Giertych: przywróćmy mundurki

Opinie do artykułu: Giertych: przywróćmy mundurki.

Powszechny powrót szkolnych mundurków? Roman Giertych, minister edukacji narodowej chciałby, aby każda szkoła mogła wprowadzić obowiązek noszenia jednolitych strojów. Decyzję należałaby do dyrektora szkoły bądź rady rodziców.

Zapis o możliwości wprowadzania mundurków ma się znaleźć w nowelizacji ustawy o systemie oświaty. Minister Roman Giertych przekonuje, że takie rozwiązanie ma wiele korzyści. - W szkole nie będzie już sytuacji, kiedy dzieci przechwalają się strojami - to jedna z ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Załamana...ja jestem załamana Twoim egoizmem..

Problem w tym, że nie wszystkie dzieci mogą chodzić ubrane tak jak chcą i jak im się podoba.Pomyśl czasem co czuje dziewczyna obok, ktrej nie stać na kupienie tego co masz na sobie..? Zdarzyło ci się to kiedyś?

P.S. To jak wyglądasz zawdzięczasz rodzicom- nie sobie.

bardzo dobry pomysl powrotu do dawnych obyczajow

szkoda ,ze wypowiadajacy sie na tym forum sa tak niedojrzali i nie rozumieja,ze pod jednolitym strojem mozna ukryc zarowno biede jak i nadmiar ekstrawagancji.Szkola to miejsce nauki demokracji , a nie miejsce wywyzszania sie jednych i ponizania drugich.Mam wrazenie,ze nie chodzi tu o mundurki, a fakt ze to proponuje Giertych.Pewnie jak ministrem bylaby p.lybacka albo Wiatr to nie byloby takiego sprzeciwu.Radze uzbroic sie w odrobine obiektywizmu.Sama chodzilam do szkoly w granatowym fartuszku lub w bialej bluzce i ciemnej spodnicy i mam jak najlepsze wspomnienia z czasow szkloy podstawowej jak i licealnej.Pozdrawiam pedagogow i uczniow i zycze milych wakacji i odrobiny zyczliwosci wobec innych inaczej myslacych.

Do paru osób...

Smok-1.jedno oswiecone i uświadomione dziecko całej klasy nie przekrzyczy. 2. Ja jedna przekonam całe grono rodzicielskie z klasy mojej córki. Mam mocne argumenty-wystarczy.

Zażenowany- serio nie widzisz związku pomiędzy stringami a spadkiem poziomu nauczania?! Pomyśl zanim napiszesz.

Lacoski- pomogą, pomogą, uwierz mi na słowo. Na trąd trzeba zadziałać od wewnątrz- przypalanie spirytusem nie pomoże.

wf-na historie

Smiechu warte zlikwidować lekcje wf gdzie dzieci tyle godz siedzą w ławkach ,gdzie w kl na 30 dzieci 90%ma wady postawy to sie nie miesci w głowie!!!

...

Jak moze mundurek zmienic podejscie do szkoly? Debatujecie, ze lepsze dla biednych dzieci, nie widac statusu itd... A niby skad matka kupi dziecku munduerk jesli chodzi w ciuchach po braciach lub za kilka groszy ze szmateksu?
Oczywiscie zdania sa podzielone.

Co mnie tu najbardziej zaskoczylo?!
Ludzie, ile Wy macie lat? Czy "zapomnial wol jak cieleciem byl?" Czy nie macie w ogole szacunku dla naszych dzieci? Jak mnie draznilo, gdy bedac dzieckiem wymagano od nas szacunku dla wszystkich starszych, nas natomiast traktowalo sie jak cos gorszego gatunku.
Gowniary-tirowki-wygladaja jak k... Jak mozna okreslac tak dzisiejsza mlodziez? Jak sie zachowuja? A jak MY sie zachowywalismy gdy mielismy ich wiek? - Kazdy zdaje sie pamieta tylko to jaki byl ulozony. Hehehehe, To cos sie tu nie zgadza, gdzie sa ci dorosli, ktorzy byli dziecmi kiedy ja nia bylam? A pamietam krytyke pod adresem mlodziezy gdy sama chodzilam do liceum...
Wszystko sie zmienia, a to jak wygladaja nasze dzieci tez swiadczy troche o nas. Zacznijmy od szacunku dla nich i rozmowach, a nie wiecznej krytyce.
Mam corki w wieku 13 i 15 lat. Od roku nosza mundurki bo wynioslam sie z Polski. NIe sadze, ze zmienilo to ich podejscie do nauki czy postrzegania znajomych ze szkoly.
Cieszy mnie natomiast, ze wychowuje corki tak by szanowaly wszystkich i tych doroslych i tych "krzyczacych o akceptacje".

