Handel internetowy

W związku z tym, że nie wiadomo jak będzie wyglądał świat po pandemii zastanawiam się nad możliwością lekkiego przebranżowienia oraz rozpoczęcia handlu za pośrednictwem internetu. Mam kilka pomysł na to czym mozna by było handlować. Pytaniem otwartym pozostaje tylko kwestia logistyki, ciągłości dostaw, klientów oraz tego na co oni zwracają uwagę przy decyzjach zakupowych?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na pewno warto spróbować. Zacząć można od biznesu "po pracy", a jak coś z tego wyjdzie, to zamienić to w regularną działalność. Co do decyzji zakupowych, to wszystko zależy od branży. W jednej będzie to cena, w innej szybkość odstawy, w jeszcze innych pewność otrzymania tego, co zamówiłeś. Oczywiście, akurat walki cenowe to nie jest dobry sposób zyskanie stałych klientów, bo jak cena gdzie indziej będzie niższa, to szybko się od nas odwrócą.

Jest wiele branż które moim zdaniem całkiem dobrze powinny sobie radzić, bo widać rosnący popyt na określone typy usług. Jednym z nich jest chociażby handel internetowy. A wiec jakiś magazyn, zatowarowanie, paczkowanie i sprzedaż. Oczywiście, na to wszystko potrzeba dosyć dużych środków, ale nie trzeba od razu handlować na dużą skalę. Mona na zdecydowanie mniejszą skalę i powoli rozkręcać biznes. Zwłaszcza, że na rynku jest wiele narzędzi, programów, skryptów, rozwiązań oraz poradników które krok po kroku wytłumaczą na co należy zwracać uwagę, aby nie popełniać błędu.

Dorzucę od siebie Shoper. Znajomy ma sklep oparty właśnie o ten skrypt i generalnie jest ok. Daje możliwość podpięcia własnej domeny, integracji z portalami aukcyjnymi, porównywarkami cenowymi, ale też Google Shop.
Plusem jest również możliwość integracji z systemem szybkich płatności, integracji z firmami kurierskimi czy oprogramowaniem typu Subiekt GT które obsłuży Ci magazyn. Wszystko to korzysta z jednej bazy danych, a co za tym idzie jest dosyć wygodne.

Z tego co widzę, to mają kilka pakietów: https://www.shoper.pl/cennik-sklepu-shoper/
Pytanie czy do standardowej sprzedaży sprawdzi się platynowy czy lepiej zdecydować się na diamentowy, z trochę bardziej rozbudowanymi funkcjonalnościami?

Jak się nie sprawdzi to zawsze możesz powiększyć pakiet. Nie widzę problemu.

Ja za to polecam Wordpressa do budowania stron. Ma dużo przydatnych narzędzi i użyteczne wtyczki oraz motywy.
A jeżeli chodzi o samo zareklamowanie działalności, to podstawa - dobra wizytówka Google :)

Dołączam się. O budowaniu stron niewiele mogę powiedzieć, bo korzystałem tylko z Wordpressa (i jestem zadowolony) ale w 100% popieram wszelkie inwestycje w profil Google Maps firmy - stosunkowo niewielkim kosztem da się uzyskać bardzo dobry zwrot w postaci ruchu i klientów.

Czy to dobry czas na uruchamianie kolejnego projektu? Szczególnie w sytuacji, gdy duże firmy ładują co się da w e-commerce, warto się zastanowić. Tylko dobry - potrzebny produkt w odpowiedniej cenie sprzeda się od ręki. Ten dziwny czas można wykorzystać na budowę solidnych podstaw. Prócz wdrożenia, logistyki jest jeszcze marketing internetowy, który kosztuje i bywam zagmatwany jak się czyta o tym na stronach typu https://www.seomariusz.pl/blog/

Produkt i nisza to jedno, a skonstruowanie w pełni poprawnie działającego sklepu to drugie. Przemyśl to, jak chciałbyś, żeby Twój sklep wyglądał i jak chcieliby go widzieć Twoi klienci.

