H-35

Nie to żebym był niecierpliwy czy coś w tym rodzaju ale czas leci a tu ani słowa o H-35.
Może ktoś wie cokolwiek ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: H-35

Będzie 18-20 kwietnia 2008 r. Wypada to od piątku do niedzieli. Start w piątek o 21.00 ;-)
Trzeba jak zwykle uzbroić się w cieprliwość. Ta cecha jest jedną z obwiązkowych dla harpaganowicza

Ta cierpliwość to już 100 dobiega :-)
Strona harpaganowa chyba umarła czy coś takiego? Licznik nie działa, na forum też cisza...
A poza tym wszystko dobrze - pozdrawiam.

A wiadomo, że żeby przejść harpaganową setkę, to trzeba przejśc ponad setkę ;-)

Tym razem na pewno będę ale potrzebuje lokalizacji aby zdobyć kolorową mapę a może kupić wszystkie jakie mają z województwem pomorskim, tak raz na zawsze?

misiek79 napisał(a):

> Tym razem na pewno będę ale potrzebuje lokalizacji aby zdobyć
> kolorową mapę a może kupić wszystkie jakie mają z województwem
> pomorskim, tak raz na zawsze?

no widzisz na jaki pomysl genialny wpadles :)

No tak..........
Mam takiego "stracha" przed moim drugim Harpaganem, że ho ho.
Pierwszy raz nie był zachwycający, żeby nie powiedzieć "porażka".
Startuję, aby choć minimalnie poprawić swój wynik.
Pozdrowionka!

Coś słyszałem, że ma być albo w Borach Tucholskich albo na Wysoczyźnie Elbląskiej.... ktoś może potwierdzi..?

Dawno chyba tam nie było, jedno jest pewne będzie w województwie pomorskim :)

Selcoff napisał(a):

> Coś słyszałem, że ma być albo w Borach Tucholskich albo na
> Wysoczyźnie Elbląskiej.... ktoś może potwierdzi..?

no, czas najwyższy w końcu historyczną Pogezanię przyłączyć do Pomorza :-)

Na stronie Harpa brak zwyczajowej wzmianki o terenie Woj. Pomorskiego, więc kto wie...

Witam, Bory Tucholskie były na 30 edycji czyli dopiero co. Przydało by się teraz odwiedzić Wysoczyznę Elbląską, która jest pod troskliwą opieką kolegi Dareckiego z ESR, którego tą drogą pozdrawiam :-)))
Do zobaczenia na Harpaganie, gdzie by to nie było.

LICZNIK RUSZYŁ !!!
To gdzie tym razem ??? :-)

pietia napisał(a):

> LICZNIK RUSZYŁ !!!
> To gdzie tym razem ??? :-)

mysle ze pomorze !!:)
a mozna by powiedziec ze cos w promieniu 250 km od gdańska :)

Może jakieś przecieki??? :)

dalej żadnych informacji ? ;/

Kiepsko.
Niecałe 2 miesiące do startu i żadnych informacji :-(

Kiepsko??:) To normalne:) Orgi jeszcze nie zawiodły i nie ma powodów, żeby przypuszczać, że tym razem będzie inaczej:)

a to miłe, dziękujemy :)

To "normalne"... Trzeba cierpliwie czekać bo narzekanie nic nie da. Taka jest tradycja :-P

A więc uzbrajam się cierpliwość :-)
Do 3 razy sztuka.
ZA pierwszym razem zaliczyłem 89,5 km , za drugim tylko 53 km, więc niecierpliwie oczekuję okazji do rewanżu ;-)

Pułkownik napisał(a):

> A więc uzbrajam się cierpliwość :-)
> Do 3 razy sztuka.
> ZA pierwszym razem zaliczyłem 89,5 km , za drugim tylko 53 km,
> więc niecierpliwie oczekuję okazji do rewanżu ;-)

Z obliczeń wynika teraz 16,5 km ;-)
Do zobaczenia na trasie. Byle do PK 1! A dalej jakoś pójdzie. :-)

To nie musi być ciąg arytmetyczny :-)
Mam nadzieję, że te liczby są losowe, ateraz wypadnie mi 100 ;-)

jestem z toba duchem i cialem ja 50 i 50 ale do 3 razy sztuka

50 i 50 no to 100 już jest ;-))) hehe

no coz to moze byc tez ciag geometryczny :P
a na powaznie na szczescie kazda trasa jest inna i nie warto porownywac

jesli chodzi o krajobraz to nie wiem czy sa inne albowiem tylko pierwsza 50 robilem a ona jak wiemy odbywa sie w nocy i trudno jest pozniej o porównania, no jesli chodzi o wymagania trasy to raczej roznicy nie widzialem to zalezy kto jakim jest nawigatorem i gdzie polezie..

