Hak od przerzutki

Moja rama ma niewimienialny hak od tylniejprzerzutki (jest częścią ramy). W ciągu jednego miesiąca już 2 raz wygiąłem ten element (jakać gałąź zablokowała mechanizm gdy naciskałem na pedały).
Zaczynam obawiać się, że ciągłe przywracanie haka do jego prawidłowej pestaci nie spowoduje jego osłabienie i w rezultacie coraz częstsze awarie tego elementu, aż w końcu jego urwanie.
Wpadłem na pomysł wzmocnienia haka (wraz z całym płaskim zakończeniem widelca, którego [przedłużeniem jest hak) mocnym stalowym elementem. Rower to UNIBIKE mision - rama aluminiowa.

Czy ktoś widział, lub słyszał o czymś takim?
Czy macie inne pomysły na zażegnanie problemu? (podarujcie sobie tylko rady typu "kup ramę z wymiennym hakiem", bo to ja doskonale wiem, ale środków na to nie mam).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Hak od przerzutki

No worries!Jak już urwiesz ten hak,to przechodzisz na przerzutkę z hakiem(bo teraz masz na śrubę)i problem z głowy.Aha,tylko koło musisz przykręcić na śruby(pełna ośka),a nie na szpilkę.Prawa śruba będzie trzymala przerzutkę.

Sa miejsca gdzie spawaja aluminium.. i nie bedzie klopotow ja juz kilka razy spawalem ramy i miedzy innymi jak mialem mielca to tez hak sie wygiol i gwint zerwal , zalali mi to, przewiercili i nagwintowali tak ze looz ... takie cos wiem ze mozna zrobic w nowym porcie, nie pamietam adresu :) ale i na politechnice, po za tym jeszcze kamienny potok w sopocie taki warsztat samochodowy ale tam jest drogo :] .. pozdrawiam

i w Gdyni kolo lodowca jest swietny spawacz :)

Dzięki za pomoc. Ham mam wyprostowany i póki co trzyma się. Być może miałem po prostu pecha i taka przygoda szybko się nie powtórzy. Póko co to trzech machaników którym opowiedziałem o problemie stwierdziło, że niewiele da się zrobić (aby wzmocnić ten element), poza spawaniem ramy po zerwaniu haka.

By the way...dziwne,że firma Shimano wpadła dopiero teraz,po kilkudziesięciu latach,na to,że hak można montować bezpośrednio na osi.Rozchodzi mię się o HONE.

z przerzutami montowanymi na osce to chyba jest problem przy zdejmowaniu kola... na jakims maratonie to moze byc problem ;) przynajmniej tak mi sie wydaje patrac po mojej zabytkowej szosie gdzie mam przerzute sachs (czy sahs?) z hakiem na osce zaczepia.

Wolę problem przy zdejmowaniu koła,niż urwany hak!