szczęśliwym dobrze rządzonym kraju minister edukacji nie ma innych problemasów.
Dzięki Ci Ojcze Dyrektorze, że pomogłeś wygrać jedynej na świecie sprawiedliwej i praworządnej partii. Jakże mądre i głebokie ich decyzje wszystkie są!
Precz z pomarańczowymi dredami u licealistów! Gimnazjalistki mówią NIE Martensom! Jeansy i czarne podkoszulki do Jeanslandii!

...

każde jego wystąpienie,kazda jego konferencja prasowa każdy jego pomysł wywołuje takie zamieszanie co widać wyzej.Byle kmiot,przygłup i gamoń nie sPOwodowałby takiej histerycznej reakcji określonych kół.Romek ty naprawde jesteś wielki.