Grill, ognisko ewentualnie pub vol 3.

Pierwsze zorganizowane przeze mnie tegoroczne ognisko było bardzo udane. Druga próba zorganizowania ogniska okazała się kompletnym niewypałem (prawdopodobnie z powodu niesprzyjającego terminu). Nadszedł więc czas na próbę numer trzy.

Ognisko będzie imprezą o charakterze otwartym. Nie ma limitów wiekowych ale osoby niepełnoletnie tylko pod opieką osób dorosłych ;)

Miejsce:
Przetestowana wcześniej lokalizacja w parku Reagana.

Termin:
12.07.2013. Ponieważ jest to piątek zdaję sobie sprawę że będzie on mało sprzyjający dla pracujących w sobotę więc zanim zabiorę się do załatwiania formalności poproszę osoby zainteresowane o zgłaszanie swojego akcesu. W przypadku uzyskania zadowalającej frekwencji pomyślimy nad zakupem i transportem drewna oraz ustaleniem pozostałych kwestii organizacyjnych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grill, ognisko ewentualnie pub vol 3.

Ciekawe co uświadomiła by policja lub ITD ;>
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

> kierowcy jadący z tyłu pewnie już odmawiali wszystkie godzinki...

Szczerze mówiąc, nie zastanawiałem się nad tym :D

Ocieranie kół o nadkola byłem w stanie przeżyć. Gorzej, jak w połowie drogi uświadomiłem sobie, że słupki dachowe nie są konstrukcyjnie przystosowane do takiego ciężaru i oczyma wyobraźni widziałem już pękające szyby, zapadający się dach i szeroką, płaską trumienkę na moje truchełko :D

Co jak co ale bali na dachu osobówki , to jeszcze nie widziałem :D kierowcy jadący z tyłu pewnie już odmawiali wszystkie godzinki oraz spowiadali się przez telefon :P

Z paletami jednorazowymi problemu nie ma , skrzyniopaletami też nie . Widziałem też kilka palet które były w rozmiarach eurówek ale dokładnie obejrzę wszystko jutro . No właśnie , jak mówiłem na początku , najlepszy był by skrzyniowiec lub chociaż przyczepka .

> palet w standardzie zbliżonym do euro czy zwykłych , jednorazówek

Euro. Jednorazówek potrzeba trochę więcej, ale piszesz, że z tym problemu nie ma.

Problem, póki co, jest z transportem. Rozebranych palet na dach nie wrzucę. Zresztą, po stemplach, psychika mi już drugi raz tego nie przetrzyma ;)

Dla tych, co tego nie widzieli:

image

W poprzednim aucie, po złożeniu siedzeń, dałbym radę zmieścić i 10 rozebranych europalet. W obecnym już niestety nie, bo cholerna butla LPG przeszkadza :/
Reasumując: zakładając, że będę w piątek 12/07 (bo 100% pewności nie mam), mogę podjechać z kimś po te palety, porozbierać i załadować. Potrzebne jest jednak duże auto lub auto z hakiem + przyczepka.

Zgodę na ognisko na Polance Redłowskiej UM w Gdyni wydaje jedynie firmom, instytucjom i organizacjom społecznym, sportowym oświatowym lub samorządowym. Nikt inny nie dostanie. Przetrenowane ;) Uprą się i co im zrobisz? ;]

Pod tym względem Gdańsk jest bezkonkurencyjny. Załatwienie zgody to formalność i jeśli nie ma kolizji terminów, to nie robią żadnych problemów.

sadyl-zapewne masz racje że opuściłam kilka spostrzeżeń na temat gdzie w Gdyni można rozpalić ognisko myślałam o polance Redłowskiej ale jak mówisz że nie można to Ci wierzę

> też jest gdzie rozpalić

Pani 40+ mało uważnie czytała Forum w zeszłym roku na jesieni ;)
Temat ogniska przerobiliśmy dosyć dokładnie i niestety nie ma w Gdyni (podobnie zresztą, jak w Sopocie) miejsca, w którym można by legalnie i bezpłatnie rozpalić ognisko.
W Gdyni można zrobić piknik grillowy, co zapewne prędzej czy później nastąpi :D

To jakie piwo preferują organizatorzy? Dla mnie to istotne bo ja np. nie lubię Żywca.
Z mojej strony akceptacja pełna.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

" ja w zeszłym roku przywiozłem 6 rozebranych palet" - palet w standardzie zbliżonym do euro czy zwykłych , jednorazówek o których ja wspomniałem ??

"Jeśli Tylko Sz. dysponuje przynajmniej 10-15 paletami, to w zupełności wystarczy" - Nie powinno być problemu z taką ilością , poza tym prawie codziennie coś nowego dochodzi . Tylko tak jak mówiłem , to są zwykłe jednorazówki .

Może dlatego, że nikt nie zaproponował a może dlatego, że nie można w Gdyni zrobić tego legalnie? :)

A czy Gdynia to wieś ? czemu nie ma ogniska w Gdyni ?też jest gdzie rozpalić

A za organizację, pozyskanie i transport drewna - ci co nie będa brali w tym udziału będą zobowiązani zakupić "nadmiarowe" np. 2-3 piwa do puli "organizatorów" :D
+ ew. zrzuta do czapki, już na ognisku, za paliwo dla osoby, która to drewno przywiezie.

Akceptujecie takie rozwiązanie?

