Hamulce szosa

Jak ustawić hamulce szosowe aby ich praca była równa?
Próbowałem z ustawieniem sprężyn, smarowaniem i nadal to samo z jednej strony większy odstęp od klocka niż z prawej.
A gdy opaską przycisne pancerz z jednej aby odstęp wyrównać, to nierówno pracują.
Hamulce szosowe Exage.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Hamulce szosa

złap jakimiś nieinwazyjnymi szczypcami za ten karbowany kołnierzyk od strony ramionek (element, który przylega bezpośrednio do ramy/widelca), mocno przytrzymaj i przykręć tylną nakrętkę. Czasem tak się zdarza, jak masz nierówno przycięty pancerz (i jest go za duzo lub za mało).

A jesteś 100% pewien, że koło jest poprawnie wycentrowane? Ja kiedyś lekko źle wycentrowałem i było pół cm przesunięte od "środka" i też miałem taki problem

Koło jest idealnie wycentrowane, już do hamulca je nawet centrowałem w lewo i prawo. W ogóle ta rama od nowości zwichrowana jak ustawiłem dolne widełki równo to lekko było na jedną w tych górnych, niby nie wiele ale różnica w mm jest, bystre oko zauważy. Szkoda że kilka lat wcześniej tego nie zauważyłem, być może dlatego że nie jest to dużo i nie rzuca się w oczy, rower był na gwarancji to by bez łachy wysepka musiała wziąć. A końcówki linki są oprawione w metalowe zakończenia.

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...