Grzyby!

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D

Ciepło i mokro. Faceci to lubią.. grzyby też :D

Zatem krótkie żołnierskie pytanie do BMtF: (a w zasadzie prośba o raport ;)

Jak to wygląda u Cię?

Nadanżasz? ;)

--
Jesli ktoś ma info z innych regionów, to oczywiście mile widziane :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 21

WYPRAWA NA GRZYBY :)
Jeśli ktoś ma chęć, czas i lubi grzyby (zbierać a potem je przerabiać) w najbliższą sobotę 14.10. wyjazd na grzybobranie (okolice Choczewa- bogate zbiory) Zbiórka Gdynia Cisowa pod Mc Donaldem godz. 8.00- 8.30. Koszt 10,00 od osoby (paliwo). Ogłoszenie nieaktualne w razie deszczu. Zgłoszenia tylko przez forum.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdzie wszyscy do pracy to ja dziś ostatni dzień urlopu na grzybkach od rana i nazbierałem mnóstwo :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobranoc Panie telefon

Zadzwoń do mnie. Nie rano. Teraz ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Sadyl, jest jak jest...temat aktualny- jutro pod Makiem Cisowa... Pozdrawiam

Rany Buzka...
Powiedz, że jedziemy w Bory, to się dosiędę po drodze.
8:00 w Cisowej nie jest moim szczytem marzeń. Musiałbym juz się zacząć zbierać :D

Sadyl, zaimponowałeś mnie :)
To co? jutro Mc Donald Cisowa godz.8.00 -kawa , i jedziemy na grzyby.Samochód znalazłam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wrrrr... ;]

Suszu mi nie trza. Mam zapas na przynajmniej 2-3 lata :D
Mam chcicę na mrożonki i słoiki.
No i na "przemysłówkę" czyli płachetki w ilości znacznej, bo mi się niestety już skończyły... chlip ;(

Byłam dziś na grzybach, okolice Choczewa- wysyp rydzów,kozaków,podgrzybków i innych pojedynczych sztuk. Teraz je zaprawiam w słoiki , suszonki i mrożonki. Las dla mnie okazał się gościnny.

Znam takie miejsce, gdzie rosną czubajki czerwieniejące. Te kanie, o których pisałem niedawno to były właśnie te czubajki. W czwartek było ich tam 12. Dzisiaj tylko 3. Wszak minęły 2 dni zaledwie. Dwie małe zostawiłem. Niech dorodnieją sobie spokojnie.
A jedząc to, co inni odrzucają można odkryć miłość nieznaną. Mianowicie nóżki kani i czubajek. Nigdy nie jadłem tak smacznych frytek jak dzisiaj. To były podsmażone nóżki czubajki. Fajne takie, włókniste. Coś jak cowboy przeżuwający suszoną wołowinę się poczułem.

https://www.youtube.com/watch?v=4EF4-sqtD7c
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ostatnio byłam na grzybach i niezłe zbiory przyniosłam do domu. Teraz grzybków jest mnóstwo.

Z tego co wiem, dosyć spory wysyp, trzeba się spieszyć.

Niby wszystko można kupić w sklepie. Idąc tym tropem można w ogóle nie gotować, tylko paść się gotowcami.
Jest tylko mały niuans: pichcenie sprawia mi przyjemność. Nawet jeśli dla kogoś jest to nieopłacalne finansowo czy czasowo. A ja nie lubię odmawiać sobie przyjemności :D
Poza tym mam 100% wiedzę, co jem i z czego to jest zrobione.
No i na wypadek wojny nie będę musiał się dopiero uczyć robienia przetworów. Szczególnie, że w takim przypadku na pomoc Netu raczej liczyć nie będzie można :P

PS: Zawiodę Cię kolejny raz: tylko marchew, woda, sól i cukier.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

E tam, marchewka :( Marchew jest w sklepach cały okrąglutki rok, więc jej pasteryzacja dla mnie nie ma najmniejszego sensu. Jeżeli cokolwiek gotuje w słoikach są to właśnie grzyby lub owoce sezonowe typu borówki, jagody. Wojny na razie chyba nie będzie a gdyby nawet wolałabym jakąś mięsną "słoikówkę" niżeli marchew z Biedronki tym bardziej że łykowata jest i mało soczysta.
Zawiodłam się. Czekałam na coś bardziej interesującego :( Napisz przynajmniej czym przyprawiłeś tę marchew, sekret często tkwi w szczegółach.

Do grzybów to niepodobne ale jak to mówią starożytni Słowianie "lepsza...marchew..niż nic".
A ja lubię marcheweczkę:-)
Siemanko Sadyś :-p

Znalazłem sposób, aby choć w części zapełnić brzuszki słoikom.

image

W Stonce mają 3kg worki po 2 zł. Grzechem było nie kupić kilku ;)
Kolejna partia się własnie pichci :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

No cóż... pozostaje mi truchtanie na zbiorkom ;)
Planuję się w piątek wypuścić. Raczej jako rekonesans. Nie nastawiam się na jakiś poważniejszy urobek.

Mam rower. Możemy jechać na zmianę. Odrobina truchtu dla zdrowia zawsze wskazana ;)

> To te przypominające kanie?

Tylko z daleka i to wyłącznie jeśli komuś się obraz w pionie rozciąga ;)

> dojrzałe są chyba niejadalne

Z całą pewnością nie. Nawet nie zerwiesz, bo Ci się w ręku rozpłynie. Czernidłaki są jadalne tylko jeśli są białe. Kiedy zaczynają czernieć przy kapeluszu, to juz można je sobie odpuścić. No i trza je błyskawicznie przerabiać.
Za to są bardzo aromatyczne i delikatne w smaku i konsystencji.

> W przeciwieństwie do kani czernidłaki wydają mi się być grzybem niepewnym.

A (wg mnie oczywiście) właśnie kanię (szczególnie młodą) można znacznie łatwiej pomylić.

> Ja chcę na grzyby

Masz transport? Z chęcią wybiorę się wraz z Tobą :)

Czernidłaki? To te przypominające kanie? Młode wyglądają nawet apetycznie (takie delikatnie uduszone na maśle z ciutkiem śmietanki, pieprzu i zieloną pietruszką) ale dojrzałe są chyba niejadalne. Odpuściłabym sobie. Osobiście ich nie zbieram. W przeciwieństwie do kani czernidłaki wydają mi się być grzybem niepewnym. Ale co kto lubi.
Ja chcę na grzyby, ja chcę na grzyby :)

Inne tematy z forum

Biżuteria jako prezent? (40 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

Psychologia wskazuje wzór człowieka. (7 odpowiedzi)

Psychologia wskazuje wzór człowieka. Według której człowieka, który nie ma empatii, pasji i...

Jeśli dziś piątek, to czytamy Ziemkiewicza (45 odpowiedzi)

Dziś piątek, dzień postny, ale Ziemkiewicz nie zważa i daje czadu:...