Harpagan po śniegu

Jak tam warunki narciarskie na północy? Myślicie że roztopi się przed Harpaganem? Był już kiedyś przypadek wiosennego Harpa w zimowej scenerii?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Harpagan po śniegu

osobiście nie bylem na takim,
ale byly ;)

W Bożympolu śnieg topi się i nie sypie nowy, temperaturki dodatnie, za miesiąc nie będziemy pamiętali zimy(mam nadzieję:)
Pozdrawiam z serca H31

za to będą zapasy w błocie (z tego co pamiętam okolicę):-)

A porownujac jesienny i wiosenny, to ktory zimniejszy?

Bralem udzial w dwoch edycjach w 2005 i wydaje mi sie ze jednak zimniej jest jesienia, oczywiscie w nocy.

> A porownujac jesienny i wiosenny, to ktory zimniejszy?
hmm czyba raczej jesienny spojrzmy np na H26 gdzie przez caly Harp bylo srednio 3 stopnie C:)

Do Bożepolki:
Moze Pani podać do siebie adres emeil lub numer gg? Mam do Pani pare pytań. Lub prosze o kontakt ze mną.

Pod Gdańskiem za Kolbudami pół metra śniegu jak nic...
Będzie błoto za miesiąc....

Okolice Bożegopola mają duuuużoo mokradełek więc błotko bedzie jak nic.
Jedno pytanko: Czy nikt nie bada terenu? Nie trenuje w tej okolicy?
Spędzam tam dużo czasu, ale jakoś nie spotkałam przyszłych Harpaganów na żadnym ze szlaków,ścieżka na Jelenią wydeptana jest chyba tylko przez moje buty....
pozdrawiam;)

A co to za sztuka? Chodzi o poznanie nowego terenu, a nie o zawodowstwo. To rajd ekstremalny. Poznanie terenu przyszłego raju, to tak jak gdyby szukać PK wokół swojego domu ;-)

Niektórzy chcą się wcześniej upewnić, że będzie ekstremalnie.

Sorki, słyszałam że ludzie robią takie "zwiady" , a że prawie na podwórku, coż, za rok innym będzie blisko.:P
Poza tym, teren jest rozległy i nie wykujesz na pamięć każdej ścieżki.

w trojmiescie dosypalo ze 2cm swiezego sniegu
ciekawe co bedzie na harpaganie bo zapowiadaja dalsze przymrozki

Jak dla mnie to w trójmieście, gdańsku przynajmniej spadlo z 5 cm, ale to nie istotne w każdym razie wiosny nie widać ani tu ani w okolicach bożegopola (tak na mój gust) ;(

Wrocilem wlasnie z Bozegopola (manewry SKPT) i snieg w lesie jest doslownie wszedzie,
czesto po kolana,
znalezc mozna miejsca nawet po pas :D na szczescie nie na drogach, sciezkach
z zewnatrz jest twarda skorupa, ale zazwyczaj latwo sie zapada :/
pod spodem paskudny, niesamowicie sypki,
bez prawdziwej wiosny, male sa szanse na Harpa bez sniegu ;)

ja tez na manewrach bylem:) fajna imprezka, w sam raz na trening ;]

ale sniegu lezy sporo faktycznie. miejscami moze nawet do harpa polezy! obstawiam, ze gdzieniegdzie platy sniegu beda 21.o4 ;]

śniegu na Harpagana ma już nie być - słyszycie organizatorzy !!!

Słyszymy, słyszymy.
I tak sobie dumamy, dumamy.
Pozdrawiam :)

proponuje przyspieszyc roztopy.... A wiec zelazko pod pachę albo suszarke i dodzieła

To bylo zamowienie, a nie powod do dumania ;].

Pozdrawiam,
Japco

P.S. W okolicach Kartuz na wszelkich utwardzonych powierzchniach nasłonecznionych śnieg roztopił sie niemal całkowicie w ciagu ostatniego tygodnia. Na trawnikach jednak nadal lezy, bo ziemia jest zmarznieta, a skorupy lodowej słoneczko jeszcze porzadnie nie ruszylo. Wczoraj w lesie na drogach tylko w kilku miejscach 'utopilem buty', wiec tam slonce sie przebija baaaardzo powoli :/.

Z moich obserwacji wynika, ze jesli u mnie jest zima, to w Gdansku o niej nikt juz nie pamieta, takze gdyby u mnie sniegi ruszyly, to i w Bozym Polu tez powinno byc OK :>.

Po sobotnich MANEWRACH można było sie przerazic ilościa śniegu na trasie w Bożym Polu. Jednak 2 dni ocieplenia zrobiły swoje. W lesie jest jeszcze bardzo cienka warstwa śniegu w postaci rekrystalizujących kryształków ale taki śnieg bardzo szybko z lasu "ginie". Na polach śniegu już prawie nie widać. Jak tylko przestanie padać (a po ostatnim wypadzie do lasu powiem "LAĆ" - przemokłem do ostatniej suchej nitki) i nadal bedzie tak ciepło powinno się osuszyć. Opisuje okolice na S od Bozego Pola o jakies 50 km.
Jednak stwierdzam nawigacja na tych górkach nie bedzie łatwa i jak dojdzie do tego, że trasa bedzie jeszcze grząska to powodzenia wszystkim życze.
Do zobaczenia na leśnych duktach w Bożym Polu.

z archiwum "Było kilka rekordowych Harpaganów - szesnasty, kiedy setkę przeszło aż pięciu ludzi (na 65 startujących). Siódmy, kiedy tak wiało, że śnieg padał poziomo i wszyscy uczestnicy skończyli marsz po 33 kilometrach. Dwunasty (drugi zimowy), kiedy obaj uczestnicy trasy rowerowej jechali po trasie pieszej i część trasy nieśli rowery przez zaspy na plecach. "
Myślę,że h-31 nie zapisze się w historii jako rekordowy:D te cyferki przestawione są odpowiednio 31- nie 13

sari napisał(a):

> Myślę,że h-31 nie zapisze się w historii jako rekordowy:D te
> cyferki przestawione są odpowiednio 31- nie 13

Jak zaczynałem ten wątek 3 tygodnie temu to w lasach koło Warszawy leżało mnóstwo śniegu i jeszcze padało. Teraz po śniegu nie zostało już śladu i nawet zdążyło wyschnąć. Do Harpa jeszcze ponad 2 tygodnie... Będzie spoko :)

W piatek w lasach trojmiejskich odbyl sie nocny maraton Spiros, w ktorym bralem udzial. Snieg lezy jeszcze w sladowych ilosciach ale tylko tam gdzie slonce nie dochodzi.

A co to jest śnieg ? ;) My się wszyscy już tylko o nadmiar błota obawiamy!!
Śniegu nie będzie ale teren może być jeszcze bardzo podsiąknięty wiosennymi roztopami i spływającą wodą z górek jakich tam nie mało. No ale Harpagan ma nie bez kozery w nazwie EKSTREMALNY... Pozdrawiam i do miłego zobaczenia na starcie

Byłem w Bożympolu w sobotę 8 IV. Sucho i przyjemnie, więc się nie stresujcie. Oczywiście mówię o warunkach w lesie. Przeszliśmy się trasą ekstremalną z manewrów SKPT, gdzie praktycznie każdy PK był albo na jakiejś górce albo w jakimś dole. Szedłem w adidasach, bez stuptutów i jedyny efekt to igliwie w butach. No ale jeśli przed Harpem pogoda się zmieni i parę dni popada to jeszcze wszystko może się zmienić.