Grzyby!

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D

Ciepło i mokro. Faceci to lubią.. grzyby też :D

Zatem krótkie żołnierskie pytanie do BMtF: (a w zasadzie prośba o raport ;)

Jak to wygląda u Cię?

Nadanżasz? ;)

--
Jesli ktoś ma info z innych regionów, to oczywiście mile widziane :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 21

Ja mam nadzieję, że u mnie, na wsi (powiat tarnowski) będą grzyby po ostatniej ulewie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po mojemu jakieś czernidłaki :-)) Rodzina coprinus jest dosyć duża, Wszystkie pieczarkowate mają to do siebie, że ładnie rosną na kompostowanej biomasie. Jak to saprotrofy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdybyś spróbował o opisał efekty po spożyciu rokowania mogłyby być precyzyjniejsze ;P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pytanko do BMtF:

Kilka tygodni temu zwaliłem na działce hałdę zrębków. Mieszane, z przewagą iglastych. Nawilżyłem i przykryłem plandeką, żeby sobie toto kompostowało, do czasu, aż trafi do gleby.
Dziś to odkryłem i stwierdziłem niezłą kolonię grzybków. Z pokroju przypominają czernidłaki. Są jednak znacznie od nich mniejsze. Jakieś 5 cm wysokości kapelusza max. Dosyć chuda, biała nóżka. Kapelusze gładkie, sine, z fioletowym odcieniem. Charakterystyczny jest biały, jakby pleśniowy, dosyć gruby nalot na kapeluszach, łatwo ścieralny w dotyku.
Cóż to może być?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

O, i to jest dobre pytanie. Podejrzewam, ze nędza. Susza była
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciekawe jaki sezon będzie w tym roku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Strzeż się tej Krainy Grzybów!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja też kupuję koncentrat grzybowy Krakusa bo nie lubie zbierać grzybów a lubię dania z grzybami więc dla mnie jest to alternatywa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co ten Krakus tak zajadle się reklamuje. To może niech każdy sobie sam oceni czy by to uznał za bazę do zupy, jakiejkolwiek , skład tego koncentratu:
woda, przeciery warzywne (20%) z: ziemniaków, selera, cebuli, pietruszki, marchwi (2,5%) i czosnku (0,15%), ekstrakt grzybowy, podgrzybek suszony (2,0%), serwatka (mleko, laktoza), warzywa suszone i ekstrakty warzywne (w tym ekstrakt selera), przyprawy, olej palmowy, laktoza, białka mleka, mąka ryżowa, cukier, sól, aromaty (zawierają mleko, seler), regulatory kwasowości - kwas mlekowy i kwas cytrynowy, stabilizatory - guma ksantan i gellan
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja lubię takie prawdziwe grzyby z lasu ale nie potrafię ich zbierać, dlatego zupę grzybową robię tylko na bazie koncentratu grzybowego Krakus.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Opieńki czy kurki mają z definicji inne zastosowania kulinarne i po prostu ich szkoda na susz.
Inna bajka, kiedy z grzybobrania mamy N innych grzybów i kilka np. kurek, z którymi nie bardzo wiadomo, co zrobić, bo na jakąkolwiek potrawę (choćby jajecznicę) jest ich za mało. Wówczas spokojnie można je dorzucić do suszu.
Problem jest z grzybami bardzo wilgotnymi (np. maślakami) bo trza je suszyć intensywnie (na słońcu, w suszarce lub w piekarniku), żeby zdążyły się zasuszyć, zanim spleśnieją.
Z kolei np. suszone (i sproszkowane) kanie są świetne jako przyprawa (wzmacniacz aromatu i smaku) do zup czy sosów grzybowych.
Też rozwiązanie zastępcze, jeśli akurat nie mamy ochoty na kotlety z kani.
Oczywiście... pomysł wzięty od BMtF, ale juz przetestowany przy okazji wigilijnych pierogów i zupy grzybowej.
I (jak dla mnie) jest to jedyna metoda na spożycie starych sarniaków, choć Leśny Człowiek ma o nich lepsze zdanie :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jednak ludzie suszą i opieńki i kurki. Czyli wszystko można ususzyć. Znalazłem nawet wpis faceta, co chwali się, że ususzył boczniaki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Teoretycznie tak. Ale nie słyszałem, żeby ktoś suszył np. opieńki albo kurki. Rurkowce się suszy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

wszystkie grzyby jadalne mozna suszyc?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bez chemii i bez grzybów. Coś mocno się ten Krakus reklamuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja się nie znam na grzybach i do lasu nie chodzę, ale grzyboą lbię dlatego cęsto ja robię na bazie koncentratu grzybowgo Krakus, wychodzi pyszna i bez chemii więc spokonie można na jego bazie robiż zupę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

> kupiłam takie specjalne

Łysiczki? ;>

A poważnie: jasne, że można kupić grzybnie najróżniejszych grzybów, z borowikami włącznie. Reklam tego jest w pip.
Tyle, ze to nie marchewka, która urośnie niemal wszędzie. Grzyby zazwyczaj potrzebują określonego środowiska. I nie jest przypadkiem, że grzybów uprawnych jest w Polsce tylko kilka gatunków. Po prostu uprawa grzybów leśnych to czysta loteria, z raczej niewielką szansą na wygraną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Uwielbiam grzyby, nawet koło domu mi rosną, bo kupiłam takie specjalne i rosną pod drzewami. Super sprawa, prawdziwki, ale czasem lubią w sezonie do lasu, super wtedy jest.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Feee, podgrzybek 2%, smacznego altka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Koncentrat Krakusa możecie kupić tu:

https://www.ecarrefour.pl/artykuly-spozywcze/konserwy-i-dania-gotowe/zupy/krakus-grzybowa-koncentrat-300-ml

nie zapomnijcie też o barszczu i żurku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (36 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

pomysł na zupe (34 odpowiedzi)

rosół...pomidorówka...warzywna...krupnik...ile można:P czy macie jakies nowe ciekawe przepisy na...

Dobra restauracja z typowo polskim żarciem - gdzie w Gdańsku? (138 odpowiedzi)

Przyjezdza do nas dobry znajomy, ktory nie byl jeszcze w Polsce. Chcemy Go zabrac do dobrej,...