Hasło - "Rydzyk", odzew - "biznesman"

Głupota jest z jednej strony irytująca, z drugiej jednak dość zabawna. Jest efektem działania mózgu w określonym trybie i wpadania w pewne pułapki myślenia. Takim modelowym przykładem jest reakcja na działalność ojca Rydzyka, którą często można obserwować na forach internetowych, szczególnie teraz, z okazji uroczystości rocznicowych w Toruniu .

Mózg kocha działać w trybie automatycznym generowanym przez emocje powiązane z pewnymi stereotypami. To jest tak zwany tryb w systemie 1 nie wymagającym refleksji, która jest niezbędna w systemie 2. Zabawną więc jest rzeczą obserwować niektórych, jak reagują na hasło "Rydzyk". Dzieje się tak szczególnie w przypadku lewactwa, które jest emocjonalnie zafiksowane na niechęci wobec Kościoła. Są różne osobiste, nerwicowe przyczyny owocujące niechęcią wobec tej instytucji i jej przedstawicieli. Gdy więc pada hasło "ojciec Rydzyk" system reaguje automatycznie, kojarzy z Kościołem i usiłuje znaleźć argumenty uzasadniające tę niechęć wobec tego przedstawiciela Kościoła. Zastanawianie się nad prawdziwymi przyczynami niechęci akurat do ojca Rydzyka wmagałoby zbyt dużego nakładu niezbyt przyjemnej refleksji, więc system działa w trybie automatycznym i moduł interpretacyjny w mózgu dostarcza najbliższego emocjonalnie uzasadnienia, które pasuje do ramy ideologicznej danego człowieka, w tym przypadku ramy lewackiej. Lewactwo nie badzo lubi biznes, który jest sterreotypowym chłopcem do bicia dla lewactwa, więc uwaga zostaje przekierowana z Kościoła na biznes i na hasło "Rydzyk" pada automatyczny odzew "biznesmen".

Hasło przechwytuje następnie system 2 i stara się dostarczyć wyjaśnień zgodnych z tą pierwotną, automatyczną interpretacją - a to jeździ maybachem lub lata helkopterem, bo to przynależy do wizerunku biznesmena, potem wchodzi w konszachty z rządem, by wydębić dotacje na swoje podejrzane biznesy, lub też narzuca rządowi swoją ideologię ( a w tym przypadku odzew może się zmienić i brzmieć - "politykier".). Automatyczny trub uwalnia biedaka od potrzeby merytorycznej analizy działań ojca Rydzyka i instytucji przez niego zakładanych i promowanych, bo to byłoby niewygodne i niezgodne z emocjonalnym stereotypem...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie wiem skad u ciebie Ratlerek takie skojarzenia z panem rydzykiem.
Chyba włączył ci się tryb głupoty.

Większość ludzi, w tym ja kojarzą go z osobą skromną, prawdziwie religijną, oddaną służbie, stroniącą od bogactwa, prawdomówną.
Wszyscy wiedzą że pan Rydzyk stroni od angażowania się w politykę i wszelkich ewentualnych działań lobbystycznych.
Wszystkie jego działania są efektem mądrości i zapobiegliwości połączonej z wrodzoną uczciwością.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Stereotypy są raczej twoim filtrem przez który analizujesz zjawiska i oceniasz ludzi. Nikt z nas, którzy stoją wobec ciebie w opozycji, nie uważa kogoś takiego jak Rydzyk za przedstawiciela kościoła. On jest zwykłym naciągaczem żerującym na relacjach wierni/ kościół, kościół/rząd. Tak to widzimy. Nikt nam nie zafiksował takich relacji. Wynikają one tylko z postrzegania tego zjawiska jakim jest Rydzyk i jego "partia" w kontekście naszych wartości i sytuacji społeczno/politycznej w Polsce. Większość z nas to tzw biznesmeni, prowadzący swoje firmy, działalności gospodarcze itp. Dlatego wrzucanie Rydzyka do jednego worka z biznesmenami, jest dla nas niesprawiedliwe i krzywdzące. Tak przynajmniej tobie łowco się wydaje, że uważamy go za jednego z nas. My płacimy podatki i tworzymy dochód narodowy, którego tacy jak ty jesteście beneficjentami. Masz w swoim mózgu zupełnie inny "sofware" niż my. Podejrzewam, że dawno nie był aktualizowany i nie jest chroniony przed wirusami, które masowo wysyłają ci media publiczne i toruńskie. Ponadto, nazywanie nas lewactwem, jest i tak jednym z łagodniejszych określeń z waszego katalogu dzielenia narodu. Dlatego dziękuję ci za łaskawość obdarowania nas dzisiaj takim eufemizmem. Co nie zmienia faktu, że reprezentowane przez twoja "klasę" poglądy określamy jako narodowo/socjalistyczne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Myślałem, że stary menel już zszedł. No niestety nie.

Zabawne jest jak komuna teraz religijna się zrobiła. Obrazek PRL-owskiego prokuratora ze złożonymi rączkami do modlitwy jest groteskowy.

Ludziom takim jak tzw. stary ruski i jemu podobnym nieźle mózgi wyprano.

żałosne to wszystko.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak nisko trzeba upasc zeby bronic ojca piernika. Ale czego sie mozna spodziewac po plebsie?
Jak ktos komu zazdroszcza powie ze niebo jest niebieskie to frajerzy powiedza ze facet wprawdzie ma pieniadze ale jest daltonista a niebo jest zolte.
Tak sobie nizina humorek poprawia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Uderz w stół, a... . Cała ekipa demonków karnie się stawiła, by potwierdzic tezy wpisu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie odzywaj sie a za krotka chwile ktorys zebraczyna komunistyczny wypowie swe madrosci rodem z wiejskiej meliny.
Pozdrawiam wszystkich trójmiejskich frajerow - nawet tych 80letnich ;-)

>by potwierdzic tezy wpisu.

Jest tak, jak jest a nie inaczej. Dowodem na to jest to, że ja tak uważam.
Ot i cała inteligencja ratlerka.

I tak już jakby jadu mnie. Chociaż nie - jadu jest tyle samo. Sił wyraźnie mniej.
Może koniec bliski ratlerku?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Twoja głupota jest intrygująca
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Firma Stocznia Rybacka Spawmet lata 95 (3 odpowiedzi)

Szukam pracowników firmy Spawmet z Gdańska z lat 94-97. Potrzebuje informacji gdzie przechowywane...

Czy warto brać używany sprzęt pomiarowy na budowę? (3 odpowiedzi)

Potrzebuję sprzętu pomiarowego, ale mam ograniczony budżet. Ktoś zasugerował mi, że używany lub...

Przeprowadzka biura w Warszawie (3 odpowiedzi)

Hej, planujemy przeprowadzkę naszego biura w Warszawie i zastanawiamy się nad wyborem...