wiesz roznie wyglada powiedzmy wysoczyzna elblaska a co innego plaskie bory tucholskie a jeszcze innaczej pradolina rady :) pamietaj ze kazdy rejon wyglada inaczej inne uksztaltowanie przecinek (las) inaczej chodzi sie po polach (a wlasciwie nie chodzi) a jeszcze inaczej po lakach po ktorych czasem mozna przejsc w malej grupie, kazdy start jest inny i naprawde mozna je porownywac ale to tak jak porownywanie roznych maratonow biegowych :)

Hej. Powiedzcie mi, jak to jest na trasie pieszej... chodzicie, biegniecie, czy jakie tempo macie? Bo patrzę na zdjęcia i tam widzę, że raczej biegli ci ludzie.. masakra.

Jednostki tylko biegają i to tylko pewnie na I pętli.
Zdecydowana większość, jeżeli nie ponad 95% maszeruje.

slonek napisał(a):

> Hej. Powiedzcie mi, jak to jest na trasie pieszej... chodzicie,
> biegniecie, czy jakie tempo macie? Bo patrzę na zdjęcia i tam
> widzę, że raczej biegli ci ludzie.. masakra.

Idzie się i idzie, bez końca ;) A potem się walczy z samym sobą ;)

Jak miniesz trzydzieści kilometrów w tempie przeciętnego Polaka :-), to już tylko walka z samym sobą pozostanie :-) do samego końca - jaki on by nie był :-)

asus112 napisał(a):

> jesli chodzi o krajobraz to nie wiem czy sa inne albowiem tylko
> pierwsza 50 robilem a ona jak wiemy odbywa sie w nocy i trudno
> jest pozniej o porównania, no jesli chodzi o wymagania trasy
> to raczej roznicy nie widzialem to zalezy kto jakim jest
> nawigatorem i gdzie polezie..

Jakbyś zaliczył kilka stromych podejść i zbiegów po wyruszeniu na drugą pętlę Harpa, który się odbywał w miejscowości Bożepole Wielkie, to byś się modlił o to, aby kolejny Harp był w Borach ;-)

W Borach ostatnio ukończyło chyba ze 140 osób (??), a w Bożympolu chyba 22. 23:58 h dla całości w Bożympolu jest według mnie dużo większym osiągnięciem niż złamanie 20h w Borach ;-).

Pozdrawiam,
Japco

tu sie zgadzam porownalem trabki wielkie i kobylnice raczej nie bylo roznicy w terenie ..

Na H-35 organizatorzy postanowili utajnić również PK0 i o jego położeniu dowiemy się minutę przed startem :) W końcu to tylko jeden PK więcej do odszukania ;)

A może wcale nie zamierzają go ujawniać.
Szczerze mówiąc nie wiem skąd bierze się u niektórych taka wiara w w niezawodność orgów.
Wystarczy spojrzeć na to ile czekało się na wyniki z ostatniej edycji.
I chyba jeszcze nigdy nie czekaliśmy tak długo na komunikat startowy.
tomalos napisał(a):

Przecież jeszcze kupa czasu. Lepiej zajmijcie się treningiem drodzy malkontenci;)

Na wyniki faktycznie czekało się długo, ale sam Harpagan był zorganizowany jak zwykle rewelacyjnie. Teraz na pewno też tak będzie. Chcesz to przyśpieszyć i uważasz, że potrafisz, to zaoferuj swoją pomoc - zostań wolontariuszem:)

Odsyłam również do Księgi Gości na stronie Harpagana:] Tam czasem ktoś coś napisze.

A ja w tym roku odpuszczam "Harpagana". Skoro do dziś nie ma infromacji o Harpaganie, to ja odczytuje to, że organizatorzy nie chcą mnie tam (poprostu olewają nas).Niech napiszą oficjalnie, że impreza jest dla swoich kumpli i kolegów, a nie dla Nas - szarego tłumu.

czesc, wybieram sie pierwszy raz na harpagana i chcialbym sie czegos wiecej na ten temat dowiedziec. Moze ktos sie podzieli swoimi doswiadczeniami, na co zwrocic uwage, co ze soba wziac, jak wyglada sytuacja z czasem(na jakie odpoczynki mozna se pozwolic,jesli mozna;) ), jakies taktyki, zeby na koniec nie biec? pzdr

Sądzisz ze Organizatorzy na złość uczestnikom nie podają bazy rajdu?
A może są jakieś powody, o których nie wiemy, dla których lokalizacja nie może być w tej chwili podana - lepiej nie podawać niż później zmieniać ...