Myślę, że to bardzo dobre rozwiązanie. Miej jedynie na uwadze, aby zagwarantować sobie dostęp do w miarę tanich, ale jednocześnie solidnych materiałów opakowaniowych. Jeśli w grę wchodzi wysyłka, to przykładowo, folia bąbelkowa zawsze musi być na stanie.

Nikt Ci tutaj nie powie czy warto jest w to wchodzić, czy nie. Z jednej strony handel w sieci rozwija się oraz coraz wiecej osób kupuje w ten sposób (koronawirus jeszcze to wszystko przyspieszył). Z drugiej strony sklepów internetowych jest sporo oraz trzeba albo zaoferować szczególną ofertę albo korzystniejsze ceny, aby się wybić.
No i dochodzi jeszcze kwestia samego sklepu internetowego Osobiście nie jestem tak do końca przekonany do sklepu na platformie Shoper, z jednej strony jest to faktycznie tanie, z drugiej strony daje ograniczone możliwosci rozwoju Moim zdaniem lepiej jest jednak iść w sklep dedykowany na Magento albo na Preście. Do wykonania sklepu internetowego, polecam ich: https://mediariver.pl/sklepy-internetowe/ Mają duże doświadczenie.

Na pewno zauważalnym skutkiem pandemii jest przeniesienie sprzedaży do internetu. Sama tak zrobiłam może dobrze zainwestowałam 4 lata temu w sklep www który od początku marca 2020 zarobił więcej o 40% niż rok temu. Nie obyło się bez doradztwa w tym zakresie odezwij się do Trójwizji z Gdyni oni pomogą sprzedać w internecie :) http://www.trojwizja.pl

to zdecydowanie dobry krok, bo nawet z własnego doświadczenia widzę, że od roku zdecydowanie więcej kupuję w sieci niż chodzę do sklepów stacjonarnych i wątpię, żebym nawet po tym, jak sytuacja się ustabilizuje, wróciła do dawnego stylu zakupów. Pamiętaj, że niezależnie co będziesz sprzedawała w sieci, to konieczne jest wypozycjonowanie i optymalizacja strony lub sklepu. Jak nie wiesz na czym to polega poczytaj seo ebook i przekonaj się, że każdy biznes potrzebuje kogoś od poprawiania widoczności w sieci.

Temat rzeka, niemniej na stronie jest kilka porad na temat tego, jak stworzyć sklep, który skutecznie sprzedaje produkty:
https://stalowemiasto.pl/artykuly/artykuly.php?mode=pokaz&id=49664

Na co warto jest zwrócić uwagę
Przejrzystą nawigację
Responsywność strony - obecnie większość osob przegląda sklepy internetowe nie na laptopach ale na mniejszych urządzeniach takich jak tablety czy telefony. Jeśli strona nie jest responsywna, moze ich to zniechęcić do zakupu.
Szybkość ładowania

Dobrze jest też dbać o opinie w sieci.

Shoper jest polecany jednak pozycjonowanie takiego sklepu bywa problematyczne. Jeśli chcecie osiągnąć dobre wyniki pozycjonowania w wyszukiwarkach google, polecam zastanowić się bardziej nad postawieniem sklepu na preście albo magento, które dają w tym względzie o wiele lepsze perspektywy na reklamowanie.
Od siebie polecam kontakt z agencją pozycjonowania stron www https://wzrosty.pl/ Powinni podpowiedzieć jaka platforma będzie najlepsza do otwarcia sklepu jełśi chodzi o jego późniejsze wypozycjonowanie.

Inne tematy z forum

pozycjonowanie (66 odpowiedzi)

Dzień dobry. Posiadam własny sklep internetowy, w którym sprzedaje własnoręcznie robioną...

gry online (10 odpowiedzi)

Cześć wszystkim! Mam pytanie do hazardzistów. Powiedz mi Czy próbowałeś grać na polskich zasobach...

Ochrona telefonu (18 odpowiedzi)

Hej, Ostatnio kupiłam pancerne etui na telefon, widziałam też na stronie tej firmy, że mają tzw....