H27

Witam! Czy ktoś wie gdzie jest zaplanowana wiosenna edycja Harpagana?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: H27

H27 w Trójmieście

Alle czy to bedzie miało bardziej charakter miejski, czy w terenie? Skoro w trójmieście, to ma trasa prowadzić w mieście?

Nie mam pojęcia

Dookoła parki krajobrazowe, przede wszystkim porośnięte lasami górki morenowe. Jest miejsce na kilka kilkudziesięciokilometrowych szlaków turystycznych, więc harpagan może też się zmieści. :-)

Tommy napisał(a):

> Alle czy to bedzie miało bardziej charakter miejski, czy w
> terenie? Skoro w trójmieście, to ma trasa prowadzić w mieście?

Pewnie nie wiesz ale Gdynia to drugie w kolejności najbardziej górzyste miasto w Polsce (po Zakopanym - liczone po róznicy wys). Trojmiasto jest otoczone wzgórzami - m.in. parkami krajobrAzowymi. H27 bedzie w okolicach 3M wiec jeżeli trasa choćby troche zahaczy o wzgórza (a pewnie tak ;) - to nie ma co liczyc ze bedzie tak plasko jak w Bytoni. oj nie.!

Bedzie znacznie ciekawiej :)

Mieszkam na Karwinach, to jedna z dzielnic Gdyni wcale nie najwyżej położonych a i tak leży +- 140 m npm. i to w odległości 6 km w prostej lini od morza. 200 metrów od mojego bloku zaczyna się Trójmieski Park Krajobrazowy a 2 km dalej rezerwat przyrody Kacze Łęgi. Nie są to morze bezludne i dzikie lasy, ale jak biegam czasmi po nich około 8 wieczorem to łatwiej spotkać dziki i sarny niż drugiego człowieka. Jednym słowem - zapraszam do 3miasta.

Takze mieszkam na karwinach :-)
Ludzie spoza 3miasta znaja Gdynie najczesciej tylko ze skweru kosciuszki i miejskiej plazy, a wg mnie najpiekniejsze sa wlasnie wzgorza morenowe pobliskiego parku krajobrazowego. Mam nadzieje, ze organizatorzy druga petle zaplanuja po grzbietach tych wzgorz - widoki cudowne , podejscia troche mniej ;-).
Pozdrawiam wszystkich uczestnikow H26.
Roeoeodner.

Mile wspominam moje 5 lat spędzone w Gdyni ( cały czas żałuję że musiałem wyjechać , wracam tu tak często jak tylko mogę). Choc wtedy nie byłem zapalonym bikerem pomykałem czasami wzgórzami które znajdowały się tuż za akademikiem.Pamiętam też fajny rajdzik klifem od Wzgórza Maksymiliana do Sopotu -rewelacja. Już ostrzę sobie zęby na H..:)

Przebijam: Gdańsk-Złota Karczma +160 m.n.p.m.
Da ktoś więcej? (ale tylko ludzie z Trójmiasta).

W granicach administracyjnych Trójmiasta najwyższym wzniesieniem jest Góra Donas +205,7 m npm. Do tego mozna dorzucić 20 m platformy widokowej. Tworząc trasę na H27 będe o tym pamiętał.
:)))

mozna by pomyslec tez o jakims wyjsciu na plaze
polecam orlowski klif mozna lasem przejsc do parku krajobrazowego przekraczajac jedynie jedna (glowna) ulice
czyli np z kolibek do orlowa (fajne urozmaicenie)
jakas platforma widokowa na 3miasto i morze tez byla by nie lada urozmaiceniem

Można na terenie Trójmiasta zrobić wiele ciekawych rzeczy. O trasach H27 więcej nie będe nic mówił, niech będzie to tajemnicą do startu za pół roku.

No to teraz wystrychną nas na pachołka... tzn. na dudka.