Pozdrawiam

Z tego co widzę, to przy okazji H33 informacja na temat bazy podana została 30.03, więc jeszcze kilkanaście dni do tej daty zostało :) Chociaż fakt, że w zeszłym roku wcześniej pojawiła się oficjalna notka, że Harpagan w ogóle się odbędzie a tym razem nie ma nic.

Sądze, że organizatorów impreza przerosła. Popatrz, że prawie z każdą imprezą jest coraz więcej uczestników, bo impreza ma klimat, charakter i coś, co cię woła do przybycia tam. A w tym roku czuje się jak petent stojący w kolejce do urzędasa, od którego decyzji (widzimisie) zależy sprawa na której mi zależy. Gdyby organizatorzy byli w porządku, to wspomnieli by na stronie o swych kłopotach, trudnościach, nie mocy - (myślę, że tak przyzwoitość nakazuje) a nie milczeli. Każdy ma wolny wybór, czy chce być partnerem, czy petenetem na imprezie u organizatora. Czy "Harpagan" jest imprezą dla nas uczestników - czy "zabawką" dla organizatorów?

SK napisał(a):

> Sądze, że organizatorów impreza przerosła.
> Gdyby organizatorzy byli w porządku, to wspomnieli by na
> stronie o swych kłopotach, trudnościach, nie mocy - (myślę, że
> tak przyzwoitość nakazuje) a nie milczeli.

obawiam się, że nie jest to takie proste jak się Tobie wydaje. To nie jest impreza podwórkowa, tylko (jak nawet zauważyłeś) taka, w której bierze udział dużo i CORAZ WIĘCEJ osób. A to pociąga za sobą konieczność wielu ustaleń. Przypuśćmy, ze Org ustalił kilka możliwych baz w woj. pomorskim, następnie wystosował pisma (pewnie już w ub roku) do: burmistrzów, wojewodów, dyrektorów szkół. 1000 osób i kilkaset aut to niemało. Jeżeli wszystko się zgrało i wszyscy są ZA - nie ma problemu. A jeżeli któryś decydent odmawia? Kolejne pisma, kolejny czas. Przypuscmy ze juz jest baza, wojewoda objął patronem, burmistrz przyklepał, dyr szkoły dam się ugadać. Idą kolejne pisma: policja, leśnicy... A to musi trwać. Chciałbyś usłyszeć miejsce jeszcze w grudniu, a potem co tydzień zmiany miejsca bo ktoś odmówił, nie zgodził się? To większy bajzel.

> Każdy ma wolny
> wybór, czy chce być partnerem, czy petenetem na imprezie u
> organizatora. Czy "Harpagan" jest imprezą dla nas uczestników -
> czy "zabawką" dla organizatorów?

zdecydowanie dla uczestników, co potwierdza rosnąca ich liczba. Dla większości ważne jest, że się odbędzie dnia X w tym województwie. To GDZIE będzie - jest już mniej istotne. Bo gdziekolwiek bedzie na pewno utrzyma poziom. Chyba, że chcesz quadem pozwiedzać teren. No to faktycznie może tego czasu zabraknąć.

Aha. Zorganizuj coś. to bezcenny bagaż doświadczeń.

TJ dobrze prawi
dobrze wiemy kiedy jest harpagan gdzie tez wiemy (woj. pomorskie) a tak naprawde komunikat moze pojawic sie w kazdej chwili i jak dla mnie moze on sie pojawic na 30 dni przed impreza tak by bylo 14 dni spokojnego czasu na zgloszenie.

a miejsce podane moze byc nawet 3 dni przed godzina 0 i tak wiekszosc z nas kupuje bilety ostatniego dnia no chyba ze ktos jedzie do 3miasta expressem ale to i tak mozna juz zamowic tanszy bilet

Dla ludzi dojeżdżających na Harpagana z dalszych zakątków Polski dość znacząca może być lokalizacja bazy w kontekście planowania tam dojazdu pociągiem w piątek po południu/wieczorem. Co nie zmienia faktu, że wolę dowiedzieć się nawet 2 dni przed rajdem niż miesiąc wcześniej obrazić się na organizatorów i założyć, że nigdzie nie jadę.