Bolo

Łobuzie jeden przyznaj się publicznie że tarczę nosiłeś przypiętą do rękawa przy pomocy czterech szpilek. Najlepsze były kapcie w worku i codzienne kontrole. Mowa o II LO

Ostry

Masz słuszność, wszystko to przerabiałem ponieważ nie zaliczałem się do bardzo ugrzecznonych. Co do nauczycieli z kubłem na łepetynie to myślę że jest to nieodpowiedni dobór kadr. Wielu naszych pedagogów jest po prostu z innej planety, albo nie potrafią "sprzedać swojej wiedzy" co wiąże się z brakiem autorytetu albo zwyczajnie z powodu różnych ułomności nie nadaje się do tej roboty.
Dziatwa jest pomysłowa i wykorzysta bezwzględnie każdą słabość nauczyciela. Myślę że mundurki nic nie pomogą Idziemy z postępem więc niebawem trzeba będzie w niektórych szkołach zatrudnić ochronę, zainstalować bramki z wykrywaczem metalu itd. W końcu o to nam wszystkim chodziło prawda? Europa pania Europa.

status nauczyciela upadł - to pewne
a przy takim ministrze edubikacji - to legnie w gruzach
ja nosiłem tarczę II LO na rękawie i ona zupełnie nie przeszkadzała
ale w tamtych czasach było NORMALNIE
normalna muzyka, normalne filmy /w kinie - nie na DVD/
nie było idiotyzmów typu doda, mandaryna, rap, hip-hop, etc.
i nie miałem na maturze problemów ani z matematyką ani z polskim
teraz giertych dla zdobycia sobie poklasku tzw. młodzieży wymyśla amnestię, mundurki, pieśni patriotyczno-idiotyczno-odbytnicze i dzieła JPII, których współczesne pokolenie szkolne nie rozumie tak samo jak równania kwadratowego!
pieprz się wc-premierze, ja gier tych nie lubie....

"Roman Giertych, minister edukacji narodowej chciałby, aby każda szkoła mogła wprowadzić obowiązek noszenia jednolitych strojów. Decyzję należałaby do dyrektora szkoły bądź rady rodziców."

a teraz to niby do kogo należy?
to rodzice są przeciwko mundurkom, bo to koszt i kłopot dla nich, a oni mają ważniejsze sprawy na głowie...
tjaaa

i bardzo dobrze....

jedyna madra rzecz, jaka wprowadzi Giertych- jestem za noszeniem mundorkow przez wszystkie malolaty poczawszy od podstawowki a konczac na liceum.... skoncza sie parady niedouczonych gowniar z brzuchami na wierzchu i strojami jak z burdeli. Jedne laski nie dosc ,ze nie maja gustu ani smaku - to jeszcze figury, wiec takie mundurki stosownie zakryja ich watpliwe wdzieki.... uff

DEBIL

Z czystym sumieniem moge powiedziec, ze wiekszego idioty chyba nie spotkalem. To jest tak istotna sprawa, te cale mundurki, ze olac nalezy niski poziom nauczania, biede w szkolach. ALE BEDZIEMY MIELI MUNDURKI i to sie liczy. Patrzeba na frajera i widze ze klamie prosto w oczy, a jeszcze do tego jakby satysfakcje czerpal... Giertych, skocz do Libanu.

Bajera!

Niech jeszcze nakaże podział na szkoły dla dziewczynek i chłopców, i w ogóle ten wuef to zlikwidować na rzecz przedmiotu np.wiedza o Giertychu. Sorry! co za kretyn z tego Romana! brak słów, to co on sobie wymyśla jest śmieszne, a raczej smutne. Siąść i płakać-bo to jego widzmisię przecież nas dotyczy :(

oszaleli. !

co do tych mundurków... jak chcą je wprowadzic... niech wprowadzają. ale żeby państwo za nie płaciło bo nie stac mnie zeby kolejne kilkaset zlotych wydawac na mundurek bo i tak za moje książki do szkoły płace conajmniej 500 zł. !

"przeciez w chwili obecnej dyrektor szkoly ma juz taka moc, ze moze ustlic iz w szkole nosi sie mundurki. mr. G jak zwykle robi szum o cos o czym nie ma pojecia. byle by zaistniec, byle by pozyskac elektorat. usiasc i plakac.