A mnie pomysł chodzenia w pobliżu terenów miejskich nie bardzo się podoba :4/
Wolę mniej zaludnione obszary.

hej tylko nie przesadzajcie z tymi górkami na TR w trójmieście ;-)

Rozumiem zatem, że budowniczym trasy na H27 będziesz znowu Ty. No to już śpię spokojnie. Pozdrawiam

Śpij spokojnie, Karol napewno znów dorzuci parę kilometrów .... ;-)

Te parę kilometrów jestem w stanie przeboleć. Tym razem było tego w sumie ok. 4-6 km (na moje oko) i z takim błędem, startując na Harpagana, powinniśmy się liczyć, bo przecież trasa nie jest narzucona odgórnie. Ostatni odcinek na TP był mocno niedoszacowany, chyba dlatego, żeby nie wyszło na to, że meta jest na 102 km. Ogólnie trasę oceniam najlepiej ze wszystkich od H22 począwszy. Ładne i ciekawe tereny, punkty kontrolne troszkę pochowane, ale nie złośliwie, wszystkie do namierzenia, prawidłowo oznaczone na mapie i prawidłowo opisane. Po drodze kilka pułapek typu rzeka Wda, ale złapali się w nie tylko wyjątkowo nieuważni, prawie każdy przelot między PK można było pokonać kilkoma wariantami, co dawało możliwości wykazania się umiejętnościami doboru optymalnej trasy, mało asfaltówek. Jeśli miałbym ustawić trasy w rankingu to drugie miejsce dałbym trasie z Elbląga (niestety doszedłem tylko do 11PK, więc co było dalej nie wiem), potem Drzewina, dalej Kwidzyn i na samym niestety końcu Puck (kto był ten wie dlaczego). Długości tras zawsze niedoszacowane: Drzewina ok. 10 km, Elbląg 10-15 km, Puck ok. 40 km, Kwidzyn 5-7 km. W Kwidzynie stanowczo za dużo asfaltu, parę błędów w opisie PK, przepychanka na 1 i 2 PK, ale poza tym trasa też była fajna.

Najlepszą trasę miał wiosenny (20) Lębork.

Znam niestety tylko z opowieści.

Wiosenny Harpagan w Lęborku to 21 edycja. Miałem okazję budować tą trasę :)

Wesoły Jędruś napisał(a):

> wszystkich od H22 począwszy. Ładne i ciekawe tereny, punkty
> kontrolne troszkę pochowane, ale nie złośliwie, wszystkie do
> namierzenia, prawidłowo oznaczone na mapie i prawidłowo
> opisane. Po drodze kilka pułapek typu rzeka Wda, ale złapali
> się w nie tylko wyjątkowo nieuważni,

To ja już więcej się nie wypowiadam ... gdzieś ok pk12 wyłączył mi sie mózg i załapałem się na nie tą stronę rzeki ...

Dzięki, z mojej obserwacji wynikało, że przez Wdę prowadzą co najmniej 3 kładki (chociaż może w oczach mi się ćmiło) , niestety w praktyce było znacznie gorzej. Fakt, że 100% wiary w mapę tak się włąśnie kończy, ale .....ahh, szkoda gadać, nie wyszło a mogło. pozdrawiam

Obejrzałem wyniki. Totalne zaskoczenie. A myślałem, że nie lubisz zanadto ryzykować. Na mapie dróg było kilka, ale most oznaczony tylko koło leśn. Młynki. Ja wolałem nie ryzykować przeprawy przez Wdę i od razu zdecydowałem, że idziemy przez Młynki, jak się potem okazało - słusznie. Niektórzy w drodze do Bytoni zaliczyli jeszcze Zblewo :)
Po przejściu tylu kilometrów czujność niestety spada, a końcówka trasy była dość zmyłkowa. Mi na szczęście udało się nie nadłożyć zbyt wiele kilometrów, choć podczas zakończenia rajdu słabo już kontaktowałem.
Pozdrawiam

Wesoły Jędruś napisał(a):

> Obejrzałem wyniki. Totalne zaskoczenie.

A cóż zaskakującego w wynikach znalazłeś?

Otóż to, że team, który jeszcze na 13PK deptał mi po piętach, na czternastce był półtorej godziny za mną. A wszystko za sprawą jednej niewinnej rzeczki.

Ale to nie byliśmy my :-)
Czyli, że ktoś jeszcze dał sie zrobić w konia. Nieco mnie to pocieszyło - choć nie za wiele...

Rzeczka to była niewinna, ale tylko na mapie. W praktyce nie będę opisywał, bo mi się robi niedobrze. Wcześniej nie myślałem, że Wda może być aż tak szeroka. W Trójmieście nie powinno być takich niespodzianek, mogą być za to inne. pozdrawiam