Px napisał(a):

> Dla ludzi dojeżdżających na Harpagana z dalszych zakątków
> Polski dość znacząca może być lokalizacja bazy w kontekście
> planowania tam dojazdu pociągiem w piątek po
> południu/wieczorem.

PX ja dojezdzam z Katowic i stwierdzilem ze i tak bede jechac pewnie TLK z czwartku na piatek opcjonalnie dzien wczesniej jak znajomi przygarna na nockę wiec dla mnie wystarczy narazie informacje ze bedzie i w jakim terminie i do kiedy sie zglaszac i za ile :)

Coś się RUSZA - pojawiła się zapowiedź zapowiedzi H35 :-)

A nie mówiłem?:P

Liczę jednak, że malkontenci nie będą gołosłowni i podtrzymują, co pisali - nie jadą:P

.....oczekuję zawiązania wszechharpaganowej opozycji na rzecz eliminacji
wszystkonegującychniestarujących.......ich brak, lub jego, nie zaniży frekwencji a poprawi samopoczucie pozostałym, Orgów przepraszam za niektórych, życzę owocnej pracy i dziękuję za H34

Spokojnie, był już raz Harpagan który miał być odwołany, a jednak organizatorzy pod presja uczestników w kilkanaście dni przygotowali imprezę.

Kto pamięta Drzewinę, ten wie.

Przygotowanie takiej imprezy to cały cykl rozmów z samorządami, a one różnie do niego podchodzą. Stąd o ile wszystko nie zostanie zaklepane, niemożliwością jest podanie ostatecznej bazy zawodów.

Chcieliście przecieków. Powiem, Wam że wszystko jest robione i że organizator wywiąże się z zadania. A miejsce zawodów?? Czy to ważne?? W końcu nie ważne gdzie się wyląduje to i tak trza pokonać trasę. Przygotowania trzeba było już poczynić :)

Z tego co się dowiedziałem, dla większości z Was miejsce Harpagana będzie dużym zaskoczeniem. Szczególnie dla Ciebie Wop, oj będzie :)

W każdym razie tam Harpagan już kiedyś miał miejsce :)

Miejsce zawodów ma jednak zasadnicze znaczenie. Sam zrezygnowałem z uczetnictwa w imprezie w Borach, bo komunikacją zbiorową musiałbym zaliczyć pół województwa, aby tam dojechać. Jeżeli ktoś ląduje na noc z czwartku na piątek w Trójmieście, to może mu łatwiej potem dotrzeć do bazy, ale jak mam objeżdżać województwo, zaliczając m.in. Gdańsk, to nie zawsze chce mi się pół dnia stracić w autobusach i pociągach (i miec problem z powrotem w weekend do domu).

Teraz oczywiście jadę samochodem, więc miejsce zawodów nie ma dla mnie kluczowego znaczenia, lecz trzeba pamiętać, że wszyscy nie mają taką możliwość.

Pozdrawiam,
Japco

P.S. Jak jest ktoś z najbliższych okolic Kartuz, to proszę o kontakt ;-)

Miałem sen że H35 odbędzie się na terenie Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego albo w okolicach Elbląga

Franek_początkujący napisał(a):

> Miałem sen że H35 odbędzie się na terenie Trójmiejskiego Parku
> Krajobrazowego albo w okolicach Elbląga

Stary, przestań palić co palisz! ;D

na TPK szans za duzych nie bylo za duzo komunikacji zbiorowej niestety

ale teraz zaczelem sie mocno zastanawiac gdzie moge byc harp moze powrot na zuławy :) oj fajni by bylo :)

Obstawiam Kościerzynę :-)
Byle nie Bytów - ładnie było, ale brak pryszniców to była porażka.

Może już zainstalowali natryski, w końcu świat idzie do przodu :-)

Jak w polskim filmie......nudy.......nudy.......żadnych ciekawych dialogów.........nic się nie dzieje nudy......pytania tendencyjne ...... po prostu nudy....................................... nuuudy... może by tak patataj patataj. ........ od tych Świątecznych pożądków we łbie się przewraca ........... trawa wypalona..... może Orgi, ogry czy też trolle coś na zajączka popuszczą z tajemnicy .......patataj patataj....... Najlepszego .......patataj pata........