Autor: miu miu "
Dyrektor szkoły mundurowej to i owszem - skoro składa się papiery i chce uczyć w takiej szkole to należy się dostosować. Natomiast dyrektor podstawówki może sobie pogwizdać bo rodzice kategorycznie powiedzą NIE.
- bo musieli by ruszyć tyłki i kupić dziecku "mundurek"
- bo to przestarzałe
- bo mamy wolnośc i nike nie będzie mi mówił w czym ma chodzić moje dziecko...
- bo to kosztowne
i tysiące innych "argumentów"
Dziecko nie musi nosić ciuchów za niewiadomo ile, stringów w wieku 8 lat i najmodniejszej bluzy - ale od tego są rodzice żeby mu wytłumaczyć

Nie należę do zwolenników Giertycha, ale......

Nie należę do zwolenników Giertycha, a właściwie to generalnie jestem jego przeciwnikiem. Należę jednak również do (chyba niewielu) osób, które mają swoje własne poglądy, niepasujące do ideologii żadnej, z istniejących w naszym kraju, partii politycznych. Stąd ludzi dzielę na mądrych i głupich, dobrych i złych bez względu na ich przynależność partyjną. Podobnie rzecz się ma z moimi poglądami. Ze zdecydowaną większością działań obecnego rządu nie zgadzam się, ale są też i takie, które podzielam i to znowu bez względu na to, kto je zgłasza, bo uważam , że podobnie jak z ludźmi - są działania dobre i złe, mądre i głupie. Wracając do pomysłu z mundurkami szkolnymi, to zdecydowanie go popieram. Mam dwoje dzieci w wieku szkolnym i doskonale dostrzegam ten problem. Dzieci nuworyszy (często niezbyt rozgarnięte, podobnie zresztą, jak ich rodzice) forsują swiostą rewię mody w szkole, chcąc pokazać, że w tym elemencie to one są górą. Należę do pokolenia, które chodziło do szkoły w bluzach i fartuszkach szkolnych, z tarczami szkolnymi na ramieniu. Mam w związku z tym możliwośc porównania, w przeciwieństwie do 99% wypowiadających się tu tzw. "internautów". Zdecydowanie popieram ten pomysł ministra edukacji. Szkoda uzasadniać , bo dla ludzi światłych jest to nie potrzebne, a dla maluczkich szkoda czasu

rewia mody kosztuje

Czytam kontrargumenty, że mundurki kosztują.

Ale kiedy młodzież nosi mundurki, to nie ma rewii mody w szkole i dzieci drożej ubrane nie nakręcają innych. To duża presja na młodą osobę, wyrózniać się "gorszym" strojem.

Locoski!

Czyż byśmy do tej samej szkoły chodzili?:)
i co żle Cię ta szkoła wyedukowała?
Co w tym złego jak kara uciążliwa/klęczenie na grochu!/,a w tym czasie inni mogli ,w piłkę na boisku szkolnym pograć:)toż taka kara to dyshonor był i upokorzenie dla delikwenta!
Po godzinie 20-stej grzecznie do domu!...
,a czemu zniesiono religię,w szkole?myślałeś o tym?hmm...
Wolisz obrazki typu kubeł na głowie nauczyciela?...
"Taka Ojczyzna jakie Jej mlodzieży chowanie..."

To nie tak

"że się ktoś czuje gorzej" to jest marny argument. Nie szata zdobi człowieka. Mało ludzi wie co to godność. A wystarczy wprawdzić w słowniku. Godność to imię. Na pytanie: jak godność Pani? odpowiadasz: Janecka. jeśli odpowiesz "Dobrze", tylko się ośmieszysz.
Mundurki są symbolami i mają funkcję wzbudzania dumy z należenia do czegoś dobrego. Nie mają w ogóle funkcji sprawiania że "biedni czują się dobrze". Nie chleba i igrzysk, dziewczyno, tylko honoru.

"kupno dla bibliotek wszystkich szkół średnich 15-tomowego wydania dzieł zebranych Jana Pawła II (koszt jednego zestawu to 1125 zł, zaś wszystkich kompletów 19 mln zł)"

Dość dawno czytałam, że taki pomysł owszem był, ale padł, minister się z niego wycofał.
Czemu w artykule traktuje się go jako aktualny?
Dużo takich tu "nieścisłości"?

Mundurki - jeśli rzecz zależy od dyrekcji szkoły i rady rodziców, to czemu nie.