Sadylowy(w domyśle Salomonowy) wyrok przyjmujemy :-)

@Cross

Mógłbyś sie już przyzwyczaić, że frekwencja deklaratywna nijak się ma do rzeczywistej :]

Co do drewna.. ja w zeszłym roku przywiozłem 6 rozebranych palet. Wystarczyło na pół ogniska. Resztę dopełniło kilka (max 10) worków z drewnem kominkowym.
Co prawda było ono wówczas mniejsze, niż nasze poprzednie, ze stempli, ale też z pewnością nie była to popiardółka.
Jeśli Tylko Sz. dysponuje przynajmniej 10-15 paletami, to w zupełności wystarczy. I myślę, że skoro drewno jest w zasadzie darmowe, to zrzuta nie będzie potrzebna. Ew. na paliwo dla osoby zapewniającej transport. Mamy taką? Kiedyś Mat coś przebąkiwał o możliwej przyczepce :)
A za organizację, pozyskanie i transport drewna - ci co nie będa brali w tym udziału będą zobowiązani zakupić "nadmiarowe" np. 2-3 piwa do puli "organizatorów" :D
+ ew. zrzuta do czapki, już na ognisku, za paliwo dla osoby, która to drewno przywiezie.

Akceptujecie takie rozwiązanie?

Cross, gdyby ognisko było w sobotę to powiedziałabym 95%. Na chwilę obecną jest 80, może 85%. Nadal się staram ale jeszcze nie obiecuję.

Frekwencja na dzień dzisiejszy:

Ja z żoną - 100%
Jolka - 100%
Mat - 100%
Tylkoja - 100%
Nokoro - 100%
Pawelski - 99,9%
Letnia - ?
Sadyl? - ?
Wkurzona - ?
Fanka Fioletu - ?

Zaczynam do tego stopnia widzieć światełko w tunelu że złożyłem wniosek do ZDiZ o pozwolenie na organizację ogniska. Jeżeli dostaniemy zgodę ogarnę pozostałe kwestie formalne i postaram się zorganizować zbiórkę kasy na drewno, jego zakup i transport.

@Tylkoja tych Twoich palet starczy ilościowo na kilkugodzinne ognisko czy trzeba organizować dodatkowe drewno?

@ Wezenek miło że się znowu odzywasz. Fajnie by było gdybyście z żoną byli na ognisku. Bardzo by mi pomogło gdybyś wcześniej określił się czy będziesz dysponował traktorem i wolnym czasem w Dniu - D.

Osoby oznaczone na liście znakiem zapytania proszę w miarę możliwości potwierdzić swoje uczestnictwo. Wszystkich pozostałych chętnych serdecznie zapraszam do deklarowania uczestnictwa.

Witaj Crossie:)))
Wiesz jak jest z nami, jak będziemy to będziemy.
Jak napisał Sadyl chęci 200%, stawiennictwo ????%
Chcemy, ale jak będziemy, to będziemy.
Pozdrowienia.

A więc tak to wygląda :

- cały materiał leży na placu , pod chmurą więc na chwilę obecną są nasiąknięte , jak będzie dalej , zobaczymy ale narażone są na działanie czynników atmosferycznych ,

- myślę , że najszybciej przed samym załadunkiem można by pomyśleć o jakimkolwiek "rozbieraniu" na deski i kawałki .

A co do gwoździ to prawda , przy ognisku nie rzutują na całość ;)

Aha i tak przy okazji , czy wcześniej przy miejscu ogniska stał Toi-Toi ?? Dzisiaj przechodząc tamtędy , zauważyłem przy drzewie taki właśnie obiekt , z dosadnym , jasnym przesłaniem na drzwiach : "s**** kur... " :D

@tylkoja:

Na bazie palet robiliśmy ognisko w zeszłym roku.
Są świetnym materiałem, bo nie trza ich rżnąć. A tym razem na piłę (przynajmniej ze znanego źródła) nie możemy liczyć, bo źródło będzie nieobecne (niestety :( )
Mają dwa minusy:
- przeważnie są b. suche, co oznacza, że palą się błyskawicznie - zatem potrzeba ich dużo
- ze względów logistycznych, warto byłoby je wcześniej rozebrać i przywieźć rozebrane. Pytanie, czy w miejscu, gdzie one się znajduja, da się to zrobić? Jeśli tak, to trza się skrzyknąć w 2-3 chłopa z brechami i to zrobić.

A że gwoździ w pip, to fakt. Jednak na ognisku w niczym to nie przeszkadza :)

Super ,coraz fajniej .
Kwestią transportu zajmą się założyciel wątku, pomoc fachowa założyciela i inne jednostki.
Szkoda ,że nie można udostępnić zdjęć transportowanego drewna na pierwsze ognicho urządzane przez Crossa :-) :-)
Oczywiście pamiętajcie o wałówce we własnym zakresie ( tu mi się
mordka uśmiecha na " fotograficzne wspomnienie" Nudiego)

Obecny !!

Tak przy okazji , jeśli to by w czymś pomogło , jestem w stanie załatwić , za friko drewno , w sensie jednorazowe palety , palety uszkodzone , deski z palet , skrzyniopalety - razem jakieś 2-3 metry drewna . Wszystko jest do pocięcia , jedyną kwestią jest zorganizowanie transportu .
Najlepszy do tego celu byłby jakiś bus ze skrzynią . Oczywiście można zabrać tylko część z tego . Jeśli ta opcja odpowiada , to proszę o info ;)

Tak przy okazji , jeśli ktoś byłby chętny wziąć to na opał , to również jest taka opcja ale nie polecam bo dużo gwoździ :P oczywiście za darmo :)

Inne tematy z forum

Czy lubicie imprezy integracyjne? (27 odpowiedzi)

Czy często są organizowane w Waszych firmach?

szukam Paią po 50 (3 odpowiedzi)

Szukam starszej od siebie. Bez zobowiązań.

Grupa wsparcia dla rozwiedzionych (27 odpowiedzi)

Witam. Czy obecnie w trojmiescie działa jakas grupa wsparcia dla osob borykajacych sie z...