Karol kalksztein startował w Nocnych Marszach na Orientację Manewry SKPT Gdańsk na trasie ekstremalnej organizowanych w okolicach miejscowości Łęcze 15/15 marca 2008 na Wysoczyżnie Elbląskiej. Może to jest wskazówka co do miejsca H35

Oj, to strasznie daleko od Poznania :-(

Namawiałem Karola na bazę w Tolkmicku i rozmawiałem nawet z burmistrzem :-)

Jeżeli baza w Tolkmicku to proponuję Harpagana skrócić do 50km.
Setki i tak nikt nie przejdzie ;]
Idealnym miejscem na punkt kontrolny będzie górka z XXXIV Manewrów - Trasa Hiszpańska Inkwizycja - PK11 .... i powodzenia.

paff napisał(a):
> ... Hiszpańska Inkwizycja - PK11 ....

Obsadę punktu trzeba będzie desantować z powietrza ;)

Zgłoszenia jeszcze nie działają ale w menu Zgłoszeni Zawodnicy pojawił się już pierwszy kolarz;-)))
A tak na marginesie to znikła strona pucharu polski... wiecie coś na ten temat?
Pozdrawiam i do zobaczenia na Harpie.

Czyzby impreza zamknieta tylko dla wybranców ?

Bob napisał(a):

> Zgłoszenia jeszcze nie działają ale w menu Zgłoszeni Zawodnicy
> pojawił się już pierwszy kolarz;-)))

to ja - trzeba było jakos przetestować formularz :-)

> A tak na marginesie to znikła strona pucharu polski... wiecie
> coś na ten temat?

Wiemy: http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=8&i=13999&t=13999

Tak ze dwa topiki poniżej tego na tym samym forum - Panie Sokole Oko

Pozdr/Jankes

Sokole, nie sokole Panie Jankes, ale jak kliknąłem na link ze strony Harpa to trafiłem w próżnię, a nie w podany powyżej topik ;-))) ale to tak offtopik :D
pzdr - BoB

Bob napisał(a):

> Sokole, nie sokole Panie Jankes, ale jak kliknąłem na link ze
> strony Harpa to trafiłem w próżnię, a nie w podany powyżej
> topik ;-))) ale to tak offtopik :D
> pzdr - BoB

Hmmm, też kliknąłem i też nie wszedłem w topik tylko na stronę pucharu ...

Strasznie śmieszne ;-))) buchacha :D
Lepiej daj cynka gdzie Harp się odbędzie albo chociaż kiedy będzie info na ten temat.
Pzdr

Bob napisał(a):

> Lepiej daj cynka gdzie Harp się odbędzie albo chociaż kiedy
> będzie info na ten temat.

A co ja wróżka jestem...?
Ale ... są pewne wskazówki w księdze gości

Wielki Bracie "Wejherowo" niby powiadacie :-)

Wejherowo = Paraszyno, Strzebielino, Wysoczyzna Żarnowiecka i Puszcza Darżlubska, tam wszędzie są górki i lasy. ;>
Dobry teren na Harpa, może być ciężko :]

Jedna wzmianka o Wejherowie i juz zaroilo sie od rowerzystow :-)

Fakt, ostatnio spotkałem kilku napieraczy w Bożepolskich lasach ;D

Fakt na Manewrach było parę górek, jarów i strumieni do forsowania wbród.
Strona Pucharu Polski to http://maratony.home.pl/pmno/

No jak to dlaczego? Bo GPS jest przereklamowany, mając papierową mapę, kompas i posiadając podstawowe umiejętności nawigacji objedziesz każdego GPS-owca.
GPS - byłby bezkonkurencyjny w jednym wypadku, gdyby organizatorzy podali współrzędne punktów. Bez tych danych GPS nadaje się jedynie do zbierania tracka i mierzenia odległości tak jak licznik rowerowy ... a i jeszcze ma kompas który ustawia się 20 sekund.
żeby nie było że nie wiem o czym piszę to mam taki gadżet jak 60CSx.

Haha:) Sczytanie współrzędnych z mapy i wprowadzenie ich do gpsa to jakieś 20 minut roboty.

Więcej radości daje jednak orienteering z mapą:)

Gorzej, ze stojac 5m od PK za sosenkami mozesz nawet nie wiedziec, ze on tam jest, a wprowadzajc dane z 50-tek do GPS, ktory ma dokladnosc do tysiecznych czesci sekundy (nietypowo) mozna sie pomylic nawet o bagatela 100m.

Ciekawe jak bedzie wygladac sprawa ulg na przejazdy oraz termin wplat po obnizonej stawce. Moze Orgom chodzi o to aby w/w ulg i upustow tym razem nie bylo ?